Trgovačke udruge – Žilavost hrvatske maloprodaje

Organizirano udruživanje trgovaca na interesnim osnovama bio je i ostao jedan od glavnih razloga žilavosti hrvatske maloprodaje kojoj su mnogi davno predviđali propast u bespoštednoj utakmici s uigranom međunarodnom konkurencijom. Tako i danas imamo pregršt što malih, što regionalnih trgovaca koji su svoje poslovanje postavili na čvrste temelje odoljevši svim krizama i izazovima koje je otvoreno tržište pred njih postavilo.

Udruživanje trgovaca u različite oblike asocijacija trend je kako u svjetskoj, tako i u hrvatskoj maloprodaji. U našoj zemlji domaći trgovci, poglavito oni lokalne i regionalne provenijencije, toga su postali svjesni prije dvadesetak godina kada je međunarodna maloprodajna konkurencija počela ulaziti u Hrvatsku, što je dovelo do preslagivanja tržišta postavljajući u prvi plan teme optimizacije poslovnih procesa i nabavnih volumena. Kako je u maloprodaji količina sve pa slijedom toga vrijedi ona stara narodna “tko jači, taj kvači” brojni nezavisni trgovci su shvatili da poslujući po dotadašnjim modelima neće moći odoljeti tom pritisku te su se počele javljati ideje organiziranja u udruge i grupacije. Takav način organiziranja doveo je do racionalizacije poslovanja kroz objedinjavanje velikog broja poslovnih operacija, čime su se osiguravale uštede i poticala konkurentnost članica na tržištu.

Danas, dvadeset i nešto godina kasnije možemo bez zadrške ustvrditi kako je upravo takva spremnost na organizirano udruživanje na interesnim osnovama bio jedan od glavnih razloga žilavosti hrvatske maloprodaje kojoj su mnogi davno predviđali propast u bespoštednoj utakmici s uigranom međunarodnom konkurencijom. Tako i danas imamo pregršt što malih, što regionalnih trgovaca koji su svoje poslovanje postavili na čvrste temelje odoljevši svim krizama i izazovima koje je otvoreno tržište pred njih postavilo. O takvim pozitivnim primjerima ovdje je riječ.

DEMOGRAFSKO I GOSPODARSKO
Povezanost domaće trgovine i proizvodnje predstavlja jedan od nosivih stupova nacionalnog gospodarstva, poglavito ako se uzme u obzir da veliki maloprodajni sustavi uglavnom konvergiraju velikim urbanim središtima te im manji gradovi i ruralna područja nisu od osobitog strateškog interesa. To je posve jasno i racionalno s njihove strane. Nažalost, razgovarajući s brojnim malim i srednjim trgovcima i domaćim proizvođačima u proteklim godinama mogao se steći dojam kako niti državi nije baš od strateškog interesa razvoj ruralnih područja i ujednačen ekonomski napredak područja izvan najvećih gradova.

U tom se kontekstu malo radilo a posljednji podaci popisa stanovništva samo potvrđuju ono što su poduzetnici i ekonomski stručnjaci upozoravali već godinama – osiromašivanje ruralnih područja nije put kojim Hrvatska treba ići jer će se to u konačnici pokazati jako skupim promašajem. Demografska politika neodvojivo je povezana s gospodarskim rezultatima u perspektivi. Slijedom toga, treba osobito cijeniti trgovce i proizvođače koji marljivo i samozatajno rade diljem Hrvatske i ova naša tema je svakako samo jedan mali doprinos u nastojanju da se na takve pozitivne primjere skrene pažnja i ukaže na njihov vrijedan rad unatoč izazovnim uvjetima poslovanja. U tom kontekstu je i najbolji način da se o tome govori pustiti same trgovce da nam daju svoje poglede na aktualni trenutak u maloprodaji i svoju poziciju u djelatnosti.

