Sto godina stručnosti – Anuga srušila sve rekorde

Najveći svjetski sajam hrane i pića uvijek daje odlučujuće impulse za buduća kretanja u ovim sektorima. Ni u svom jubilarnom izdanju kada slavi stotu obljetnicu nije iznevjerio očekivanja; dapače, srušeni su svi rekordi kada je riječ o broju izlagača i posjetitelja, a čak deset sajamskih izložbi pod jednim krovom uz brojna kongresna zbivanja osigurali su vrhunsku platformu za susrete ljudi iz branše te dali uvid u kojem se smjeru kreće.

Aktualni trendovi, posljednje inovacije i vizionarski koncepti za hranu budućnosti bili su više nego ikada prije u fokusu Anuge koja je ove godine održana od 5. do 9. listopada. Najveći svjetski sajam hrane i pića pokazao je još jednom da je br. 1 globalni događaj ove industrije. S više od 170.000 profesionalnih posjetitelja (plus 3 posto u odnosu na 2017.) iz 201 zemlje i oko 7.500 izlagača (7.405 u 2017.) iz 106 zemalja, sajam je postavio nove rekorde. Udio stranih izlagača bio je gotovo 90 posto, a udio stranih posjetitelja 75 posto.

Izlagači iz cijelog svijeta pod jednim su krovom predstavili cjelokupan spektar globalnih proizvoda na deset sajmova. “Kontinuirani rast broja profesionalnih posjetitelja i izlagača potvrđuje odličan međunarodni položaj Anuge kao najvažnije poslovne platforme u industriji. Ovaj rekordan rezultat znači da nastavljamo pisati priču o uspjehu Anuge u njenoj stotoj obljetnici. Niti jedan drugi događaj ne okuplja ponudu i potražnju tako učinkovito i na tako visokoj razini kakvoće kao u Kölnu. No, Anuga 2019. svoju je funkciju prozora u budućnost ispunila potpunije nego ikad. Ovdje su diskutirane i donošene strateške odluke za cijelu prehrambenu industriju te su predstavljena nova rješenja i koncepti za velike izazove globalne prehrambene industrije”, izjavio je Gerald Böse, predsjednik i izvršni direktor Koelnmesse GmbH.

HRVATSKA NA SVJETSKOJ SCENI
Dijelom ove velike manifestacije bilo je i 18 hrvatskih izlagača. Hrvatska gospodarska komora (HGK) po sedmi je puta organizirala nastup na Anugi, a ove je godine uz njenu potporu nastupilo 12 izlagača: Kraš, Maraska, Pekar, Čakovečki mlinovi, Hermes International, Mygros, Varžak Med, Frozen Food International, Agro-Ore, Apimel, Prodan Tartufi i Uje. U vlastitoj su se pak organizaciji svjetskom tržištu predstavili Podravka, Obala grupa, Zigante Tartufi, Dupin, New Bakery i Svesa food-beverages.

Sajam Anuga uvijek je odlična prilika za promociju izvoza, a koliko je njemačko tržište važno za hrvatsku proizvodnju naglasio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević riječima: “U Njemačku smo prošle godine izvezli poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 157 milijuna eura, a uvezli smo 457 milijuna eura. Takvi proizvodi čine tek 8 posto naše ukupne robne razmjene s Njemačkom pa je potencijal za rast velik. Zato HGK kontinuirano pomaže promociju hrvatskih tvrtki iz poljoprivredno-prehrambene branše na sajmovima poput ovoga.”

Na zajedničkom hrvatskom štandu u paviljonu 11.1 razgovarali smo s našim izlagačima o tome kako su zadovoljni svojim nastupom na sajmu te smo željeli čuti njihove dojmove o ovogodišnjoj manifestaciji. U našoj najvećoj konditorskoj kompaniji, Krašu, rekli su nam kako oni često nastupaju na Anugi i da sajmove smatraju vrlo važnim oblikom promocije svojih proizvoda u inozemstvu. “Nastupi na sajmovima se odrađuju ili kroz samostalno izlaganje ili putem zajedničkoga nastupa s ostalim hrvatskim poduzećima u organizaciji HGK i ostalih državnih institucija. Ovogodišnji nastup u organizaciji HGK ocjenjujemo vrlo dobrim, a kontakti ostvareni na sajmu daju nam dodatan impuls u nastavku proizvodnje kvalitetnih proizvoda koje možemo izvoziti po cijelome svijetu”, istaknuo je Krunoslav Pašiček, voditelj odjela izvoza u Krašu.

