Žabac Food Outlet: Mjesto gdje cijene padaju u vodu

Iza Žabac Food Outleta, prvog takvog prodajnog objekta u Hrvatskoj, stoji ideja da se kvalitetni proizvodi umjesto da se bacaju učine dostupnim svim slojevima stanovništva po iznimno niskim cijenama

Prije nepunih mjesec dana u neposrednoj blizini glavnog zagrebačkog trga, na adresi Tkalčićeva 4, smjestila se jedna od najinovativnijih trgovina – Žabac Food Outlet. Na prvi pogled, obična trgovina mješovitom robom, ničim posebna izvana. Ali, posebna postaje kada se uđe u samu trgovinu jer tada postaje jasno što ova trgovina nudi i kakav koncept su vlasnici i supružnici Mario i Maja Žamboki smislili za svoje sugrađane.

Naime, trgovina Žabac je prvi hrvatski food outlet, a to znači da se roba u trgovini prodaje po mnogo nižim cijenama nego u običnim trgovinama ili u trgovačkim lancima.

“Radi se o lom, štok i rok robi vrhunskih brendova koja je kod nas jeftinija od 50 do 90 posto”, započinje svoju priču Mario. Za one neupućene lom roba je ona roba koja je oštećena u proizvodnji ili koja ima oštećenu ambalažu, štok roba je višak robe proizveden u tvornicama, dok je rok roba, kako joj i samo ime govori, roba pred istekom roka trajanja.

“Da ne bude zabune, sva ova roba ima dozvole i certifikate i u potpunosti je sigurna za konzumaciju, jer da nije ne bi se ni mogla naći na našim policama, tako da svi naši kupci mogu biti sigurni u kvalitetu proizvoda koje kupe u Žapcu”, kaže Mario.

zabac-bulletNije Mario nov u trgovini. Iza njega je 20 godina iskustva, a mnogi se sjećaju starog Žapca na Dolcu koji je bio neizbježna stanica i mladima i starima, bilo na putu s placa ili na putu prema van – prvo ste svratili u Žabac po potrepštine, a zatim ste mogli nastaviti svojim putem.

Bio je taj Žabac pomalo i kultno mjesto, svi su za njega znali i svi ga se i danas rado sjećaju.

“I u tom prvom Žapcu smo imali jeftinije proizvode, ali je ipak većina asortimana bila po regularnim cijenama. Bilo je tada puno uspona i padova, ali smo ga na kraju zatvorili jer nismo mogli konkurirati velikim sustavima koji su se ubrzano otvarali”, priča Mario.

PREVIŠE BAČENE HRANE
Nakon nekoliko godina traženja i smišljanja kako dalje, supružnicu su se dosjetili food outleta i kako sad stvari stoje – nisu pogriješili.

“Vodilja za ovaj koncept trgovine rodila se iz strasti za trgovinom, ali i činjenicom da se danas u svijetu baci ili propadne gotovo trećina proizvedene hrane ili oko 1,3 milijarde tona namirnica. U Hrvatskoj se ta brojka na godišnjoj razini kreće oko 400 tisuća tona bačene hrane, što je u potpunosti nedopustivo. S tolikom količinom hrane mogli bi nahraniti još pola Hrvatske”, govori Mario i dodaje: “Danas je hrana zaista preskupa i kod nas u Hrvatskoj oko 70 posto plaće odlazi samo na hranu, pa smatramo da će ovaj koncept trgovine pomoći mnogim kućanstvima.”

I zaista, tijekom razgovora s vlasnikom, kupci nisu prestajali ulaziti u malenu trgovinu. Slijevali su se sa svih strana i izlazili vidno zadovoljni s punim vrećicama proizvoda.

“Kada vidite da su kupci prepoznali našu viziju u manje od mjesec dana i kada ih vidite kako zadovoljni izlaze iz Žapca bude vam toplo oko srca jer znate da ste napravili nešto kvalitetno što će pomoći mnogim našim sugrađanima”, kaže Mario.

