Španjolci beru grožđe noću

Grožđe se u Španjolskoj obično bere sredinom rujna, ali vlasnik vinograda Andres Morate počeo je godine počeo berbu već 24. kolovoza

Vinogradari u Španjolskoj prisiljeni su zbog visokih temperatura i suše pomaknuti berbu za nekoliko tjedana, na kraj kolovoza, a neki su odlučili brati grožđe noću kako bi izbjegli rad na kolovoškoj vrućini.

Grožđe se u Španjolskoj obično bere sredinom rujna, ali vlasnik vinograda Andres Morate počeo je godine počeo berbu već 24. kolovoza.

“To se inače ne radi… Kada nije bilo tako vruće, grožđe smo brali kasnije. Berba je pomaknuta na raniji datum u proteklih nekoliko godina”, rekao je Morate za Reuters.

“A sada imamo i sušu… ovo je ljeto među najgorima otkada ljudi pamte. (Temperaturni) rekordi ruše se iz godine u godinu”, kazao je.

Zbog klimatskih promjena pojedini dijelovi Pirinejskog poluotoka trpe najveću sušu unatrag 1.200 godina, prema studiji objavljenoj u srpnju u časopisu Nature Geoscience. Španjolska je ovog ljeta zabilježila tri neobično duga toplinska vala koji su potaknuli razorne požare.

Vinogradi su ove godine dobro rodili, ali grožđe je zbog suhe vrućine manje sočno, rekao je Morate.

Da bi se postigli najbolji rezultati, grožđe mora sazrijevati postupno od trenutka oprašivanja do berbe, ali taj je proces u posljednje vrijeme ubrzao zbog vremenskih prilika, uz negativne posljedice, ističe Moratese.

Rad noću, od zalaska sunca do dva ili tri sata ujutro, ima svoje prednosti, ne samo za berače, već i za grožđe prije nego što se od njega napravi vino, rekao je. Što je grožđe hladnije kada stigne do vinarije, to su mu aroma i okus jači, tvrdi.
(Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakStrategija poslovanja – Trendovi Vruće srce i hladna glava!
Sljedeći članakPotrošnja u Hrvatskoj porasla 18. mjesec zaredom