Sredstva za pranje rublja – Kupovne navike: Negativan trend kupnje

Dok na ukupnom tržištu bilježimo značajan rast vrijednosti košarice, vrijednost i volumen košarice u deterdžentima za rublje stagniraju. Kategorija omekšivača također bilježi vrijednosni pad, ali on dolazi od značajnog gubitka broja kupaca te od smanjenja prosječne cijene u kategoriji

GfK Panel kućanstava posljednjih 17 godina u Hrvatskoj prati FMCG potrošnju za potrebe kućanstva na dnevnoj razini 365 dana u godini. Analizirali smo kategorije deterdženata i omekšivača za rublje u razdoblju siječanj 2015. – prosinac 2016.

VRIJEDNOSNI PAD
Dok ukupno FMCG tržište raste, deterdženti za rublje bilježe vrijednosni pad. Frekvencija kupovine kategorije pada stopom prosječnog pada frekvencije na FMCG-u. No problem nastaje u veličini košarice.

Dok na ukupnom tržištu bilježimo značajan rast vrijednosti košarice, vrijednost i volumen košarice u deterdžentima za rublje stagniraju.

Struktura kategorije koju dijelimo na heavy i light duty kontinuirano se mijenja u korist light duty-a, iako je heavy duty još uvijek bitno veći segment.

Interspar, Kaufland, Super Konzum i dm bilježe pozitivan switching u konkurentskim bitkama, dok Lidl i Plodine imaju negativan switching.

Pritom Interspar uzima svima osim dm-u, dok Lidl koji gubi od svih vodećih konkurenata uspijeva ostvariti pozitivan switching s dm-om.

Kategorija omekšivača također bilježi vrijednosni pad, ali on dolazi od značajnog gubitka broja kupaca te od smanjenja prosječne cijene u kategoriji. Pravoj pošasti koja je pogodila kategoriju uspješno odolijevaju Ornel, Coccolino, Teta Violeta i Lidl TM koji imaju pozitivan trend.

Plodine i Lidl imaju pozitivan switching u kategoriji, dok je za ostale vodeće igrače negativan. Lidl ima pozitivan switching sa svim vodećim igračima osim s Plodinama, dok Plodine unatoč velikom dobitku imaju negativan rezultat s Intersparom i dm-om.

Prethodni članakBoje za kosu: Velika uloga u kulturi čovječanstva
Sljedeći članakPlenković o Agrokoru: Zadržati radna mjesta i ne stvoriti krizu