Tako u svom odgovoru direktor Jadran grupe Stipe Majić ističe kako je gospodarska kriza uslijed pandemije utjecala i na trendove u maloprodaji i da ne treba zaboraviti da je Hrvatska već od ranije suočena s rastom iseljavanja, visokom stopom nezaposlenosti i realnog smanjenja dohotka. Prema njegovim riječima, dobra epidemiološka situacija ostaje ključna u mjesecima pred nama kako bismo spremni dočekali novu turističku sezonu. “Situacija koja nas je zatekla uslijed pandemije još je jednom potvrdila važnost usmjeravanja na domaće proizvode koji su sve više traženi i od strane potrošača, naravno uz visoku kvalitetu i prihvatljivu cijenu. Polako se podiže svijest o vrijednosti domaćega proizvoda koji je provjerenog podrijetla i u tom smislu nastojimo poduprijeti male proizvođače i poljoprivrednike te ostvariti s njima što bolju suradnju”, ističe Majić.

Govoreći o aktualnim poskupljenjima on ističe kako su inflatorni pritisci s kojima smo suočeni uzrokovani snažnim rastom cijena energije preslikavajući tako kretanja na svjetskim robnim burzama sirove nafte. “Energiji se, sukladno tome, pridružuje rast cijena hrane i pića što je osim kretanja na svjetskim robnim tržištima posljedica i prošlogodišnjih vremenskih uvjeta na domaćem tržištu. Hrana ujedno čini i najveći udio potrošačke košarice pa će rast cijena ove kategorije zasigurno biti ključan generator rasta potrošačkih cijena i u budućem razdoblju”, smatra Majić te dodaje kako se to reflektiralo i na njihovo poslovanje: “Dakako da se ova situacija odražava i na naše poslovanje i formiranje finalnih cijena proizvoda koje isporučujemo te smo dio tih povećanih troškova u nabavnoj cijeni morali prenijeti i na naše kupce. Kraj pandemije bi pozitivno utjecao na stabilizaciju cijena, normalizaciju prometa i bolji protok opskrbe i tome se svakako nadamo u dogledno vrijeme.”

PODRŠKA MALIM TRGOVCIMA
Jedan od dugogodišnjih partnera brojnih malih trgovaca je veleprodajna tvrtka METRO Cash & Carry koja u svom poslovnom sustavu ima i program “moj Dućan” temeljen na franšiznom obliku podrške radu nezavisnih trgovaca. Program je pokrenut 2011. godine, no u nešto drugačijem obliku nego kako danas izgleda. Tada se zvao TS&P (Trader Support and Partnership) i temeljio se na podršci trgovcima kroz posebne promocije, a u današnju formu transformiran je 2013. godine. U METRO-u ističu kako tijekom zadnjih desetak godina neovisni mali trgovci doživljavaju svojevrsnu stagnaciju zbog rastućih hiper i super marketa, dok je s druge strane došlo i do zatvaranja dijela malih trgovaca koji nisu mogli opstati u uvjetima konkurencije od strane velikih retail igrača. “No, unatoč tome, poseban potencijal vidimo u malim trgovcima, naročito onim u ruralnim sredinama kojima ćemo, kao i do sada, nastaviti pružati potporu u njihovom poslovanju. Perspektiva malih trgovaca krije se u specijalizaciji njihovih trgovina kao i digitalnim rješenjima i načinu poslovanja. Prednost malih trgovaca je upravo njihova mogućnost brze prilagodbe mijenjanju trendova na tržištu, što će im osigurati opstanak i dodatno unaprijediti poslovanje”, smatraju u METRO-u.

RAD NA KONKURENTNOSTI
Upravo su veleprodajne tvrtke kao što su METRO i VELPRO važni partneri male trgovine, a među onima koji s ovim sustavima imaju ugovorenu suradnju je i Trgovinski savez. Marijan Bradić, direktor Trgovinskog saveza koji su osnovali Udruga trgovaca Zadarske županije i Udruga trgovaca Sisak, objašnjava kako je njihovo poslovanje organizirano kroz istoimenu tvrtku koja se bavi posredovanjem i upravljanjem između članica i dobavljača.