Ova kompanija izvozi oko 50 posto svoje proizvodnje na 43 svjetska tržišta, a pored zemalja naše regije, najvažniji za izvoz Kraša su tržišta EU-a, SAD-a, Kanade, Australije i Bliskog istoka. “Fokus izlaganja na sajmu Anuga bio je na našim najprodavanijim izvoznim brendovima – Dorina, Bajadera, Griotte, Fontana, Životinjsko carstvo, Napolitanke, Tortica, KiKi i Bananko. Prema našem mišljenju, ovakve su sajamske manifestacije vrlo važne za bolju afirmaciju ne samo hrvatske prehrambene industrije, već i hrvatskoga gospodarstva, ali i države u cjelini. Kvalitetu definitivno imamo, a i količine ne predstavljaju problem”, kazao je Pašiček.

Jedan od izlagača je i Varžak Med koji je na sajmu predstavio novu liniju hrvatskog premium meda pod nazivom Mediterra Hr. Direktorica Renata Varžak ga opisuje kao sinergiju prirode, čovjeka i njihovog 25-godišnjeg iskustva u proizvodnji mednih delicija. “Smatramo da upravo kvalitetan premium proizvod kao što je Mediterra može biti iskorak prema novim tržištima jer nosi poruku hrvatske kvalitete”, naglasila je Varžak, uz napomenu da je ulazak Hrvatske u EU donio puno dobrog pčelarima budući da su njihovi proizvodi životinjskog porijekla prije prolazili dosta zahtjevne birokratske procedure. “Sada imamo otvoreno cijelo EU tržište, a to je potencijal koji moramo iskoristiti. Mi kao tvrtka duži niz godina izvozimo svoje proizvode diljem Unije, ali i u BiH i Švicarsku. Anuga je sajam koji pruža odličnu priliku da potencijalnim poslovnim partnerima predstavimo svoje kapitalizirano iskustvo u pčelarskoj branši”, zaključila je Varžak.

Jedan od veterana kada je riječ o izlaganju na Anugi svakako je i Marijan Huzjak koji je na Anugu kao posjetitelj dolazio i tijekom 1990-ih, a sa svojom tvrtkom Mygros na ovome sajmu kontinuirano kao izlagač nastupa od 2007. godine. Temeljem takvoga iskustva upravo je on najpozvaniji dati ocjenu i ovogodišnje izložbe. “Ostvarenim kontaktima i ove smo godine jako zadovoljni. Sve što smo planirali uoči sajma ovdje smo i ostvarili. Na svakom dosadašnjem nastupu na Anugi dobili smo po jednog ili dva nova kupca, a to smo ove godine i premašili”, odgovorio je Huzjak na naše uvodno pitanje. Činjenica da već toliko dugo nastupaju na Anugi jasno govori koliko je izvoz važan za ukupni plasman tvrtke. Huzjak ističe kako Mygros danas vjerojatno ne bi niti postojao da nije izvoza jer je hrvatsko tržište previše malo za asortiman koji nude. A nude bogat program premium proizvoda, konzerviranih šampinjona, maslina i povrća u staklenkama te cijelog voća u sirupu kao preljeva za kolače i druge slastice. Ukupno 86 posto proizvodnje u staklenkama plasiraju na strana tržišta, a kada se pogledaju ukupni prihodi od prodaje onda na izvoznu realizaciju otpada oko polovice ostvarenih prihoda.

