meso-gmo-srbija-midiČlan odbora za selo, Branislav Gulan, u osvrtu na nedavnu izjavu ministra trgovine Rasima Ljajića da građani Srbije jedu uvozno meso životinja koje su hranjene GMO hranom, kaže da je u proteklih osam godina godina u Srbiju uvezeno više od 60 milijuna kilograma mesa životinja koje su odgajane upravo na taj način.

Gulan tvrdi da postoje i službeni podaci u Privrednoj komori, koji potvrđuju da dugi niz godina potrošači u Srbiji konzumiraju meso koje sadrži GMO.

“Samo tijekom prethodne godine uvezli smo 330.000 živih svinja i 38.000 tona najlošijeg mesa treće klase”, kaže Gulan. On ističe da živimo u zabludi da ne koristimo GMO i da istovremeno uništavamo stočni fond, koji ne može konkurirati uvoznoj GMO hrani.

“Činjenica je da se u Srbiju uvozi meso najlošije kvalitete, često i ono čiji je rok upotrebe pri kraju a pritom se na meso ne stavljaju oznake da sadrži GMO sastojke”, napominje Gulan.

Dodaje da će Srbija u bliskoj budućnosti, u završnoj fazi pregovora oko stupanja u Svjetsku trgovačku organizaciju (WTO)  i u sklopu procesa usaglašavanja s pravnim tekovinama EU, morati izmjeniti postojeće propise o GMO organizmima — odnosno, da liberalizira promet takvih proizvoda na svom tržištu.

“Po pravilima Svjetske trgovačke organizacije, trajna zabrana prometa i proizvodnje GMO nije moguća, osim ako se znanstveno ne dokaže štetnost GMO proizvoda, a do sada nije dokazano da su oni štetni. U Svjetskoj trgovačkoj organizaciji postoje države koje na liberalniji ili na restriktivniji način tretiraju GMO proizvode, ali opća zabrana prometa ne postoji ni u jednoj od 159 zemalja članica. U Europskoj uniji se, doduše, sade samo dvije GMO kulture, ali se dozvoljava promet oko 50 GMO proizvoda. Od dvije kulture registrirane za uzgoj na teritoriju EU, jedna je sorta krumpira, a jedna sorta kukuruza”, zaključuje Gulan. (ekapija.com)