Trgovina Golubiček – Od igle do lokomotive

U Trgovini Golubiček, uz veliki izbor kruha i peciva, suhomesnatih i mliječnih proizvoda, hladnih sokova i ostalih pića, svakodnevno svježeg te smrznutog voća i povrća, slatkiša i grickalica, nađe se i razna oprema za domaćinstvo, sezonski i hobi alat i pomagala, školski pribor pa i hrana te oprema za kućne ljubimce.

Kad radiš ono što voliš nijedan dan zapravo ne provedeš na poslu. Prava je to maksima i nit vodilja koja kroz život slijedi Ivicu Golubičeka, vlasnika trgovine mješovitom robom u zagrebačkom naselju Blato. Iako mu i danas, kao i prije 28 godina kada je u prizemlju obiteljske kuće uredio prostor za vlastiti dućan, radni dan ponekad traje 20 sati, ništa mu ne predstavlja problem jer u poslu uživa, on ga ispunjava i veseli. “Moja sestra je te sada davne 1993. već imala trgovinu pa smo supruga Andrea i ja zaključili kako ćemo se i mi okušati u tom poslu. U početku smo radili jednu smjenu, a u drugoj smo išli u nabavu robe”, prisjeća se Ivica samih početaka kada je police njihovog dućana krasio skromniji broj artikala i nudila se samo jedna vrsta piva ili kruha. Danas, naprotiv, na stotinjak kvadrata prodajnog prostora, koliko su dobili dodatnim proširenjem na garažu, kupci mogu birati između njih čak 6.000. Sada im pak ni ovaj prostor nije uvijek dovoljan pa Ivica otkriva kako su, kad požele u asortiman ubaciti neki novi artikl, ponekad prisiljeni neki stari maknuti s polica.

Uz standardno veliki izbor kruha i peciva, suhomesnatih i mliječnih proizvoda, hladnih sokova i ostalih pića, svakodnevno svježeg te smrznutog voća i povrća, slatkiša i grickalica, nađe se tu oprema za domaćinstvo, sezonski i hobi alat i pomagala, školski pribor, hrana i oprema za kućne ljubimce. Poseban dio ponude su suveniri s motivima njihovog kraja koje izrađuju u suradnji s lokalnim umjetnicima.

“Ljudima koji žive u našoj okolici svakodnevno treba raznih sitnica, a kod nas mogu naći i zemlju za cvijeće, što je uobičajeno u ponudi ostalih dućana, ali i kožu za ručnu pumpu, što valjda nitko osim nas ne nudi”, otkriva Ivica uz smiješak priznajući kako je danas za takve sitnice online pretraga i kupovina odlično rješenje pa ih i sam tako nabavlja, na radost starijih sumještana kojima prednosti interneta nisu baš pristupačne.

MODERNE TEHNOLOGIJE
Blagodati modernih tehnologija Ivica koristi i za predstavljanje vlastite ponude. Kao iskusnom trgovcu jasno mu je da je ponudu potrebno što više približiti kupcu pa je stoga, premda u početku skeptičan, sve novosti iz trgovine počeo objavljivati na Facebooku. “Kad novi proizvod dođe na police, bilo da se radi o popularnoj igrački ili novoj vrsti sladoleda, ja fotografiju objavljujem na Faceu. Kupci odmah reagiraju i s mobitelom dolaze u potragu za njim”, otkriva Ivica i dalje se pomalo čudeći moći društvenih medija.

Glavni dobavljači bez kojih ne bi bilo svih tih divota u Golubiček trgovini su, među inima, Velpro, Kupovina Zagreb, Zagrebačke pekarne Klara, Pekarna Stil, Vindija, Dukat, Ledo, PIK Vrbovec, MM Medven, Kraš, Alca, AWT International, Atlantic, Coca-Cola, Agroklaster Vinkovci, TDR, Orbico. Tu ne treba zaboraviti niti OPG Golubiček na kojem obitelj uzgaja voće i povrće koje plasira svježe, ali i prerađuje u vlastitom pogonu.

“U nabavi voća i povrća sezonski pratimo i lokalne obiteljske proizvođače, a iz našeg vlastitog voća prerađujemo 100% prirodni hladno prešani sok od jabuke, sirup od jabuke, 100-postotni jabučni ocat, džem od breskve i trešnje, a u ponudi imamo i svježi lješnjak, trešnje, breskve i nektarine kad su u sezoni”, ponosan je Ivica dodajući kako je svojedobno u dućanu bilo i povrća, posebno onog za juhu, ali su od tog dijela asortimana odustali jer se slaganjem popularnih paketića nije imao tko baviti.

Baš u vezi s pitanjem radne snage, vlasnik trgovine Golubiček zadovoljan je što s obitelji sve dobro, a ponekad i zlo, već gotovo 30 godina dijeli djelatnica koja će, nada se, kod njih dočekati i mirovinu. Ali ipak manje ga veseli činjenica što tržište rada nije odgovarajuće usklađeno s obrazovnim sustavom te smatra kako on sa svojim bogatim životnim i profesionalnim iskustvom itekako ima čemu naučiti mlade buduće trgovce kojima bi rado ponudio mjesto za stručnu praksu. “Ja kao električar po struci najbolje znam da nije nužno u trgovini zaposliti školovanog trgovca jer se sve najvažnije nauči u nekoliko mjeseci, ali ključno je da čovjek voli i želi raditi”, uvjeren je Ivica koji je trgovačkom poslu naučio vlastitu kćer Barbaru, dok se sin Marko odlučio više posvetiti poljoprivrednom dijelu obiteljskog posla.

ČLANSTVO U UDRUZI
Otac obitelji ne skriva kako mu i jedan i drugi njegov angažman neprestano i dalje pričinjavaju posvemašnje zadovoljstvo te kako i dalje voli i želi raditi. Uz to, aktivno je angažiran i u lokalnom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Blato koje je, osim na gašenju požara u Zagrebu i okolici, puno pomagalo i pri sanaciji posljedica potresa koji su naše krajeve zadesili 2020. godine. Uz to, svestrani Ivica je i dobrovoljni darivatelj krvi, a toj je plemenitoj aktivnosti usmjerio i sina.

Dućan Golubiček neizostavna je adresa lokalnog stanovništva, zaposlenika koji iz obližnjih tvrtki dolaze po dnevni gablec, ali i vozača kamiona na prometnoj Karlovačkoj cesti koji već znaju za njihovu bogatu ponudu te lako dostupno parkiralište.

Kako bi ponuda dućana bila što bogatija i povoljnija, vlasnik neprestano prati mjesečne i tjedne akcije najvećih dobavljača pri čemu mu je od velike pomoći i članstvo u Udruzi malih trgovaca Zagreb. “Član sam od prvog dana i jako sam zadovoljan suradnjom koju ostvarujemo kroz Udrugu jer smo organiziraniji i u poziciji smo dogovoriti niže cijene za veće količine robe. Svatko od nas, kad negdje vidi akciju, javlja svima i onda često podijelimo palete koje pojedinačno ni ne bismo imali gdje uskladištiti”, navodi Ivica.

Budućnosti se Golubičeki ne boje jer su i do sada sve postigli vlastitim trudom, znanjem, sposobnošću i zalaganjem. U skorije vrijeme svakako planiraju malo obnoviti opremu trgovine, sanirati podove, a dugoročnije u planu je eventualno i izgradnja dodatnog, modernijeg prodajnog prostora na parceli preko puta sadašnjeg dućana.

Prethodni članakDr. Oetker High Protein slatki obroci
Sljedeći članakPetina ispitanika u Hrvatskoj ima iskustva s ulaganjem u kriptovalute