“U ovom trenutku imamo 11 premium proizvoda ulistanih kod našeg distributera u Francuskoj koji u svom portfelju nudi tristotinjak premium proizvoda te koje potom distribuira prema elitnim gourmet dućanima u svojoj partnerskoj mreži. Temeljem te suradnje proizvodi Mygrosa stigli su ne samo u Francusku, nego i do prekooceanskih tržišta Japana i Kolumbije”, kazao nam je Huzjak dodajući kako su ove godine uveli i novu liniju veganskih proizvoda koji su jako traženi na tržištu. Prema njegovim riječima, Anuga je kao sajamska priredba tijekom zadnjih 20-ak godina prošla različite faze pa je tako u jednom periodu najveći naglasak bio stavljen na cijenu, što je pogodovalo jeftinijim proizvodima, no u zadnjih nekoliko izdanja primjetan je iskorak prema kvaliteti i premium proizvodima, što je osobito očito na ovogodišnjoj Anugi.

Kao i na prošloj Anugi prije dvije godine, i ovoga smo puta uzeli kratku izjavu od Marka Štefulja, rukovoditelja prodaje Čakovečkih mlinova. “Bilo je puno zanimljivih i kvalitetnih upita. Iako ih je po broju bilo nešto manje nego prethodnih godina, vjerujemo da ćemo temeljem ostvarenih kontakata realizirati buduću suradnju s nekim od klijenata”, kazao je Štefulj. Čakovečki mlinovi oko 7 posto svojih godišnjih prihoda ostvaruju u izvozu i nastupom na ovakvim globalnim sajmovima žele taj udio povećati. Ovom su prilikom predstavili svoje glavne izvozne proizvode – brašno koje je namijenjeno prvenstveno za konditorsku industriju i krupicu koja se koristi za daljnju obradu, a dosta izvoze i nusproizvode meljave pšenice ili kukuruza kao stočnu hranu. Uz zemlje bivše Jugoslavije glavna su im izvozna tržišta Italija, Mađarska, Austrija i Njemačka.

I u Maraski su zadovoljni nastupom, kažu nam voditelj izvoza Ivan Gulan i voditeljica zapadnih tržišta Marina Vidaković. Zadarski proizvođač alkoholnih i bezalkoholnih pića ove je godine po prvi puta nastupio na Anugi te je predstavio asortiman svojih brendova za koje Marina Vidaković ističe kako su brojnim potrošačima u Njemačkoj i drugim najvećim emitivnim turističkim tržištima izuzetno poznati, ali da se preko Anuge žele približiti profesionalnim kupcima u sektorima maloprodaje i ugostiteljstva. Trenutačno oko 30 posto prihoda ova hrvatska tvrtka bogate tradicije ostvaruje u izvozu. “Možemo mi i bolje. Zato smo tu”, poručio je Ivan Gulan kao zaključak njihove kratke izjave.

DOBRO JE, MOŽE I BOLJE
Već iz ovih nekoliko komentara uzetih na zajedničkom hrvatskom štandu možete iščitati osnovni sentiment koji je vladao među našim izlagačima. Dakako, nema tu mjesta euforiji, ali optimizam se mogao osjetiti u svakom razgovoru. Osobnog sam pak uvjerenja kako bi se u sufinanciranje nastupa naših tvrtki na sajmovima u inozemstvu trebala izdvajati znatno veća sredstva. Bi li se to osiguravalo preko Hrvatske gospodarske komore ili neke druge institucije nije toliko važno, ali sigurno je da bi benefiti od dobre prezentacije europskom i svjetskom tržištu višekratno vratili uloženo.

Izložbeni prostor mogao bi se napraviti i kreativnije, a kada znamo da su naši nogometaši lani napravili veliku promociju Hrvatske na globalnoj razini kao viceprvaci svijeta, onda se takav marketinški dragulj mogao i iskoristiti u nekoj formi. Zasigurno bi privukao i više posjetitelja, a posljedično i donio neki novi ugovor za hrvatske proizvođače. U današnje vrijeme koje je blago rečeno fantastično kompetitivno u sektoru hrane i pića, svaki marketinški argument treba se iskoristiti, svaka prilika za, uvjetno rečeno, ubaciti loptu u šesnaesterac pa se možda u gužvi nešto dobroga i izrodi. To je samo moja osobna opservacija. Sigurno je da prostora za unaprjeđenje ima i da hrvatski proizvodi s uske lokalne ceste mogu izaći na neki brži magistralni put prema svjetskim odredištima.

