UTIL: Hrvatska nije prepoznala logistiku kao strateški sektor

Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike, upozorio je na to da država još uvijek nije prepoznala logistiku kao strateški sektor koji bi našu zemlju lansirao na investicijsku kartu Europe, unatoč izuzetno povoljnom geostrateškom položaju zemlje te drugim potencijalima kojima kao zemlja raspolažemo

U organizaciji Udruge trgovine i logistike danas je u Zagrebu održan 1. Kongres trgovine i logistike na kojem je bilo riječi o zabrani rada nedjeljom, nedostatku radne snage, ekonomskim kretanjima, opadanju kupovne moći potrošača i drugim faktorima koji utječu na poslovanje ovih sektora.

Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike, upozorio je na to da država još uvijek nije prepoznala logistiku kao strateški sektor koji bi našu zemlju lansirao na investicijsku kartu Europe, unatoč izuzetno povoljnom geostrateškom položaju zemlje te drugim potencijalima kojima kao zemlja raspolažemo. “Hrvatska je idealna lokacija da puno više investicija bude okrenuto prema logistici te njenoj povezanosti s industrijom i trgovinom”, rekao je Čupić naglasivši kako su trgovina i logistika spojene posude i da ih se stoga promatra u korelaciji.

On je također naglasio kako previše rijetko napominjemo ono što je dobro u našoj zemlji, a kao pozitivnu stvar izdvojio je to što su u Hrvatskoj riješena imovinsko-pravna pitanja te se građevinske dozvole izdaju u roku od tri mjeseca, dok u Njemačkoj to traje tri do osam godina.

Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe, naglasio je kako je Hrvatska najkompleksnija država u logističkom pogledu u cijeloj Europi, ali da razvoj tehnologije omogućava unaprjeđenje poslovnih procesa te pomaže smanjiti problem nedostatka radne snage. “Logistički parkovi su naša budućnost koja će se ogledati u koncentraciji operacija, okrupnjavanju operatera te specijalizaciji”, poručio je Roglić.

Robotizacija, prema njegovim riječima, još uvijek ne može zamijeniti ljudsku radnu snagu, ali će u svakodnevne poslovne procese trebati u sve većoj mjeri uključivati umjetnu inteligenciju koja može obraditi ogromne količine podataka – meteorološke uvjete, dostavu robe i sl.

Uz to, Roglić je istaknuo kako je Orbico vlasnik desetak manjih logističkih centara u sklopu logističkih parkova diljem Europe te da se upravo gradi novi distributivni centar u Gospodarskoj zoni Zdenčina koji bi trebao početi s radom iduće godine.

Ana Babić, dopredsjednica Udruge trgovine i logistike, naglasila je kako se trenutno nalazimo u “začaranom krugu recesije, inflacije i konstantnog povećanja cijena” te da je trgovina u proteklih godinu dana prošla kroz velike izazove među kojima je izdvojila implementaciju zakona o zaštiti potrošača, uvođenje eura, zakona o radu te restriktivnog zakona o trgovini.

Pozvala je na promjenu percepcije trgovaca koja je u medijima i općoj javnosti često negativna. “Maloprodaja čini gotovo 20 posto BDP-a pri čemu oko 17 posto zaposlenih radi u ovoj djelatnosti. Stoga se treba priznati važnost ovog sektora kao jednog od stupova nacionalnog gospodarstva”, naglasila je Babić.

Upozorila je na to da trgovina i dalje ima visoke ulazne troškove, što snažno utječe na cijelo poslovanje. Ipak, pozitivnim je ocijenila ulazak Hrvatske u šengenski prostor te agilnost trgovine i logistike u pogledu velikih ulaganja u razvoj i modernizaciju poslovanja.

Babić je također kazala kako e-commerce ima veliki potencijal razvoja u našoj zemlji, ali i da taj razvoj ograničava činjenica što naša zemlja ima među najvećim stopama PDV-a u Europi te nelojalna konkurencija.

Velimir Šonje, ekonomski analitičar, u svojoj je prezentaciji naglasio kako recesija u kratkoročnom pogledu više prijeti Europskoj uniji nego Hrvatskoj. “Nijedna zemlja Europske unije nije rasla tako brzo kao Hrvatska u prvoj polovici 2023. godine. Recesijski trendovi su prilično jasni u 11 zemalja, uglavnom srednjoeuropskih, a pad uzrokuje smanjena osobna potrošnja i energetski šok. Hrvatska je bila relativno rezistentna zbog brzog oporavka turističke potražnje te malog udjela industrije u ukupnom gospodarstvu. Tako se pokazalo da je ono što je nekada bila strukturna mana našeg gospodarstva sada postalo svojevrsna prednost”, rekao je Šonje.

Naglasio je kako je ključ za cijelu Europu u ponašanju njemačkog potrošača. “Ako njemački potrošači počnu trošiti, što očekuje njemačka vlada, onda ima šanse da se cijela Europa izvuče iz ovog recesijskog impulsa”, poručio je.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMinistarstvo: Potrošačka košarica pojeftinila gotovo 10 posto
Sljedeći članakTvrtka Ericsson Nikola Tesla dobitnica nagrade za najbolji primjer održivog poslovnog modela