Vino – Leaflet report: Velik interes proizvođača

vino-leaflet-ftd-777U kategoriji vina promoviraju se gotovo isključivo proizvođačke marke koje su u oba godišnja razdoblja držale 97% udjela u broju promocija, dok su trgovačke marke zauzimale preostalih 3% udjela

U okviru analize kretanja u kategoriji vina pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

vino-leaflet-bulletBruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

Analiza se odnosi na period rujan 2015. – kolovoz 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje) te obuhvaća kretanja prema kvantitativnom pokazatelju broja promocija.

BOGATA KATEGORIJA
U promociji kategorije vina prisutan je veliki broj proizvođača i brendova u komunikaciji putem kataloga i letaka trgovaca. Tako su među vodećim proizvođačima prisutne jako male razlike u pogledu njihovog udjela u broju promocija i bruto oglasnoj vrijednosti.

Na vrhu liste nalazi se Belje koje zauzima 5% udjela u broju promocija i 6% udjela u GAV-u popravivši svoj rezultat za 1% prema oba promatrana parametra. Pozitivan trend imaju i drugoplasirani Erdutski vinogradi s 5% udjela i količinski i vrijednosno s tim što su svoj udio na međugodišnjoj razini u broju promocija unaprijedili za 1%, a u vrijednosti oglašavanja za 2%.

Treći je Badel 1862 koji je zadržao lanjskih 3% udjela u GAV-u, dok je u broju promocija rastao s 5% na 6%. Slijede Jamnica s blagim padom na 3% u broju promocija, dok je s 4% u GAV-u ostala na prošlogodišnjoj razini te Istravino koje je ostvarilo iste udjele u oba promatrana perioda: 4% u broju promocija i 2% u GAV-u.

podjela-prema-tipu-promocija-i-volumenu-pakiranjaOstali proizvođači s iole značajnijim udjelima u broju promocija i GAV-u su još Iločki podrumi i Pelješac vino koji imaju po 3% udjela po oba parametra, Orahovica s 3% broja promocija i 2% GAV-a te Đakovačka vina i Kutjevo koji imaju po 2% broja promocija i 1% udjela u GAV-u. Ostali proizvođači zauzeli su 66% udjela u broju promocija i 70% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti.

Među trgovačkim lancima poredak je također zgusnut. Naprijed je Kaufland s 10% udjela u broju promocija, a slijedi ga Tommy s 9%. Po 8% udjela imaju četiri trgovačka lanca: Vrutak, Interspar, Metro i Plodine, a potom dolaze Konzum i Billa sa 6%, Spar s 5% i Lidl s 3% udjela.

Kod vina bilježimo značajniji rast tipa promocije koja komunicira jeftiniju cijenu (“x%cheaper”) koji je svoj prošlogodišnji udio od 49% povećao na sadašnjih 57%, što je pratilo smanjenje klasičnog oglasa (fotografija i cijena) s 47% udjela na 38%, dok su ostali tipovi rasli s 4% na 6%.

Prema volumenu pakiranja butelja (0,75 L) je daleko najpopularnije pakiranje koje u katalozima i letcima trgovaca u oba godišnja perioda ima 54% udjela u broju promocija, dok je pakiranje od litre blago smanjilo udio s 28% na 27%.

Veće pakiranje od 3 L je zadržalo svojih 9%, pakiranje od 2 L ima 6%, a pakiranje od 5 L ima 3% kvantitativnog udjela. Osim toga, u kategoriji vina promoviraju se gotovo isključivo proizvođačke marke koje su u oba godišnja razdoblja držale 97% udjela u broju promocija, dok su trgovačke marke zauzimale preostalih 3% udjela.

Erlanda Ivić-Mandić
e.ivic@focusmr.com
Marko Havaši
m.havasi@focusmr.com

focusmr_logo

Prethodni članakTrgovački lanac Waitrose ulaže u istraživanja o sigurnosti hrane
Sljedeći članakRazvojem kompetencija i znanja do borbe protiv nezaposlenosti