U istom paviljonu 11.1 na zasebnom je štandu nastupio i vinkovački Pekar, tvrtka koja je od svoje snažne regionalne baze u Slavoniji polako krenula u osvajanje međunarodnog tržišta. Njen direktor prodaje Domagoj Radić ističe da već godinama rade na kvaliteti proizvoda i budno prate zahtjeve tržišta. “Godišnje isporučimo robu za oko 250 kupaca, od najmanjih do najvećih. Kako smo ostvarili suradnju i s inozemstvom, naročito s Njemačkom i Austrijom, ne čudi činjenica da smo aktivni na mnogim sajmovima diljem Europe. Puno ulažemo u marketing i promidžbu, tako da su sajmovi logičan slijed naših aktivnosti. Želimo da nas kupci i potencijalni partneri upoznaju, a i mi želimo upoznati druge tvrtke i proširiti vidike. Sajmovi su odlična prilika za to i mi se rado odazivamo”, izjavio je Radić dodajući kako su i do sada imali uspješne suradnje sklopljene baš na sajmovima. On je rekao kako su zadovoljni i pozicijom štanda koji je svojim atraktivnim dizajnom uistinu pravi mamac za posjetitelje, no da su ipak glavni argument za privlačenje pažnje njihovi ukusni pekarski proizvodi.

To mogu potvrditi iz prve ruke jer kako dolazim iz Bosne koja, najblaže rečeno, ima bogatu gastronomsku tradiciju zasnovanu upravo na bureku i lepinjama, tako sam uistinu uživao kušajući ove Pekarove delicije te neobavezno ćaskajući s Matejom Radićem koji s bratom Domagojem nastavlja obiteljsku tradiciju. Glavni izvozni proizvod Pekara je lepinja somun koju izvoze i na njemačko tržište i to u, kako kažu, respektabilnim količinama. “Mi nismo tvrtka koja želi proizvoditi sve, nego se pokušavamo specijalizirani na nekoliko segmenata. Trenutno su to mekana tijesta, konkretno lepinje, zatim nekoliko vrsta bureka, krušne mrvice i to je gotovo sve. Ovdje na sajmu predstavljamo svoje proizvode, ali još i više pratimo trendove i pokušavamo predvidjeti u kojem će se smjeru kretati potražnja kako bismo mogli to anticipirati i pravovremeno reagirati. Proizvodi u pravilu imaju kratku trajnost na tržištu i moramo biti budni u svakom trenutku”, naglasio je Domagoj dodajući kako je njihova lepinja upravo odgovor na aktualne trendove brzog života koji generiraju potražnju kupaca u tzv. to-go segmentu.

PODRAVKA U CENTRU ZBIVANJA
Alen Ipša, generalni menadžer u Podravki International Deutschland, rekao nam je kako su svojim nastupom na sajmu u potpunosti zadovoljni. On je ocijenio kako je cijeli sajam iznimno dobro posjećen, a štand Podravke je velikom broju posjetitelja bio nezaobilazno mjesto u sklopu izložbe Anuga Fine Food u paviljonu 10.2. “Prvi dan je bio relativno miran, no idući su dani apsolutno ispunili očekivanja. Ostvarili smo jako puno kontakata s potencijalnim partnerima iz same Njemačke, ali i s udaljenih prekooceanskih tržišta s kojima se nemamo priliku baš često vidjeti pa je Anuga i u tom pogledu vrijedna platforma za unaprjeđenje suradnje. Zbog svega toga smatram kako nastup na ovogodišnjem sajmu predstavlja potpuni uspjeh za Podravku”, kazao nam je Ipša u razgovoru dok su gastro-promotori Podravke imali pune ruke posla u predstavljanju proizvoda i jela koja su pripremili za posjetitelje.

