sredstva za pranje posuđaPremda vrijednosno i dalje značajnija kategorija, deterdženti za ručno pranje posuđa u 2014. su ostvarili značajno lošiji prodajni rezultat od sredstava za strojno pranje posuđa

U okviru sredstava za pranje posuđa u Nielsenovoj klasifikaciji razlikujemo dvije kategorije: deterdženti za ručno pranje posuđa i sredstva za strojno pranje posuđa. Kategorija deterdženata za ručno pranje posuđa uključuje proizvode koji se koriste isključivo za ručno pranje posuđa, a najčešće su u tekućem stanju.

Kategorija sredstava za strojno pranje posuđa uključuje deterdžente za strojno pranje (tablete i kapsule, praškaste, u gelu), ali i dodatke strojnom pranju poput soli, sredstava za sjaj, sredstava za čišćenje perilice te osvježivača za perilice. Sredstva za čišćenje te ostale vrste deterdženata nisu uključeni u ove kategorije.

sredstva za pranje leadVodeći proizvođači u kategoriji sredstava za strojno pranje posuđa (s glavnim pripadajućim robnim markama), prema vrijednosnom udjelu u zadnjih godinu dana su: Henkel (Somat), Procter & Gamble (Jar), Reckitt Benckiser (Finish), te Saponia (Likvi).

Trgovačke robne marke ostvaruju 23% vrijednosnog udjela u kategoriji. S druge strane, vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama), prema vrijednosnom udjelu u kategoriji deterdženata za ručno pranje posuđa u zadnjih godinu dana su: Henkel (Pur), Labud (Čarli), Procter & Gamble (Jar), i Saponia (Likvi). Trgovačke robne marke u ovoj kategoriji čine 9% vrijednosnog udjela. Proizvođači su u obje kategorije navedeni abecednim redom.

Prije nego pređemo na konkretne brojke koje otkrivaju prodajni rezultat ovih kategorija, potrebno je naglasiti kako u prodaju koja je zabilježena u periodu siječanj 2014. – prosinac 2014. nisu uključeni podaci o prodaji u cash&carry objektima, diskontnim trgovinama (Lidl) niti sezonskim objektima (otvoreni manje od šest mjeseci).

RUČNI PAD
sredstva za rucno pranje posuđaRučno pranje nije bilo osobito popularno u 2014. godini. Naime, deterdženti za ručno pranje posuđa lani su ostvarili snažan financijski pad od 8,7% s ukupno ostvarenih 110 milijuna i 82 tisuće kuna vrijednosne prodaje.

Prodajni volumen je također u minusu, ali ipak značajno manjem, od 4,6%. Prošle je godine količinska prodaja ove kategorije tako iznosila 8 milijuna i 653 tisuće litara.

Supermarketi su glavni kanal prodaje u kojima se realizira trećina prodaje kategorije (33%).

S približno sličnim udjelima potom dolaze velike trgovine mješovitom robom (19%), hipermarketi (17%) i srednje trgovine mješovitom robom (15%). Na kraju po važnosti dolaze drogerije u kojima se proda 9% i male trgovine mješovitom robom koje prodaju 7% deterdženata za ručno pranje posuđa.

Dakako, bitni su i mirisi. Daleko najpopularniji miris je limun koji ima čak 43% udjela. Značajan je i miris jabuke s 18%, dok svi ostali drže manje od 10% prodaje kategorije: aloe vera (8%), kamilica (7%), jabuka i limun (4%), naranča (4%) te čajevac i metvica (3%).

STROJNO BOLJE STOJI
sredstva za strojno pranje posuđaSredstva za strojno pranje posuđa ostvarila su pak značajno bolje prodajne rezultate u 2014. godini. Lagano smanjenje maloprodajnih cijena očito je imalo utjecaja na vrijednosnu prodaju koja je blago pala za 1,8% na ukupno ostvarenih 83 milijuna i 840 tisuća kuna.

Količinska prodaja je ostala praktično ista kao u 2013. zabilježivši 0,2% bolji rezultat na međugodišnjoj razini s ukupno prodanih 2 milijuna i 544 tisuće litara.

Među kanalima prodaje u ovoj kategoriji znatno je drugačija slika nego kod deterdženata za ručno pranje posuđa.

Naime, vodeća tri formata su jako blizu jedan drugome pa su tako na prvom mjestu drogerije s 33% udjela, supermarketi su blizu s 30%, a niti hipermarketi nisu daleko s 25% prodaje.

Ostatak kolača podijelile su velike trgovine mješovitom robom (8%), srednje trgovine mješovitom robom (3%) i male trgovine mješovitom robom s 1% udjela u prodaji kategorije.

Vrijednosni udio segmenata u okviru kategorije sredstava za strojno pranje posuđa otkriva dominaciju deterdženata u tabletama koji zauzimaju dvije trećine kategorije (66%).

Deterdženti u gelu imaju 9%, koliko zauzima i sol za smanjivanje tvrdoće vode. Tekućina za ispiranje ima 6% prodaje, ostali deterdženti (prašci, kapsule) drže 3%, a ostali dodaci za strojno pranje 7% prodaje ove kategorije.

Šima Katić, Client Executive
sima.katic@nielsen.com
Nielsen_logo.svg