Yves Delmas i Igor Jakovljević – DPD

Dostava robe čini žilu kucavicu današnje maloprodaje koja sve više koristi moderne tehnologije i okreće se internetu, što je uvelike osnažilo ulogu dostavnih kompanija. Jedan od europskih lidera u tom segmentu je tvrtka DPD pa smo o aktualnim kretanjima razgovarali s Yvesom Delmasom, glavnim operativnim direktorom DPDgroup za Europu i izvršnim dopredsjednikom GeoPosta, dok je o trendovima na hrvatskom tržištu govorio direktor DPD Hrvatska Igor Jakovljević

Glavni pokretači rasta tržišta brze dostave u Hrvatskoj su većinom e-trgovina, domaća i prekogranična, te izvoz. Trendovi su više nego pozitivni pa je tako DPD Hrvatska lani u B2C segmentu zabilježio 170-postotno povećanje volumena u usporedbi s 2015. godinom, navode iz tvrtke.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Gospodine Delmas, možete li nam uvodno približiti vašu dosadašnju karijeru. Na kojim ste sve pozicijama radili te koliko ste dugo u ovom logističkom sektoru?
Delmas: Rođen sam 1962. godine u Albiju u Francuskoj. Diplomirao sam pravo na Sveučilištu Nanterre i povijest na Sveučilištu Sorbonne (Pariz). Na Institut d’Etudes Politiques de Paris magistrirao sam, a na Ecole Nationale Supérieure des PTT završio sam MBA studij. Značajno sam iskustvo stekao na različitim vodećim pozicijama u više dostavnih kompanija kojima je dionik uvijek bio GeoPost.

Radio sam kao direktor operacija u Chronopostu u Francuskoj, kao zamjenik glavnog direktora u TNT France i kao glavni izvršni direktor u Chronopostu u Španjolskoj, a 2012. godine imenovan sam predsjednikom SEUR-a.

Također sam bio predsjednik španjolskog sektora za Francuske vanjskotrgovinske savjetnike od 2010. do 2014. Od svibnja 2016. imenovan sam na položaj operativnog direktora Europe za DPDgroup.

DPD Croatia je dio DPDgroup, organizacijskog segmenta kompanije GeoPost, druge najveće međunarodne dostavne paketne mreže u Europi. Približite nam malo ukupno poslovanje GeoPosta – u koliko zemalja poslujete, kojim se sve poslovima bavite?
Delmas: DPDgroup je dostavljačka mreža GeoPosta koja je u 2016. ostvarila promet od 6,2 milijarde eura. GeoPost je holding kompanija u vlasništvu Le Groupe La Poste.

DPDgroup je druga najveća međunarodna dostavna mreža u Europi koja spaja inovativnu tehnologiju i lokalna znanja kako bi omogućila fleksibilnu i pristupačnu uslugu i za pošiljatelje i za kupce.

DPDgroup posluje u 26 zemalja širom Europe: Austrija, Belgija, Bjelorusija, Bugarska, Hrvatska, Republika Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Koje sve međunarodne tvrtke za dostavu djeluju pod nazivom DPDgroup? Koliko je paketa ukupno dostavljeno u 2016. godini na razini grupacije te kakve su ostale brojke ostvarene lani?
Delmas: S više od 60.000 stručnjaka za dostavu i s mrežom koja premašuje 28.000 lokalnih Pickup punktova, DPDgroup svaki dan dostavi četiri milijuna pošiljki u više od 230 zemalja kroz svoja tri brenda: DPD, Chronopost i SEUR.

Gospodine Jakovljević, možete li nam navesti osnovne momente vašeg profesionalnog puta te kako ste zadovoljni poslovanjem DPD Hrvatska u prošloj godini?
Jakovljević: Rođen sam 1969. godine u Zagrebu. Nakon završene srednje škole MIOC, 1995. godine sam diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Vanjska trgovina. Stekao sam multi kulturalno iskustvo te imam više od 20 godina iskustva u području logistike. Tijekom posljednjih nekoliko godina usredotočen sam na kurirsko / logističko poslovanje, uključujući korporativne preokrete s dokazanim uspjehom.