“Tvrtka dogovara marketinške aktivnosti, prati promete i centralno vodi evidenciju za svaku svoju pojedinu članicu, isto tako po potrebi je uključena i u nabavu i tranzit većih količina roba. Kroz naš model grupacije omogućili smo članicama da budu konkurentan čimbenik u domaćoj maloprodaji. Uz veliku ekspanziju raznih lanaca i velikih formata u većim mjestima sve je teže biti konkurentan, ali mi u tome uspijevamo. Da smo na dobrom putu dokazuju nam i trendovi da se kupci sve više opskrbljuju u malim kvartovskim i ruralnim trgovinama, što nam ujedno govori i koliko je važno za hrvatsko gospodarstvo da mala trgovina opstane”, poručuje Bradić.

Od ključnih dobavljača izdvaja domaće velike proizvođače kao što su Dukat, Vindija, Ledo, Podravka i Violeta, dodajući kako odličnu suradnju ostvaruju i s veleprodajama VELPRO i METRO Cash & Carry Hrvatska te s distributerima poput Alce ili duhanskom kompanijom JTI.

“Dakako, uvijek dajemo podršku svim malim proizvođačima i OPG-ovima i njihova roba se često nalazi na našim policama, ali tu je uvijek prisutan problem nedostupnosti određenih roba zbog logističkih troškova koji pogađaju kako nas kao trgovce, tako i proizvođače koji su premali da bi mogli zadovoljiti cijelo tržište i opskrbiti sve naše trgovine. No, usprkos tome trudimo se maksimalno da u našim trgovinama definitivno bude najveći postotak robe domaće proizvodnje, poglavito da čim veći udio na našim policama zauzmu domaći proizvodi iz susjedstva s hrvatskih OPG-ova”, ističe Bradić.

On je mišljenja kako će trenutačna poskupljenja dodatno nagristi kupovnu moć domaćih kupaca pri čemu upozorava kako na tržištu ima i neopravdanih, špekulativnih poskupljenja. “Još nas čeka i prelazak na euro, iskazivanje dvojnih cijena, tako da će godina biti izrazito izazovna i zahtjevna”, upozorava ovaj trgovac.

SVE BOLJA ORGANIZACIJA
Predsjednik Saveza udruga malih trgovaca (SUMT), Damir Aščić, podsjetio je kako je osnivanje ove asocijacije malih trgovaca nastalo kao odgovor na sve veću konkurenciju velikih trgovačkih lanaca koji imaju podršku svojih matičnih kuća, a čije je širenje na hrvatskom tržištu snažno utjecalo na malu trgovinu. “To su trendovi na koje SUMT ne može utjecati, ali može odgovoriti na tu ‘najezdu’ trgovačkih lanaca udruživanjem kojim jačamo svoju poziciju kod dobavljača, profesionaliziranjem poslovanja svih naših članica te fokusom na zajednički nastup, što su prepoznali i naši partneri dobavljači”, ističe Aščić. On dodaje kako ova grupacija po samoj vokaciji ima predznak neovisnih hrvatskih trgovaca te je logično da samim time i preferiraju hrvatske proizvođače. “Sa zadovoljstvom mogu naglasiti kako smo zadovoljni suradnjom s većinom naših proizvođača, dok istovremeno ima puno prostora ili za napredak suradnje ili za početak suradnje s nekoliko proizvođača koji još nisu prepoznali potencijal SUMT-a. Takve ovim putem pozivam na početak suradnje s nama”, naglasio je Aščić.

Govoreći o potencijalima suradnje malih trgovaca s OPG-ima on ističe kako značajan broj članica SUMT-a surađuje, što direktno, što posredno, s hrvatskim obiteljskim proizvođačima, ali na tom polju vidi i još dosta prostora u organiziranju OPG-ova u udruženja kako bi trgovci na jednom mjestu mogli nabavljati sve ili većinu domaćih proizvoda.

