pcelar-midiHrvatski pčelari na godinu proizvedu i nekoliko tisuća tona meda više od potreba na našem tržištu. S druge pak strane čak sedamdeset posto meda je uvezeno.

No, čak ni taj nelogičan uvoz koji uništava domaće pčelare nije toliko zabrinjavajuć za potrošača, kažu, koliko je upitna kvaliteta meda.

Samo je prošle godine izvezeno 12 tisuća tona meda, a malo manje od toga uvezeno iz EU ili ‘trećih zemalja’. Iza riječi – ‘trećih zemalja’ zapravo se, kažu pčelari, krije Kina. U nju se i najviše izvozi kvalitetni med, iz nje opet najviše uvozimo. I to meda koji često – i nije med.

I sami proizvođači meda, kažu, bez kemijskih ispitivanja, onako na prvu – ne mogu vidjeti razliku koji je med kvalitetan koji nije. Često se miješa kvalitetan i loš med, kako bi se na kraju prodavao pod ekstrakvalitetni.

Zanimljivo je, kažu nam pčelari, da često na policama trgovačkih lanaca cijena toga meda loše kvalitete, koji su u uvozu nabavili za dolar dva po kilogramu – na kraju i nije tako jeftina za potrošača. Jedino rješenje je, ističu pčelari, da netko od mjerodavnih napokon počne provjeravati što zapravo kupujemo. (vijesti.hrt.hr)