Podravka je kompanija koja tek trećinu svoje prodaje ostvaruje u matičnoj Hrvatskoj, negdje oko trećine realizira se na ostalim tržištima Adria regije, a zadnja trećina dolazi s ostalih internacionalnih tržišta, među kojima je najvažnije ono njemačko. Već ovakva struktura prihoda govori o tome koliko je strategija poslovanja kompanije okrenuta prema izvozu i da se budući uspjeh može i treba graditi kroz još jači iskorak prema velikim europskim i svjetskim tržištima. Dva glavna proizvoda koje je Podravka predstavila na Anugi bili su Vegeta Natur i Ajvar kao proizvodi koji su na njemačkom tržištu već čvrsto etablirani. Uz to, predstavljeni su i proizvodi sestrinskih tvrtki – Lagris i Žito. Lagris je predstavljen sa svojim asortimanom žitarica i grahorica, a Žito je prikazalo raznolik program koji uključuje kruh, bombone, čokolade i dr.

“Kao što možete vidjeti, na našemu je štandu atmosfera uistinu uzavrela, kuha se cijelo vrijeme, ljudi stalno dolaze, pitaju, kušaju jela koja s našim proizvodima pripremaju gastro-promotori Podravke. To je izuzetno važno da se posjetitelja privuče svim osjetilima, a ne samo vizualno. I još k tome, ovdje će svačije nepce biti itekako zadovoljeno jer su jela uistinu vrhunska”, kazao nam je direktor Podravke za Njemačku dok smo pokušavali razgovijetno razgovarati za stolom u samom kutu štanda kao svojevrsnom separeu, no i dalje smo se na momente teško razumjeli jer su se na izložbenom štandu stalno izmjenjivali posjetitelji i razgovori su bili na vrhuncu.

Sam štand Podravke radila je jedna hrvatska agencija, a njegova površina od 55 četvornih metara bila je iskorištena do svakog detalja. Inače, Podravka je na Anugi svoj premijerni nastup imala još krajem 1980-ih godina da bi nakon osamostaljenja u nekoliko navrata nastupala u sklopu zajedničkog štanda Hrvatske gospodarske komore, a potom sa samostalnim štandom. “Njemačka je za Podravku izuzetno bitna kako sa stanovišta volumena, tako i sa stanovišta snage brenda i povjerenja potrošača. Malo je poznato u Hrvatskoj da je Podravka dominantan igrač u pojedinim grupama proizvoda u regiji koja obuhvaća Njemačku, Austriju i Švicarsku, gdje smo tržišni lider u dodacima jelima s Vegeta brendom u sve tri spomenute zemlje, imamo izuzetno čvrstu poziciju s Podravka ajvarom, a u Švicarskoj smo lideri i u kategoriji juha”, istaknuo je Ipša. Podravka je na sajmu Anuga pokazala svoje perjanice u najboljem svjetlu, a o svojem pogledu na važnost sajmova kao komunikacijske platforme ističu kako glavna funkcija nastupa nije ona komercijalna, nego je čak važnije biti dio svjetskih trendova u proizvodnji i distribuciji prehrambenih proizvoda, biti subjekt i kreator tih trendova te graditi imidž brenda na ovakvoj najvećoj svjetskoj pozornici.

IDEMO NA SOK
Nije nimalo slučajno što sam za kraj svog obilaska ostavio Obala grupu koja je jedini naš proizvođač i distributer pića koji je nastupio u sklopu izložbe Anuga Drinks u paviljonu 8. Nije slučajno zato što moja malenkost, kao vjerujem i velika većina posjetitelja na sajam stižemo njemačkom željeznicom (koja je priča za sebe jer sam na odlasku sa sajma doživio kašnjenje ICE vlaka od čak 90 minuta!), te ulazimo na ulaz Jug koji je ujedno i glavni ulaz na sajamski prostor. Paviljon 11.1 gdje je većina naših izlagača je prvi s desne strane, a paviljon 10.2 u kojem je Podravka malo je naprijed također s desne strane, to nije bio problem, no nakon što nešto lijepo pojedeš kod Pekara i Podravke nije baš najlakši zadatak stići do paviljona 8 koji je na sasvim drugom kraju cijelog kompleksa. Kada sam stigao do prekrasno uređenog štanda Obala grupe s malim dostavnim vozilom i pravim mediteranskim ugođajem rekao sam svojem sugovorniku, njihovom direktoru prodaje za regiju Adriatic Jasminu Jurkovcu, kako uopće nije slučajno da su pića u ovom paviljonu jer čovjek dok dođe do njih uistinu ožedni. No, nakon Limone od bazge sve je bilo lakše.