Aščić podsjeća kako se od početka pandemije bilježi veliki rast cijena dobavljača i distributera, kao i drastično poskupljenje energenata. “Situacija u kojoj se pri gotovo svakoj isporuci mijenjaju cijene nabave, utječe i na cijene na našim policama, pri čemu pokušavamo amortizirati cjenovni udar na naše kupce zadržavanjem starih nabavnih cijena na policama kao i smanjenjem naše marže. Sve to teško je uskladiti, jer su i naši ulazni troškovi povećani. Bitno je naglasiti kako su cijene na policama SUMT-a izuzetno konkurentne te kroz dogovore s našim dobavljačima uspijevamo amortizirati dio poskupljenja”, naglašava predsjednik SUMT-a.

Među ostalim poslovnim operacijama koje su objedinjene pod krovom Saveza velika se pažnja poklanja i tehnološkom unapređenju. “U tu bih kategoriju svrstao i prikupljanje informacija o poslovanju svih naših članica koje nam pomažu u određivanju strategije u narednom periodu. Savez je uveo i 3D holograme, trenutno u trgovinama 100 naših članica, gdje na zadovoljstvo svih naših kupaca izravno promoviramo artikle ili dobavljače s kojima SUMT ima suradnju. Uz to, naše su članice stvorile prepoznatljivu pripadnost SUMT-u označavanjem svojih trgovačkih prostora znakom naše grupacije”, pojašnjava Aščić.

Čedomir Momčilović, predsjednik Udruge trgovaca Sjever plus, strahuje da će novonastali uvjeti oko rasta cijena energenata biti ogroman teret za hrvatske građane. “To je veliki pritisak na kućne budžete, čime se slabi kupovna moć građana pa se pribojavamo pada potrošnje i prometa u našim trgovinama kao što je bilo i u svakoj krizi do sada. Sve to ugrožava likvidnost malih trgovaca koji su ionako preopterećeni i godinama preživljavaju samo zahvaljujući velikom odricanju i požrtvovnosti vlasnika i njihovih zaposlenika”, rekao je Momčilović.

ZAOKRUŽENI PROCES
Narodni trgovački lanac (NTL) jedan je od pionira udruživanja trgovaca na gospodarsko-interesnoj osnovi. U više od 20 godina djelovanja Grupa NTL omogućila je kvalitetnije poslovanje svojih članica, a kao glavne pogodnosti ističu: uslugu ugovaranja nabavnih uvjeta robe, uslugu korporativnog marketinga, zatim otkup, prodaju i distribuciju voća i povrća članovima udruženja, ali i ostalim kupcima na tržištu RH, ugovaranje proizvodnje artikala iz kategorije vlastite robne marke te veleprodaju robe iz vlastitog uvoza. Osim toga, NTL obavlja i maloprodaju kroz vlastitu mrežu koja obuhvaća 250 prodajnih mjesta u vlasništvu društva Narodni trgovački lanac d.o.o.

U NTL-u najveći izazov u trenutnim uvjetima poslovanja vide u prijetećoj inflaciji i osiguranju konkurentnih cijena na tržištu odnosno zadržavanju kupaca te održivosti postojećih dobavnih lanaca zbog pandemije koronavirusa.

“I dalje će ostati izrazita kompetitivnost trgovačkih lanaca zbog viška prodajnog prostora i smanjene kupovne moći pa ne očekujemo da će se kompletno povećanje cijena dobavljača preliti u maloprodaju”, smatraju u NTL-u. Kao odgovor na takvo stanje u ovoj trgovačkoj grupaciji su osigurali dodatne usluge za kupce kao što su plaćanje računa u prodajnim mjestima, preuzimanje paketa u pojedinim poslovnicama, naručivanje i dostavu robe putem aplikacije Glovo i dr. Ujedno ističu kako su otvoreni i za uvođenje novih tehnologija koje imaju za cilj unaprjeđenje poslovanja pa su tako nedavno omogućili mladoj hrvatskoj startup tvrtki da u NTL-u testira Scanshop aplikaciju.

