Provedeno istraživanje pokazuje visoki stupanj brige o čistoći rublja te korištenju proizvoda iz te kategorije

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o upotrebi sredstava za pranje i održavanje rublja, koje je na nacionalno reprezentativnom uzorku provedeno tijekom rujna, pokazalo je da domaći potrošači uistinu poklanjaju mnogo pažnje čistoći rublja.

Posebno je zanimljivo da čak 44% ispitanika kaže da rublje pere svakodnevno, dok se nekoliko puta tjedno za čistoću rublja pobrine 37,3% sudionika ankete.

Barem jednom tjedno rublje pere 13,6% anketiranih, a nakon toga slijede oni koji rublje peru nekoliko puta mjesečno (2,5%), jednom na mjesec (0,7%) te rjeđe (0,1%).

Prašak je kao vrsta deterdženta omiljen kod hrvatskih potrošača jer ga čak 84,4% ispitanika navodi kao svoj prvi izbor.

S daleko manjim udjelom dolaze potom tekući deterdženti za rublje koje preferira 24,8% ispitanih te gel koji koristi njih 14,8%, dok su na začelju kapsule s 4,1% udjela.

Da su omekšivači za rublje postali nezamjenjivi prigodom pranja pokazuje i rezultat naše ankete. Naime, čak 92,6% ispitanika kaže da koristi omekšivač za rublje, dok 6,1% njih ističe kako ne koriste ovo sredstvo.

Na pitanje koriste li namjenske deterdžente za pranje rublja (bijelo rublje, u boji, crno, vuna…), natpolovična većina ispitanika (55,5%) odgovara potvrdno, dok 39,1% sudionika ankete ističe da o tome ne vodi računa.

Upitali smo potrošače i peru li rublje ručno. Unatoč sve sofisticiranijim uređajima, i u današnje vrijeme pojedine osjetljive stvari ručno pere 44,1% anketiranih. Da to čine rijetko navodi kao svoj odgovor njih 13,3%, a da ne peru rublje na ruke izjavljuje 38,6% ispitanika. Redovito to pak čini 4,1% anketiranih.