Trošarine smanjile potrošnju cigareta u BiH

CigaretteU Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina potrošnja cigareta smanjena je za više od 40 posto.

Uvođenje specifične trošarine sredinom 2009. i njen kontinuirani rast, doveo je do smanjenje potrošnje u očekivanim okvirima, između 4 i 8 posto godišnje, navodi se u analizi Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Već u 2012. godini, pad potrošnje oporezivanih cigareta prešao je 12 posto, a u 2013. godini 20 posto, prenosi portal Indikator.

Ipak, ovi trendovi se ne mogu uzeti kao realni, s obzirom na snažan porast crnog tržišta rezanog duhana, ističu iz Uprave i dodaju da je posljednjih godina zabilježen rast potrošnje tog proizvoda od 700 posto.

Erozija potrošnje cigareta iznad očekivane odrazila se i na prihode. BiH je prvih godina harmonizacije trošarina zabilježila enormni rast prihoda, koji je počeo usporavati u 2012., da bi 2013. prihodi od trošarina pali 7,8 posto.

Negativni trendovi u naplati prihoda i rapidno opadanje oporezive potrošnje cigareta, uz rastuću potrošnju rezanog duhana, uglavnom nebrendiranog, zahtijevali su drugačiji pristup oporezivanju rezanog duhana u BiH, navodi se u izvještaju Uprave.

Umjesto “ad valorem” trošarine od 42 posto od maloprodajne cijene s uključenim porezima, od 1. kolovoza 2014. uvedena je specifična trošarina na rezani duhan. Nastavak procesa harmonizacije trošarina na cigarete s minimalnom trošarinom u EU, neminovno će dovesti do rasta minimalne trošarine na cigarete.

Uvođenjem specifične trošarine na rezani duhan, trošarinsko opterećenje za jedan kilogram rezanog duhana od 1.kolovoza prošle godine je utrostručeno, s prosječno 25 konvertibilnih maraka (KM) povećano je na 78 KM/kg (39,9 eura), a od siječnja 2015. na 80 KM po kilogramu.

Ipak, ni ovo drastično povećanje nije bitnije promijenilo BiH u odnosu na prosjek EU i ostale članice. U pogledu visine specifične trošarine, samo dvije članice EU (Luksemburg i Italija) imaju niže stope od BiH.

Ni najnovije povećanje specifične trošarine neće bitnije pomaknuti BiH na više mjesto, budući da i članice EU istovremeno povećavaju stope s ciljem usklađivanja s novom minimalnom trošarinom EU, navodi se u analizi. (b92.net)

Prethodni članakStefan Vanoverbeke novi direktor Ikea Hrvatska i regionalni direktor Ikea SEE
Sljedeći članakTDR ima novog predsjednika Uprave