“U NTL-u smo svjesni potrebe konstantnog unaprjeđenja poslovanja i svako tehnološko poboljšanje važna je odrednica u poslovnoj strategiji. Takvu politiku dodatno utvrđuje činjenica da je demografska slika Hrvatske loša, što se reflektira i kroz problem zapošljavanja mladih ljudi u trgovini, radi čega su sve beneficije modernih tehnologija, koje olakšavaju poslovanje dobro došle”, navode iz ove trgovačke grupacije. Ipak, naglašavaju kako za implementaciju ovog programa trenutno nije najpovoljnije vrijeme zato što očekuju značajno financijsko i organizacijsko ulaganje u promjenu i nadogradnju IT podrške koja je neophodna za ispravnu provedbu Zakona o euru i zbog izmjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, a koja im je, zbog definiranog roka, u ovom trenutku prioritet. “Dodatno uvođenje još jedne tehnologije čini nam se zahtjevno, posebno za prodajno osoblje, koje će sigurno biti pod opterećenjem u periodu poslovanja s dvojnom valutom”, konstatiraju iz NTL-a.

O svojoj suradnji s domaćim proizvođačima kažu da je “poslovna politika NTL-a nabavljati robu od domaćih proizvođača kadgod je to moguće te da je udio domaćih proizvođača na njihovim policama visok, a suradnja zadovoljavajuća”. Konkretno, NTL već deset godina surađuje s više od 1.000 OPG-ova na polju nabave domaćeg voća i povrća te je udio ponude domaće robe u toj kategoriji oko 75 posto.

“Uglavnom otkupljujemo sve što su domaći proizvođači u mogućnosti proizvesti, a i konstantno upućujemo poziv za suradnju lokalnim OPG-ovima na lokacijama gdje otvaramo nova prodajna mjesta. Suradnju s OPG-ovima ocjenjujemo jako dobrom o čemu svjedoči i rast broja partnera u proteklim godinama te povećanje broja otkupnih mjesta tijekom godina. NTL grupa osigurava siguran otkup kroz čak šest otkupnih jedinica u svim krajevima Hrvatske kako bismo OPG-ovima omogućili što brži, jednostavniji i pristupačniji otkup”, navode iz NTL-a.

Kada je riječ o inflatornim pritiscima iz ove trgovačke grupacije poručuju da generator povećanja cijena ne leži u trgovini, već u rastu ulaznih cijena dobavljača i cijena energenata, porasta cijena sirovina i sveukupnih poremećaja u lancu opskrbe hranom, dok trgovac pritom, kao zadnji u nizu, onaj koji robu stavlja na tržište, ispada “glavni krivac” za poskupljenje u očima kupca.

“To će se neminovno odraziti na poslovanje i značajno ga otežati. Kupac ni do sada nije bio osobito vjeran trgovcu, nego svoju lojalnost većinom daje dobroj ponudi. Procjenjujemo da će sada, zbog pada kupovne moći, kupac još intenzivnije ‘tragati’ za najboljom ponudom, tj. najnižom cijenom. U ovom trenutku NTL koncentrirano radi na osiguranju konkurentnosti u borbi s cijenama, a za koju se još uvijek ne vidi kraj, pa čak ni to da je trend rasta cijena dostigao svoj vrhunac”, upozoravaju iz Narodnog trgovačkog lanca.

Trgovačke udruge – Osobne karte

Meta Grupa

 • Godina osnivanja: 2008.
 • Adresa: Šubićeva 42, 10000 Zagreb
 • Osobe ovlaštene za zastupanje: Eduard Cvitković, Sandra Špoljar Begović
 • Broj članica: 37
 • Broj prodajnih objekata: 250
 • Prodajna površina: 50.000 m2
 • Broj zaposlenih: 1.000
 • Promet u 2020.: 1,1 milijardu kuna