“Odlično je. Mišljenja sam kako je sajam Anuga napravio kvalitativni iskorak i kada je riječ o izlagačima, ali i o posjetiteljima koji ih obilaze. Ostvarili smo veliki broj kontakata s partnerima iz cijeloga svijeta, od Europe, Bliskog i Dalekog istoka te SAD-a”, kazao je Jasmin. On je dodao kako je Obala grupa na stranim tržištima prisutna preko brenda Orangina koji distribuiraju već 25 godina, trenutačno na nekih dvadesetak tržišta, a upravo su dobili distribucijska prava i za SAD, Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedsku. Prošle godine potpisali su ugovor o suradnji i s brendom Spezi koji sada distribuiraju u sve države izuzev Austrije i Njemačke. “Naš brend Limona na tržištu je prisutan već nekoliko godina i s dosadašnjim smo rezultatima izuzetno zadovoljni. Imamo širok portfelj pa tako Skandinavci više vole blago gaziranu varijantu, dok potrošači na Bliskom istoku preferiraju okus Mente.

Različita tržišta imaju i različite preferencije”, konstatirao je Jasmin te je dodao kako je na sajmovima važno imati konstantu u nastupima. “Mi smo ove godine imali veliki broj ugovorenih poslova s partnerima iz Malezije, Koreje, Iraka i drugih zemalja koji su nam rekli da su nas primijetili i u prethodne dvije godine (Anuga 2017. i SIAL 2018., op. ur.), ali da su se na drugi korak koji uključuje i moguću realizaciju suradnje odlučili sada vidjevši našu konzistenciju u prezentaciji i nastupu na ovom izložbenom segmentu koji je izuzetno kompetitivan”, dodao je, a meni je pogled otišao samo nekoliko metara dalje gdje se ustoličio veliki štand Pfannera s bezbroj poznatih okusa sokova.

Industrija pića je izuzetno konkurentna, jako je teško u takvom okruženju uspjeti pa tim više treba cijeniti inicijative koje hrabro lansiraju nove brendove sokova na domaćem, a kamoli na svjetskom tržištu. Nije nimalo lako ostvariti takav pothvat, no u Obala grupi su, sve to pokazuje, na pravome putu da etabliraju Limonu kao ozbiljnog izazivača internacionalnim brendovima. Svaka čast potrošačima iz Skandinavije i s Bliskog istoka, no moj je osobni favorit definitivno Limona Bazga, koja me spasila nakon dugog pješačenja.

STANIMO I UDAHNIMO
Da je svjetska industrija hrane i pića izuzetno kompetitivna to sada već znaju i ptice na grani. Ipak, treba to ponavljati jer samo tako možemo u pravoj mjeri cijeniti odvažne proizvođače koji bez krzmanja idu u svijet predstavljajući svoje proizvode. Upravo sam gledao jednu kratku reportažu koja je govorila o razlozima zašto je Švicarska uspješna – zemlja od malo stanovnika, bez izlaza na more, a o terenu da ne pričamo – a kao ključni razlog njihovog uspjeha navodi se to što Švicarci posjeduju najvišu razinu samouvjerenosti na svijetu, vjeruju u sebe i svoje sposobnosti i ne libe se to u formi svojih proizvoda i usluga predstaviti svijetu. Hrvatska je jednako tako mala zemlja i sigurno ima puno toga za pokazati svijetu. Samo treba imati vjere u sebe.

