Strategija poslovanja: Proaktivna i pragmatična generacija

Mlađi radnici ističu se svojim optimizmom i energijom te vjeruju kako mogu postići bilo što uz pravilan fokus i pristup učenju. Kad je riječ o učenju i razvoju karijere, milenijalci vide svog šefa kao trenera koji ih podupire u njihovom poslovnom napretku, ali općenito više vole učiti iz prakse, nego da im se govori što moraju raditi

Generacija milenijalaca, koja se trenutno zapošljava u velikom broju, krojit će poslovni svijet u godinama koje dolaze. Privući najbolje od ovih milenijalaca krucijalno je za budućnost vašega poslovanja.

Njihove težnje vezane uz karijeru, stavovi o poslu i poznavanje nove tehnologije definirat će kulturu poslovanja 21. stoljeća. Jasno je da će milenijalci biti snažna generacija radnika i da će oni koji posjeduju prave vještine biti vrlo traženi. Oni bi također mogli predstavljati jedan od najvećih izazova s kojima će se suočiti mnoge organizacije.

ZNAČAJNE RAZLIKE
Ono što razlikuje milenijalce od ostalih je definitivno korištenje tehnologije. Jedna od glavnih karakteristika generacije milenijalaca je njihova sklonost digitalnom svijetu.

Oni su odrastali sa širokopojasnim internetom, pametnim telefonima, prijenosnim računalima i društvenim medijima kao normama pa očekuju trenutni pristup informacijama.

To je prva generacija koja ulazi na radno mjesto s boljim razumijevanjem ključnog poslovnog alata od većine starijih radnika.

Nije samo način na koji milenijalci koriste tehnologiju to što čini današnju mladež drugačijom – oni se i ponašaju drugačije. Njihovo je ponašanje prožeto iskustvom koje se tiče globalne ekonomske krize i ta generacija pridaje puno veću pažnju svojim osobnim potrebama nego potrebama organizacije.

Milenijalci se osjećaju nelagodno među krutim korporativnim strukturama i odbija ih silos informacija. Oni očekuju brz napredak, raznoliku i zanimljivu karijeru i stalnu povratnu informaciju.

Drugim riječima, milenijalci žele stil rukovođenja i korporativnu kulturu drugačiju od svega što je prolazilo ranije – onu koja se prilagođava njihovim potrebama. Određene karakteristike milenijalaca – kao npr. njihove ambicije i težnja za daljnjim učenjem i brzim penjanjem do vrha organizacije, kao i njihova volja da krenu dalje ako njihove želje nisu ispunjene – iziskuje precizan odgovor od strane poslodavaca.

Milenijalci žele fleksibilan pristup poslu, redovitu povratnu informaciju i ohrabrenje. Žele osjećati da je njihov posao vrijedan i da je njihov trud prepoznat. Oni poistovjećuju karakteristike poslodavaca s karakteristikama brendova kojima su svakodnevno okruženi i koje opetovano koriste.

Sve se to od strane poslodavaca može shvatiti kao svojevrsna prijetnja, ali još i više kao prigoda da se aktivno i ciljano poradi na ispunjavanju dotičnih želja i ostvarenju po milenijalcima idealne radne okoline.

ŠTO POSLODAVCI MOGU UČINITI?
Tvrtke koje već jesu najuspješnije u privlačenju talentiranih milenijalaca – Google i Apple su među njima – su prirodno inovativni poslodavci koje nikad ne koči princip “tako se nekad radilo”.

Te tvrtke ne ciljaju strogo na milenijalce, ali njihova kultura, stil rukovođenja i pristup zapošljavanju i zadržavanju prirodno apelira na generaciju milenijalaca. I zbog toga mogu birati najtalentiranije mlade ljude.

Bez obzira na dugoročne ciljeve i ambicije pojedine tvrtke, sposobnost da privuku i zadrže talentirane milenijalce bit će važan korak u postizanju istog.
Uspješne organizacije danas i u budućnosti trebat će provesti važne procese i programe u poslovanju koji uključuju:

Jaku kulturu: Kolaborativni alati i procesi koji će ispuniti očekivanja generacije milenijalaca te ih neprimjetno integrirati u postojeći tijek rada kako bi se povećala učinkovitost radne snage. Važno je prepoznati što emocionalno pokreće vašeg zaposlenika milenijalca, a sve da bi izgradio jaku timsku kulturu.
Napredovanje u karijeri: Čest i bogat profesionalni razvoj i mogućnosti napredovanja u karijeri. Napredak u karijeri je glavni prioritet za milenijalca koji očekuje da će rasti brzo kroz organizaciju.
Financijsku stabilnost: Podupirati razlike u plaćama i prepoznati dobrog zaposlenika kroz nagrade koje donose mlađim generacijama financijsku stabilnost koju očajnički traže.
Tehnologiju: Integracija socijalnih i novih tehnologija koje će zadovoljiti želje milenijalaca za takvim alatima, a u isto vrijeme omogućiti veću produktivnost i manje odvlačenje pažnje. Oni očekuju tehnologije koje će osnažiti njihove osobne živote, ali i pokrenuti komunikaciju i inovativnost na radnom mjestu.
Menadžerski trening: Procjena talenta i inicijative za razvitkom za menadžere milenijalce kako bi bili učinkoviti i uspješni u obavljanju svojih vrijednih uloga.

PRAVI SMJER
Milenijalci su uvidjeli da lojalnost korporaciji ne donosi nužno nagrade pa čak ni dugoročnu sigurnost u današnjem ekonomskom okružju. Jasno je da mnogi od njih prate nove poslovne prilike čak i ako aktivno ne traže novi posao.

Poslodavci moraju više raditi na razumijevanju te generacije kao i na prilagođavanju njihovim potrebama kako bi ih privukli i zadržali. Međutim, moraju biti svjesni da odljev milenijalaca može biti neizbježan i uvrstiti to u planiranje svoje radne snage.

Milenijalci traže više u životu od “to je samo posao” ili sigurnog penjanja korporativnim stubama. Oni žele raditi nešto što je vrijedno, uzimaju u obzir vrijednosti tvrtke kad razmišljaju o poslu i motivira ih nešto više od samoga novca.

Želja milenijalaca za učenjem i napretkom je jasna u njihovom pogledu na povlastice koje nudi poslodavac. Na pitanje koje bi povlastice najviše cijenili kod poslodavca, ispitanici su stavili trening, napredak i fleksibilne poslovne prilike ispred financijske koristi.

Poslodavci koji najviše apeliraju na tu generaciju su oni koji uspješno odgovaraju na škakljivo pitanje: “Zašto želim raditi ovdje?”. Milenijalci žele da njihov rad ima svrhu, da doprinesu nešto svijetu i da su ponosni na svojeg poslodavca.

POTREBNO RJEŠENJE
Mlađi radnici ističu se svojim optimizmom i energijom pa anketa jasno pokazuje da oni vjeruju kako mogu postići bilo što uz pravilan fokus i pristup učenju. Kad je riječ o učenju i razvoju karijere, milenijalci imaju određene potrebe i očekivanja.

U idealnom svijetu, oni vide svog šefa kao trenera koji ih podupire u njihovom poslovnom napretku – ali i općenito više vole učiti iz prakse, nego da im se govori što moraju raditi. Stoga ne čekajte predugo i razvijte sebe i svoju tvrtku brzo poput svijeta oko vas.

Prethodni članakPoduzetnici u trgovini lani ostvarili 213,9 mlrd. kuna prihoda
Sljedeći članakPapirnati kuhinjski ručnici: Važno da je funkcionalno i ekonomično