Saponiji snažno raste prodaja

saponia-proizvodnja-arf-midiOsječka Saponia u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila ukupan prihod od 361 milijun kuna, što predstavlja rast od jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Oko 53 posto prihoda Saponia ostvaruje na inozemnim tržištima, a 47 posto od prodaje u Hrvatskoj.

Istodobno je količinski gledano povećana prodaja za 2,5 posto, što pokazuje, u usporedbi s prihodima, da su snižene cijene proizvoda na tržištu. Pokazuju to i službeni podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni prije desetak dana, prema kojima su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u lipnju snižene 5,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Cijene na godišnjoj razini padaju čak 38 mjeseci zaredom te je rezultat poslovanja Saponije to veći. Posebice što tržište već duže vremena bilježi vrijednosni pad tržišnog segmenta, posebice praškastih deterdženata, koji su jedan od najvažnijih proizvoda Saponije.

Nadmetanje na tržištu izuzetno je zaoštreno te su u trgovinama proizvođači prisiljeni na redovita akcijska sniženja cijena kako bi održali svoj tržišni udio. Predsjednik uprave Saponije Damir Skender navodi podatak kako se do početka krize 2008. godine oko 30 posto proizvoda prodavalo po sniženim, akcijskim cijenama, dok je danas situacija obrnuta i po akcijskim cijenama prodaje se čak dvije trećine proizvoda.

“Rasli smo s prihodima i prodajom sve ove godine od početka krize, u prosjeku sedam posto godišnje. Ove godine taj je rast nešto manji. Dobro stojimo na policama trgovina i imamo dobar marketing i odnos s potrošačima”, kaže Skender.

U 2015. godini Saponia je ostvarila ukupne prihode od 753,6 milijuna kuna, što predstavlja rast od 7,9 posto u odnosu na 2014. godinu. Skender kaže kako u Saponiji očekuju povećanje prihoda i na kraju ove godine u odnosu na 2015. te da bi bili zadovoljni rastom kakav je zabilježen u prvoj polovici godine. Značajniji porast realizacije očekuje se u trećem tromjesečju, jer se najveće količine proizvoda i najveći prihod u godini ostvaruje u srpnju, kolovozu i rujnu, zahvaljujući povećanoj potrošnji sredstava za higijenu i deterdženata zbog turističke sezone na Jadranu, u hotelima, apartmanima i kampovima. (glas-slavonije.hr)

Prethodni članakDobit Tele2 Hrvatska manja za 12 milijuna kuna
Sljedeći članakAmazon ulaže pola milijarde eura u logistički centar u Italiji