Meta Grupa d.o.o. je udruženje srednjih i malih trgovačkih poduzeća koja se bave trgovinom prehrambenih i neprehrambenih proizvoda robe široke potrošnje. Osnovana je 11. travnja 2008. na inicijativu srednjih i malih lokalno jakih trgovačkih lanaca. Temeljni cilj grupe je sjedinjavanje politike prodaje i asortimana te razvoj usluge, a sve u svrhu zadovoljenja potreba potrošača. Danas posluje na više od 250 prodajnih mjesta širom Hrvatske s više od 1.000 zaposlenih, na kvadraturi većoj od 50.000 m2, pri čemu je ukupni promet grupe veći od 1,1 milijardu kuna. Misija Meta Grupe je očuvanje i zaštita hrvatske proizvodnje, trgovine i hrvatske kvalitete te zadržavanje lojalnosti kupaca kroz kvalitetnu uslugu i optimalnu širinu asortimana uz konkurentne cijene na polici. Kao cilj poslovanja ističu zadovoljenje potreba kupaca kroz objedinjenu politiku prodaje i asortimana, kontinuirano ulaganje u edukaciju osoblja radi jačanja kvalitete usluge i ugode kupovine za krajnjeg kupca te širenje unutar regije na području Republike Hrvatske na svim lokalnim područjima sa zajedničkom politikom ponude na nacionalnom nivou.

Moj dućan

 • Godina osnivanja: 2011.
 • Adresa: Jankomir 31, 10090 Zagreb
 • Direktor: /
 • Broj članica: 100
 • Broj prodajnih objekata: 120
 • Prodajna površina: 10.000 m2
 • Broj zaposlenih: 500
 • Promet u 2020.: 200 milijuna kuna

METRO Hrvatska u sklopu franšiznog programa “moj Dućan” pruža podršku nezavisnim trgovcima u kojemu specijalizirani prodajni predstavnici ovog veletrgovca prenose svoj “know how” te im daju izravan support u njihovom poslovanju. Za svoje partnere u Metrou prate trendove i kretanja na tržištu, kako na razini zemlje, tako i specifično za njihovu regiju i mikro lokaciju. U suradnji s partnerima definira se “misija trgovine” te se trude poboljšati zadovoljstvo kupovine krajnjeg kupca. Zajedno se pristupa remodelingu trgovine gdje je poseban fokus na prepoznatljivi brend, asortiman trgovine te pravilno izlaganje. Bitno je naglasiti da kroz projekt “moj Dućan” partneri ostaju apsolutno neovisni, odnosno da sami kreiraju svoju nabavnu i prodajnu politiku. Benefiti za trgovce su: dobivanje prepoznatljivog brenda “moj Dućan”, podršku prilikom brendiranja trgovine, pružanje “know how” podrške Metroa, davanje marketinške podrške, organiziranje specijaliziranih treninga za partnere i djelatnike u njihovim trgovinama, organiziranje posebno fokusiranih promocija, dodatna bonusna podrška prilikom kupovanja u METRO centrima i dr.

NTL

 • Godina osnivanja: 2001.
 • Adresa: Soblinečka 55, Soblinec, 10360 Sesvete
 • Direktor: Martin Evačić
 • Broj članica: 7
 • Broj prodajnih objekata: 1.250
 • Prodajna površina: 150.000 m2
 • Broj zaposlenih: 5.860
 • Promet u 2020.: 4,04 milijardi kuna

Narodni trgovački lanac (NTL) osnovan je 2001. godine kada grupa gospodarstvenika potpisuje gospodarsko interesni sporazum, a potom se 2002. godine sporazum formalizira potpisivanjem Društvenog ugovora i upisom na Trgovački sud. Članove NTL-a čine trgovački lanci BAKMAZ d.o.o., Zadar, BOSO d.o.o., Vinkovci, GAVRANOVIĆ d.o.o., Zagreb, TRGOVINA KRK d.o.o., Malinska (kojoj je u 2021. pripojen Metss), a NTL svoje usluge posredovanja, odnosno zastupanja pri ugovaranju nabave roba pruža i svojim partnerima – TRGOSTIL d.o.o., Donja Stubica, DERGEZ d.o.o., Podravske Sesvete, i ROBIN d.o.o., Križevci. Trgovačko društvo Narodni trgovački lanac d.o.o. osnovano je u svrhu povećanja konkurentnosti regionalnih hrvatskih trgovačkih lanaca kako bi zajedničkom nabavom roba osiguralo povoljnije uvjete nabave, a time i niže cijene za svoje kupce. Društvo Narodni trgovački lanac obavlja maloprodaju i kroz 250 vlastitih prodajnih objekata.

