Slavonska šljivovica postaje izvozni hit

tradicionalna-sljivovica-i-priprema-sljivovice-midiObiteljska gospodarstva koja žive od proizvodnje prirodnih rakija uskoro će dobiti pravi vjetar u leđa i to izmjenama Zakona o trošarinama koji će im od 1.1. upola smanjiti namete po litri destilata.

Trenutačno ih je registrirano više od 40.000 i brojka im raste. Ne čudi, jer domaća je šljivovica sve traženija na tržištu Unije pa nam je izvoz voćnih rakija čak pet puta veći od uvoza.

Prebrodili su ovi voćnjaci još jednu tešku godinu. Zbog kasnih mrazeva urod je podbacio, a troškovi bili veći nego ikad.

Kako su otkupne cijene voća u nas veoma niske, svu sirovinu prerađuju u pravu, domaću rakiju. Spojile se u njoj slavonska rakijaška tradicija i vrhunska kvaliteta. Bio bi to itekako isplativ posao, da ih nisu ubijale visoke trošarine na jake alkohole. Baš taj zakon radikalno se mijenja.

“Uvodi se institut male destilerije na koju se primjenjuju snižene stope trošarine u visini od 50 posto standardne stope, uvjet je godišnja proizvodnja od 2 i pol tisuće litara rakije”, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Takvih je malih proizvođača u nas najviše – čak 41.000. U mnogim se destilerijama na godinu proizvede 50.000 litara prirodnih voćnih rakija. Najviše slavonske šljivovice koja je postala pravi izvozni hit. Nova se tržišta otvaraju, kažu, svakodnevno.

Novi će ih Zakon o trošarinama učiniti ne samo konkurentnijima već i smanjiti crno tržište koje je u proizvodnji rakija jednostavno cvalo. Svakim danom raste broj registriranih proizvođača, a izvoz vrtoglavo raste. Već sada je pet puta veći od uvoza i lani je dosegnuo šest milijuna dolara. ove godine bit će i veći. (vijesti.hrt.hr)

Prethodni članakStrategija poslovanja – Outsourcingom nabave do rasta poslovanja
Sljedeći članakSprema se novi udar na hrvatske potrošače