VijestiZemljaŠto Carinu čeka u EU?

Što Carinu čeka u EU?

S ulaskom u EU velike promjene očekuju Carinsku upravu, jer carinska služba Hrvatske postaje dio jedinstvene carinske službe EU, a uz novi organizacijski ustroj tu službu očekuju i novi poslovi, posebice u području nadzora, izjavio je danas pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar.

Osim klasičnog suzbijanja krijumčarenja, carinici će sve više na teren i obavljati nadzor neregistriranih djelatnosti, sprečavati sve oblike nedozvoljene i protuzakonite trgovine, nadzirati unos, iznošenje, prekogranični promet te drugo kretanje i raspolaganje otpadom, nadzirati kretanje prometa ribe i drugih morskih i vodenih organizama, nadzor nad općom sigurnosti proizvoda, itd.

U nadležnosti Carinske uprave su i trošarine i posebni porezi, a po riječima čelnog čovjeka te uprave u nadzoru nekih trgovačkih centara u određenom je broju utvrđeno i da imaju alkoholna pića bez markica ili cigarete s krivim markicama.

U Ministarstvu financija danas je predstavljen i novi organizacijski ustroj temeljem prijedloga novog zakona o Carinskoj službi.

Ulaskom u EU ukinut će se carinske granične procedure s EU pa će se tako ukinuti i 74 granične ispostave prema Sloveniji i Mađarskoj.

U tim ispostavama radi 521 carinski službenik, a već se godinu dana intenzivno radi na njihovu zbrinjavanju u drugim Vladinim agencijama i ministarstvima.

Do sada je zbrinuto oko 130 djelatnika, a očekuje da se da uskoro još oko 130-140 carinskih službenika nađe novi posao u ministarstvima unutarnjih poslova, pravosuđa, pomorstva, u Poreznoj upravi ili Državnom inspektoratu i sl.

Prema prijedlogu novog ustroja, broj temeljnih organizacijskih jedinica Carinske uprave sa sadašnjih 211 smanjio bi se na samo 33.

Uz središnji ured, dosadašnjih sedam carinarnica ustrojilo bi se u četiri područna carinska ureda – Zagreb, Osijek, Split i Rijeka, a umjesto sadašnjih 84 carinskih ispostava i 119 carinskih odjeljaka, ubuduće bi Carina imala 28 carinskih ureda i graničnih carinskih ureda. (H)

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...