Jadran grupa

 • Godina osnivanja: 2008.
 • Adresa: Sv. L. Mandića 7A, 21204 Dugopolje
 • Direktor: Stipe Majić
 • Broj članica: 15
 • Broj prodajnih objekata: 60
 • Prodajna površina: /
 • Broj zaposlenih: 470
 • Promet u 2020.: /

Jadran grupa je krovna organizacija hrvatskih trgovačkih kuća koja broji 15 članica. Osnovna djelatnost je trgovina na veliko pićima. Članice grupacije posluju s renomiranim domaćim proizvođačima i distributerima stranih proizvođača, čije proizvode najvećim dijelom distribuiraju kroz HoReCa kanal. Pogodnosti članica u grupaciji su povećanje tržišne ponude te zaštita i promicanje trgovačkih interesa i gospodarskih djelatnosti, koje na taj način svojim zajedničkim nastupom svakom kupcu osiguravaju najkvalitetnije proizvode po povoljnim cijenama u svim prodajnim mjestima. Jadran grupa od samog početka njeguje partnerski odnos s domaćim proizvođačima te je u obostranom interesu plasiranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda na prodajnim mjestima te kroz HoReCa kanale. U Jadran grupi ističu kako taj trend nastoje održati i unaprjeđivati kroz naredna razdoblja kao znak podrške hrvatskoj proizvodnji i jačanju konkurentnosti domaćeg proizvoda.

SUMT

 • Godina osnivanja: 2009.
 • Adresa: Park Rudolfa Kropeka 1, 40000 Čakovec
 • Predsjednik udruge: Damir Aščić
 • Broj članica: 380
 • Broj prodajnih objekata: 765
 • Prodajna površina: 50.000 m2
 • Broj zaposlenih: 3.000
 • Promet u 2020.: 2,5 milijardi kuna

Savez udruga malih trgovaca (SUMT) je nastao udruživanjem udruga neovisnih trgovaca u zajedničku grupaciju koja se bavi zastupanjem i promocijom svih njenih članica. Cilj Saveza je promicanje, razvoj, unapređenje i zaštita zajedničkih interesa na području neovisne trgovine. Kontinuiranim radom, grupacija svake godine raste u broju udruženja i članova pa tako trenutno ima pet udruga koje posluju u svim dijelovima Hrvatske: Udruga trgovaca 051 Rijeka (64 članice), Udruga trgovaca Međimurja (31 članica), Udruga malih trgovaca Zagreb (95 članica), Udruga trgovaca Slavonije i Baranje (125 članica) te Udruga malih trgovaca Splitsko-dalmatinske županije (60 članica). Pod krovom Saveza objedinjene su brojne poslovne operacije koje obuhvaćaju zastupanje kod partnera dobavljača, ugovaranje boljih uvjeta poslovanja u osnovnoj djelatnosti, kao i ugovaranje kvalitetnijih uvjeta nabave energenata, bankarskih uvjeta i usluga te svih ostalih djelatnosti koje su bitne za poslovanje članica.

Udruga trgovaca Sjever Plus

 • Godina osnivanja: 2013.
 • Adresa: Vladimira Nazora 124, 42206 Petrijanec
 • Predsjednik: Čedomir Momčilović
 • Broj članica: 35
 • Broj prodajnih objekata: 74
 • Prodajna površina: /
 • Broj zaposlenih: 350
 • Promet u 2020.: /