Eto, kad smo kod malih zemalja, da spomenem kako je zemlja partner ovogodišnje Anuge bio Paragvaj. Zemlja od sedam milijuna stanovnika. Paragvajska ministrica trgovine i industrije Liz Cramer održala je uvodni govor za zemlju partnera Anuge 2019. Posebno je bila oduševljena prijateljskim prijamom na sajmu i velikim zanimanjem profesionalnih posjetitelja u svojoj zemlji: “U Paragvaju smo uvjereni da je slobodna i poštena svjetska trgovina izvor daljnjeg razvoja i da može dovesti do učinkovitijeg korištenja globalno dostupnih resursa. Naši izlagači iz prehrambene industrije koji su sudjelovali na Anugi izvještavaju o velikom broju sastanaka s potencijalnim partnerima i na taj način očekuju porast potražnje za hranom iz Paragvaja. Nadalje, na sajmu smo mnogo naučili o očekivanjima današnjih potrošača. Uvjerena sam da će, uslijed izvrsnog ishoda našeg sudjelovanja u ovoj godini, Anuga i dalje biti najvažniji događaj za razvoj paragvajske prehrambene industrije u narednim godinama”, kazala je paragvajska ministrica.

SVI NAJBOLJI SU TU
Izlagači su bili posebno impresionirani kvalitetom posjetitelja. Na sajam u Kölnu stiglo je bezbroj kupaca (trgovci, distributeri i ostali kupci na veliko) koji posjeduju vrhunsku kompetenciju kada je riječ o odlučivanju u sektorima trgovine mješovitom robom i posluživanju hrane. Zastupljeni su bili svi važni igrači s popisa TOP 10 trgovaca hranom na svijetu i TOP 12 iz Njemačke. Tu su između ostalih Walmart, Costco Wholesale, Kroger, Metro AG, Walgreens Boots Alliance, Edeka, Rewe Group, Penny, Lidl i Kaufland (Schwarz Grupa). Prisutni su bili i važni online ponuđači kao što su Amazon, LSG Grupa, E.Leclerc, Mercadona, Migros i SPC Grupa. U pogledu broja profesionalnih posjetitelja, porast za Europu posebno je zabilježen iz Velike Britanije, Nizozemske, Poljske i Ukrajine. Značajna povećanja iz neeuropskih zemalja najvećim dijelom zabilježena su iz Brazila, Japana, SAD-a i Rusije.

Anuga nije samo ulaz u svjetski svijet hrane i pića. Uz raznovrstan izložbeni i kongresni program i posebne događaje kao što je Anuga Horizon 2050, ove je godine sajam nanovo postavio nove impulse za sutrašnjicu prehrambene industrije u većoj mjeri nego ikada prije. Kongresni trio NEWTRITION X, E-Grocery Congress @Anuga i Innovation Food Conference (iFood) s vrhunskim međunarodnim govornicima ponudili su opsežnu bazu novih informacija o trendovima, tržišnim mogućnostima, novim tehnologijama i digitalizaciji industrije. Nadalje, kao pružatelj znanja i stručnosti, Anuga je predstavila nove i trendove koji su u tijeku. Oni uključuju, na primjer, proizvode koji su napravljeni na biljnoj bazi i služe kao zamjena za meso, alternativne proteinske proizvode na bazi graška, fava graha ili insekata i različite inačice proizvoda od konoplje. Pored toga, teme kao što su free-from, ugoda kupnje i praktičnost, vegan, bio, halal i košer također su igrale važnu ulogu.

Za kraj, citirat ću Christopha Minhoffa, izvršnog direktora Njemačke federacije industrije hrane i pića (BVE): “Kao najveći i najvažniji sajam hrane i pića na svijetu, Anuga nije samo platforma za jačanje izvoza njemačke prehrambene industrije, već je i vodeći svjetski sajam inovacija i trendova na tržištu hrane. Mi smo inovativniji od bilo koje druge grane industrije: svake se godine više od 40.000 novih proizvoda predstavi tržištu samo u Njemačkoj. Proizvođači su i ove godine uspjeli impresivno pokazati kako već danas mogu dati odgovore o tome kakvoga će okusa biti budućnost.”

A budućnost je za dvije godine. Sljedeća Anuga održat će se od 9. do 13. listopada 2021. godine.