Prosječna FMCG potrošnja za potrebe kućanstva u mjesecu u kojem slavimo Uskrs 5% je iznad prosječne mjesečne potrošnje u posljednje tri godine. Za usporedbu, u prosincu trošimo čak 19% više u odnosu na mjesečni prosjek potrošnje

GfK Panel kućanstava u posljednjih 17 godina u Hrvatskoj prati FMCG potrošnju za potrebe kućanstva na dnevnoj razini 365 dana u godini. Analizirajući što se događa s našom potrošnjom u mjesecu kada slavimo Uskrs fokusirali smo se na posljednje tri godine (2014. – 2016.).

RAST TRŽIŠTA U VRIJEME USKRSA
Prosječna FMCG potrošnja za potrebe kućanstva u mjesecu u kojem slavimo Uskrs 5% je iznad prosječne mjesečne potrošnje u posljednje tri godine. Za usporedbu, u prosincu trošimo čak 19% više u odnosu na mjesečni prosjek potrošnje. Rast tržišta u uskršnjem razdoblju posljedica je rasta prosječnog iznosa računa (+5% u odnosu na prosječni mjesec), dok frekvencija kupovine ne sudjeluje u rastu tržišta u uskršnjem razdoblju.

Postoje određeni specifični obrasci kupovnog ponašanja u vrijeme Uskrsa. Tako se, na primjer, u prosječnoj uskršnjoj košarici mijenja odnos udjela trgovačke marke i udjela brendiranih proizvoda u korist ovih drugih (udio TM-a u mjesecu kada je Uskrs manji je za 2,5% u odnosu na prosječni mjesec). Mijenja se i promocijska kupovina u smjeru povećanja promo udjela u košarici (+4%).

Destinacijske kategorije koje značajno rastu volumenski u vrijeme Uskrsa su: turska kava, margarin, maslac, gazirana pića, čokoladne table, bombonijere, kisela vrhnja, slatka vrhnja, konzervirana riba, delikatesna riba, svježa riba, smrznuta riba, 100%-tni voćni sokovi, nektari, majoneza, buđole, pršuti, karei, šunke, šunkarice, gotovi umaci, trajno mlijeko, svježe mlijeko.

Svježi pekarski proizvodi pritom ne bilježe rast u vrijeme Uskrsa, svježe voće i povrće raste manje od ukupnog rasta FMCG tržišta (+3%), dok svježe meso raste istim postotkom kojim raste ukupno FMCG tržište (+5%).

KUPOVNO PONAŠANJE I TRGOVCI
Najveća promjena u kupovnom ponašanju krije se u raspodjeli novca na domaće u odnosu na internacionalne brendove. U 2014. i 2015. u uskršnjoj košarici udio internacionalnih brendova je veći u odnosu na njihov prosječni dvogodišnji udio, dok 2016. donosi preokret i značajan rast udjela domaćih brendova u uskršnjoj košarici.

I na razini trgovaca u vrijeme Uskrsa zbivaju se znatne promjene. Najveće pozitivno odstupanje uskršnjeg tržišnog udjela u odnosu na prosječni trogodišnji udio ima Konzum (+4,3%).

Plodine također povećavaju tržišni udio u vrijeme Uskrsa (+2,3%). Interspar i Billa u uskršnjem razdoblju kreću se na razini svog prosječnog trogodišnjeg udjela, dok Lidl i Kaufland imaju negativno odstupanje uskršnjeg tržišnog udjela u odnosu na svoj prosjek (Lidl -4,3%, Kaufland -3,6%).