Udruga trgovaca Sjever Plus (UTSP) okuplja male trgovce s područja Međimurja, Podravine te okolice Varaždina i Ivanca. U osam godina djelovanja samo su četiri člana prestala s djelovanjem zbog odlaska vlasnika u mirovinu, no time udruga nije oslabila jer su u članstvo primljena nova četiri člana. Rad udruge fokusiran je na razvijanje poslovnih odnosa s dobavljačima i proizvođačima robe s kojima je potpisan ugovor o poslovnoj suradnji. Tako se na mjesečnoj razini dogovaraju akcije, prate prometi, uočavaju se prepreke i problemi koje je potrebno rješavati kako bi se suradnja razvijala u pozitivnom smjeru na obostrano zadovoljstvo. Ulaskom međunarodne konkurencije u RH predviđao se slom male trgovine, no evo dvadesetak godina kasnije možemo ustvrditi kako se to nije dogodilo. Naprotiv, mali trgovci su se organizirali, osnovali udruge koje i dan danas, iako rade volonterski, dokazuju da su i te kako važan i značajan poslovni partner domaćim proizvođačima i dobavljačima osiguravajući svojim članicama stabilnost i opstanak na tržištu.

ULTRA

 • Godina osnivanja: 2001.
 • Adresa: Rudeška cesta 14, 10000 Zagreb
 • Direktor: Antun Meštrović
 • Broj članica: /
 • Broj prodajnih objekata: /
 • Broj zaposlenih: /
 • Promet u 2020.: /

Ultra gros je udruženje hrvatskih trgovačkih kuća nastalo sklapanjem ugovora između Ultra grupe d.o.o. Zagreb i Unigrossa d.o.o. Pazin 2005. godine, kojim je pristupanje novih članova u Ultra grupu dogovoreno kroz povećanje temeljnog kapitala i prijenosom dijela poslovnog udjela. Ultra grupa osnovana je krajem studenog 2001. godine kao reakcija na promjene na tržištu nastale ulaskom stranih trgovačkih lanaca kada je postalo jasno da mali trgovci mogu opstati jedino udruženih snaga. Osnovna djelatnost Ultra grosa je trgovina na veliko i malo robom široke potrošnje – prehrana i neprehrana, pića, duhanske prerađevine, kozmetički proizvodi, građevinski materijal, namještaj, tehnička roba i bijela tehnika, tekstil i obuća te turistička djelatnost.

Trgovinski savez

 • Godina osnivanja: 2014.
 • Adresa: Kralja Petra Svačića 13/1, 10410 Velika Gorica
 • Direktor: Marijan Bradić
 • Broj članica: 92
 • Broj prodajnih objekata: 167
 • Prodajna površina: 20.000 m2
 • Broj zaposlenih: 500
 • Promet u 2020.: oko 700 milijuna kuna

Trgovinski savez je grupacija koja je nastala spajanjem Udruge trgovaca Zadarske županije (UTZŽ) i Udruge trgovaca Sisak (UTS) nakon što su ove dvije udruge izašle iz članstva u Savezu udruga malih trgovaca. Uz grupaciju, osnovana je i tvrtka Trgovinski savez d.o.o. u kojoj članice grupacije djeluju ili kao direktni suvlasnici ili posredno kroz članstvo u UTZŽ-u i UTS-u kao osnivača same tvrtke. Trgovinski savez broji 92 članice sa 167 prodajnih mjesta u trgovini, uz naznaku da tvrtke-članice imaju i druge djelatnosti poput pekarstva (Cedekap, Bonaca i dr.), proizvodnje (Kogutex), Uljarstva (PZ Maslina i dr.) i HoReCa kanala (Ružmarin, Ivica Obrovac, Masarine i dr.). Ukupna površina objekata u maloprodaji je cca. 20.000 m2, s više od 500 zaposlenih djelatnika, čiji broj varira i zbog dijela trgovina koje u ljetnoj sezoni znatno povećavaju broj zaposlenih. Grupacija Trgovinski savez je u 2020. usprkos covid krizi ostvarila blagi rast prometa na oko 700 milijuna kuna, a procjenjuje se da je promet u 2021. ostao na istoj razini.

 

Prethodni članakSmarter: Invazija na Ukrajinu novi udar na lanac opskrbe hranom
Sljedeći članakVitamini i minerali – Snižena i osnovna cijena bok uz bok