U ožujku godišnja stopa inflacije 0,9 posto

Uz blage stope rasta u prva tri mjeseca ove godine godišnja stopa inflacije u prvom tromjesečju iznosila je 0,5 posto

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena u ožujku su, uz rast na mjesečnoj razini, na godišnjoj razini također blago ubrzale s rastom. Tako su potrošačke cijene u odnosu na veljaču 2019. više za 1 posto (nastavak pozitivnih stopa drugi mjesec za redom) dok su u odnosu na ožujak 2018. više za 0,9 posto (u veljači 0,5 posto). Uz blage stope rasta u prva tri mjeseca ove godine godišnja stopa inflacije u prvom tromjesečju iznosila je 0,5 posto.

Najznačajniji doprinos rastu na mjesečnoj razini (0,83 posto) došao je od viših cijena Odjeće i obuće koje su zabilježile rast od 13,1 posto podržane novim proljetnim kolekcijama, a u strukturi potrošačke košarice čine 6,3 posto. Negativan doprinos (-0,01 posto) došao je od nižih cijena Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava koje su na mjesečnoj razini zabilježile pad od 0,2 posto.

U odnosu na isti mjesec 2018., nastavak još uvijek blagih stopa rasta potrošačkih cijena (u posljednja četiri mjeseca stope raste su ispod 1 posto), podržane su višim cijenama Alkoholnih pića i duhana koje u strukturi potrošačke košarice čine gotovo 5 posto, a ostvarile su godišnji rast cijena od 4,9 posto te cijene Stanovanja, vode, električne energije, plina i goriva s udjelom od 16,5 posto i rastom cijena od 2,8 posto. Pozitivan doprinos došao je i od viših cijena Prijevoza koje čine udio od 12,4 posto, a više su za 2,7 posto. Rast cijena Prijevoza posljedica je prvenstveno viših cijena Goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva koje su nakon tri mjeseca pada u ožujku ponovno zabilježile godišnju stopu rasta (4,9 posto) te Zračnog prijevoza koji je ponovno zabilježio dvoznamenkastu godišnju stopu rasta (10,7 posto).

Snažniji rast godišnje stope inflacije obuzdale su niže cijene Hrane i bezalkoholnih pića koje čine gotovo 28 posto u strukturi potrošačke košarice, a na godišnjoj razini su niže za 0,7 posto. Pri tome je pad cijena Hrane i bezalkoholnih pića nastavljen treći mjesec za redom, a djelomično je odraz niže stope PDV-a na niz prehrambenih proizvoda.

Izuzmemo li cijene energije, potrošačke cijene su u ožujku zabilježile rast od 0,3 posto.

Prema dosadašnjim podacima razvidno je kako će cijene energije i hrane determinirati buduća inflatorna kretanja, a povećanje maloprodajne cijene plina (od 1. travnja) pogurnut će prosjek indeksa potrošačkih cijena prema razini od 1 posto. Naposljetku, snažniji utjecaj očekuje se od rasta cijena usluga koje će uz domaću potražnju biti podržane i očekivanim rastom turističkih pokazatelja i tijekom 2019.

Prethodni članakZvijezda BBQ umak za sezonu roštiljanja
Sljedeći članakIzvoz jaja porastao za 133 posto