Uz Lidlovu podršku volonteri iz Kupe izvukli šest kubika otpada

Akcija je održana u okviru globalnog projekta Schwarz grupe River Cleanup Collective - Together for Cleaner Rivers

Nakon što su početkom godine najavili četvrtu godinu suradnje, Lidl Hrvatska, Hrvatska gorska služba spašavanja i inicijativa Čisto podzemlje nastavljaju svoj uspješni projekt “Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti”. Ovoga puta, snage su udružili s Klubom za podvodne aktivnosti Karlovac, a sve kako bi očistili dio toka rijeke Kupe od otpada. U akciji održanoj ovog mjeseca sudjelovalo je 35 volontera, ronioca i speleologa, koji su vrijedno radili kako bi iz Kupe izvukli čak 6 kubika otpada.

Uz pomoć velikog limenog čamca s vanbrodskim motorom, volonteri su skupljali i vadili smeće iz rijeke Kupe. Obuhvatili su prostor čišćenja od cca 500 m nizvodno od mosta grada Alessandrie, a izvađeno smeće i predmeti kojima nije mjesto u Kupi su isti dan adekvatno zbrinuti. Lidlova suradnja s HGSS-om i Čistim podzemljem, kao i strategija Schwarz grupe River Cleanup Collective – Together for Cleaner Rivers te REset Plastic, savršeno su se poklopili s dugogodišnjim naporima Kluba za podvodne aktivnosti Karlovac, koji više od 10 godina u okviru akcije EKO KUPA izvlače smeće iz rijeke Kupe. Akciji su se na terenu pridružili i KPA Vodomar. Cilj ove zajedničke akcije, osim izvlačenja otpada, jest educiranje stanovništva o važnosti čistih voda, kako bi se spriječilo daljnje bacanje smeća u Kupu, ali druge rijeke, jezera, jame i špilje. Nisu samo životinje i biljke pogođene onečišćenjem, jer zagađivači također mogu dospjeti u ljudsko tijelo putem prehrambenog lanca.

Voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska Marina Dijaković ovom je prilikom poručila: “Naša suradnja s HGSS-om i Čistim podzemljem već je sada nadmašila sva očekivanja i postigla iznimne rezultate. Osim 50-ak jama i špilja koje smo očistili od smeća, ovoga puta smo odlučili podržati i čišćenje rijeke Kupe, a sve u sklopu međunarodne strategije Schwarz grupe River Cleanup Collective – Together for Cleaner Rivers, ali i naše REset Plastic strategije, koja zagovara smanjenje udjela plastike te više recikliranja“.

“Ovaj zajednički pothvat čišćenja Kupe u suradnji s lokalnim klubovima i savezima najbolji je pokazatelj kako je Lidlova podrška omogućila da projekt zaštite voda u Hrvatskoj dobije nove dimenzije. Uz brojne spašene špilje i jame, danas smo doprinijeli čišćenju jedne važne hrvatske rijeke. Naše daljnje napore usmjerit ćemo više prema edukaciji građana o važnosti zaštite krškog podzemlja, odnosno zaštiti pitke vode”, izjavio je Ruđer Novak, voditelj inicijative Čisto podzemlje.

Čista voda kao najveće blago
Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti je projekt koji već 4 godine intenzivno radi na čišćenju jama i špilja diljem Hrvatske s ciljem zaštite okoliša, a prvenstveno voda koje protječu kroz onečišćeno podzemlje. Lidl podržava Čisto podzemlje u njihovim naporima u osvještavanju problematike zagađivanja podzemlja i voda, a u okviru ove plodonosne suradnje, od 2020. do danas izvučeno impresivnih 306 kubika otpada iz više od 50 objekata.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakZagreb ugostio svjetske zvijezde iz područja lanca opskrbe
Sljedeći članakSvaki drugi ispitanik baca ostatke pripremljene hrane