Značajno iskustvo sam stekao na vodećim pozicijama više kompanija. Tako sam u DHL-u od 1997. – 2001. bio na poziciji glavnog područnog voditelja (Central Area Manager), a zatim sam od 2002. -2006. godine radio kao operativni direktor za Hrvatsku (Country Operations Manager).

Nakon toga sam iskušao svoja znanja u drugoj branši, proizvodnji hrane, kao izvršni direktor tvrtke Pan-Pek. U lipnju 2011. godine imenovan sam na položaj regionalnog direktora DPD-a za Adriatic regiju, direktor sam DPD Slovenija i DPD Croatia. Usmjeren sam na ispunjavanje zadataka te maksimalno prilagodljiv promjeni okruženja kako bi se zadano ostvarilo.

Što se tiče posljednjih rezultata iz srpnja 2017., bilježimo rast prometa od 30% u odnosu na 2016. i više smo nego 10% iznad poslovnog plana. Istodobno, volumen izvoza porastao je više od 35% u odnosu na prošlu godinu i u skladu je s našim poslovnim planom.

Prema tome, da, svakako mogu reći da smo zadovoljni rezultatima i da ćemo nastaviti raditi na tome da nam ovo bude najuspješnija godina dosad. Delmas dodaje kako je DPDgroup vrlo zadovoljan rezultatima jadranskog klastera, DPD-a Hrvatska i DPD-a Slovenija te zaključuje: Bila je to mudra odluka da ovdje budemo prisutni.

Kakvi su aktualni trendovi u segmentu paketne dostave u Hrvatskoj te kakve potencijale vidite za budući razvoj dostavnih tvrtki i zašto?
Jakovljević: Hrvatsko tržište paketne dostave svake se godine sve više razvija. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), porast volumena u 2016. u odnosu na 2015. iznosio je 11,86% i prema rezultatima koje imamo u ovoj godini definitivno možemo reći da će se taj trend nastaviti.

Glavni pokretači rasta tržišta brze dostave u Hrvatskoj su većinom e-trgovina, domaća i prekogranična, te izvoz. Hrvatske bi tvrtke trebale znati da nakon pridruživanja EU-u njihovo tržište i potencijalni kupci nisu samo ovdje u Hrvatskoj, već i u cijeloj EU.

Budući da su e-trgovina u Europi i e-trgovina u Hrvatskoj u 2016. porasle za 13,7%, što je trend koji će se nastaviti, posvetili smo se tome da ponudimo najbolje B2C usluge na tržištu.

To su, primjerice, Predict i jednosatni okvir za dostavu, plaćanje kreditnim karticama i Prati moju pošiljku (Follow My Parcel) – interaktivna online aplikacija pomoću koje primatelj može promijeniti datum ili mjesto dostave, izabrati dostavu susjedu ili dostavu na Pickup lokacije.

U Hrvatskoj ste ostvarili i vrlo uspješnu suradnju s kompanijom INA na čijim je maloprodajnim mjestima uvedena inovativna usluga preuzimanja paketa dostavljenih putem DPD-a. Kako ste zadovoljni ovom sinergijom te koliko Pickup lokacija imate u Hrvatskoj?
Jakovljević: Vrlo smo zadovoljni. Svakim danom bilježimo rast broja paketa koji se dostavljaju na Pickup lokacije. U suradnji s našim partnerima, Inom i tvrtkom Eurom Denis, u Hrvatskoj smo otvorili više od 420 Pickup lokacija. Sljedeći nam je korak ponuditi plaćanje pouzećem i slanje paketa s Pickup lokacija te tako proširiti našu ponudu usluga i postati još konkurentniji na tržištu.

Porast broja paketa dostavljenih privatnim osobama dokaz je da e-trgovina u Hrvatskoj bilježi snažan razvoj. Koliki je rast volumena DPD zabilježio u 2016. u odnosu na 2015. godinu?
Jakovljević: Da, porast broja paketa dostavljenih privatnim osobama dokaz je da e-trgovina u Hrvatskoj bilježi snažan rast. Prošle je godine DPD Hrvatska zabilježio 80-postotno povećanje volumena u usporedbi s prethodnom godinom, a ove godine, u prvih sedam mjeseci, rast od 30%.

