jaffa-keksi-midiMinistarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva izvijestili su kako je, temeljem zajedničkog dogovora, izvanrednim nadzorom Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provedeno uzorkovanje Jaffa keksa koji proizvodi Crvenka iz Srbije i na hrvatskom tržištu.

Nakon rezultata odlučit će se o daljnjem postupanju.

Uspostavljen je i kontakt s proizvođačem tog keksa, Crvenkom iz Republike Srbije, koji će dostaviti izjavu kao i specifikacije u odnosu na ambalažne materijale, navodi se u očitovanju ministarstava poljoprivrede i zdravstva objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Jaffa keksi koje proizvodi Crvenka sredinom ovog tjedna povučeni su iz prodaje u Sloveniji, a odluku o povlačenju tih keksa, s rokom uporabe 26. veljače ove godine, donio je zdravstveni inspektorat nakon što je utvrđeno da kartonska ambalaža sadrži nedopuštene tvari koje se kroz plastičnu foliju lako izlučuju na proizvod.

Naime, Institut za sigurnost zdravlja Republike Slovenije analizirao je kartonsku ambalažu i utvrdio da sadrži visoke vrijednosti fotoinicijatora benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji su opasni za zdravlje odraslih i djece.

Bitno je napomenuti da se predmetni keksi ne nalaze u direktnom kontaktu s ambalažom za koju je u Sloveniji rezultatima analize utvrđena visoka vrijednost benzofenona i 4-metilbenzofenona, već su primarno pakirani u polipropilenskoj foliji koja je sukladno prethodno navedenom Pravilniku dozvoljena kao kontaktna ambalaža za predmetne kekse, navode dva ministarstva.

Ističu također da je uspostavljen kontakt s proizvođačem koji će dostaviti izjavu i specifikaciju u odnosu na navedene ambalažne materijale, da je izvanrednim nadzorom Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva provedeno uzorkovanje Jaffa keksa i na hrvatskom tržištu, te da će po dobivenim rezultatima odlučiti o daljnjem postupanju. (H)