Promatramo li samo B2C segment, taj je pozitivni trend još izraženiji pa tada govorimo o rastu od 170% u 2016. u odnosu na 2015. i o rastu iznad 60% u ovoj godini.

Nedavno ste proveli istraživanje o navikama online kupaca u Hrvatskoj. Možete li izdvojiti najzanimljivije nalaze tog istraživanja? Kako hrvatski potrošači percipiraju kupnju na internetu?
Jakovljević: Rezultati istraživanja pokazuju da je hrvatski prosjek online kupnje u ukupnoj kupnji (6%) te je kao takav, slično kao i na ostalim tržištima u razvoju, ispod europskog prosjeka od 9,6%, što daje jasne naznake kako postoje prilike za daljnji razvoj. U skladu s europskim trendom u Hrvatskoj se online najviše kupuje odjeća, a slijede je elektronika i tehnološka roba te kozmetika/proizvodi za zdravlje.

Čak 97% ispitanika tvrdi da im je posljednje iskustvo online kupnje bilo pozitivno, a 79% e-kupaca kupilo je nešto s inozemnih online trgovina. Hrvati su skloniji od većine europskih nacionalnosti plaćati digitalnim bankarstvom, umjesto pouzećem ili kreditnim karticama.

DPDgroup je jedan od pionira u području dostave putem dronova jer ste prošle godine uspostavili prvu redovnu komercijalnu liniju za dostavu paketa. Kakve rezultate je pokazala ova inovacija do danas?
Delmas: Kao vodeći europski igrač u dostavi pošiljaka, pomičemo granice u našem sektoru i postavljamo nove standarde. Ponosni smo na tehničke inovacije koje naš dron čine jednim od najsigurnijih i najnaprednijih u sektoru. Vjerujemo da će ova tehnologija u budućnosti naći svoje mjesto u dostavi pošiljaka.

Prvu redovnu komercijalnu liniju uspostavili smo u Francuskoj prošlog prosinca. To je linija od 15 kilometara koja pošiljke prenosi jednom tjedno između točke za preuzimanje pošiljki i izoliranog poslovnog inkubatora.

Također smo puno uložili u sigurnost naših terminala za dostavu koji osiguravaju faze slijetanja i polijetanja te mogu ponijeti do šest paketa (poput ormarića).

Ovo je sjajan početak i već razmišljamo kako da ovaj projekt dodatno razvijemo. Dron je samo jedan od inovativnih projekata. Tu su još i dostava hrane, dostava istog dana, usluge konsijerža, urbana ekspres dostava, itd.

Spomenuta Follow my Parcel aplikacija omogućuje korisniku da prati “real time”, znači uživo, gdje mu se nalazi isporuka. To je još jedna inovacija kojom ste unaprijedili iskustvo kupnje jer velika većina kupaca vrijeme čekanja na isporuku svoje online narudžbe doživljava kao vrlo neugodnu. Kakve su reakcije kupaca na ovu aplikaciju?
Delmas: Follow my Parcel jedna je od Predict aplikacija kojom svoje pošiljke možete cijelo vrijeme pratiti uživo na karti. Uz različite mogućnosti, aplikacija je dostupna u 18 zemalja (Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Španjolska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Kako bismo poboljšali zadovoljstvo naših primatelja, razvijamo novu mobilnu aplikaciju i internetsku stranicu “moj DPD” koja će im omogućiti da preusmjere ili reprogramiraju dostavu svojih pošiljki. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj već su u upotrebi, a u ostatku Europe bit će postupno pokrenute.

U Hrvatskoj ih planiramo učiniti dostupnima u zadnjem tromjesečju ove godine.

Prethodni članakMetro AG ostvario rast prodaje od 1,6 %
Sljedeći članakU Interspar-u Austria tjedan posvećen hrvatskim proizvodima