Food outlet Žabac je mjesto gdje ljudi mogu kupiti hranu, piće, sredstva za čišćenje i higijenu, a uskoro će se i sam asortiman proširiti.

zabac food outlet“Trenutno smo ušli u suradnju s nekoliko hrvatskih kompanija, među kojima su Kraš, Saponia, Kandit, Koestlin, a radimo i s uvoznicima poput AWT-a i Alce, pa imamo i strane proizvode po sniženim cijenama poput Milka čokolada ili Jacobs kave. Ali, ovo je tek početak, plan nam je ostvariti suradnju i s ostalim velikim kompanijama i distributerima poput Atlantic Grupe, Agrokora, Dukata i Vindije”, priča vlasnik.

WIN-WIN-WIN
Kada se priča zaokruži i kada se dogovore sve suradnje, u Žapcu će se svakodnevno moći kupiti mnoštvo vrhunskih brendova a izbor će biti mnogo veći nego sada.

zabac-lead“Mi želimo otkupljivati sve, kako se velike kompanije s tim ne bi morale baviti i zamarati, jer i oni ako uništavaju ili bacaju robu moraju na to plaćati ‘penale’, što im se neće događati ako će svu lom, štok i rok robu prodavati nama. Mislim da će i ostale kompanije prepoznati to što radimo i da će nam sa zadovoljstvom prepustiti takvu robu. To je win-win-win situacija jer će se oni riješiti te robe koja je nama prijeko potrebna, a na kraju će profitirati i sami kupci, koji će kvalitetnu robu moći kupiti po najnižim cijenama u gradu”, zaključuje Mario.

U trgovini Žabac svakodnevno dolaze novi proizvodi i na policama ostaju do isteka zaliha. U Žapcu je zapravo sve do isteka zaliha, a ako pričamo o rok robi, svakim danom bliže isteka roka trajanja cijena već sniženih proizvoda nastavlja padati.

“To je istina, što je roba duže kod nas, cijena joj je sve niža i niža. Tako nam se dogodili da smo nedavno velike Milka čokolade prodavali za samo jednu kunu”, kaže zadovoljni vlasnik.

U food outletu se artikli mijenjaju veoma brzo pa ne treba očekivati istu ponudu iz dana u dan, ali bogate police svakako treba očekivati.

Trenutno mali prostor ograničava nagomilavanje proizvoda pa bi mogli reći da trgovina u Tkalčićevoj djeluje poput showrooma, gdje se znatiželjni kupci mogu upoznati s novom vrstom trgovine u gradu, a naravno i kupiti nešto po, neki bi rekli, smiješnim cijenama.

Sam pogled na police ostavlja u čudu kada vidite da se proizvod kojemu je redovna cijena 20 kuna prodaje za samo pet kuna, a nastavljajući gledati po trgovini cijene izgledaju sve niže i niže. Tako se smokići ili štapići mogu kupiti za kunu do dvije, dok, recimo tost ima cijenu od tri kune, a redovna mu je cijena oko 15 do 20 kuna.

“U planu je prodavati i strane časopise iz remitende, tj. prošlomjesečne časopise također po niskim cijenama, a sigurno je da ćemo uskoro imati deterdžente i omekšivače u rinfuzi”, zaključuje Mario.

DM KAO UZOR
Možda zvuči čudno da netko nakon samo mjesec dana rada planira veliko širenje, ali upravo je to slučaj sa Žapcem.

“Brzo smo uvidjeli da s malom trgovinom nećemo mnogo postići iako je puna po cijele dane. Stoga smo započeli pregovore oko nekoliko prostora u zagrebačkom kvartu Trešnjevka gdje bi do kraja godine trebali otvoriti veliku trgovinu na oko 300 kvadrata”, navodi Mario.

Ali ne misli stati samo na Zagrebu. U planu je i food outlet u Osijeku, Rijeci, ali i u ostalim gradovima Hrvatske, a nakon toga cilj je osvojiti regiju. “Za početak se želim tu ukorijeniti i napraviti maksimum, a nakon toga slijedi širenje na regiju”, govori vlasnik.

Trenutno je u Žapcu zaposleno šest osoba, a plan je, kako kaže Mario, doći do barem sto zaposlenika. “Uzor vidimo u dm-u. Možda to zvuči čudno, ali naša je želja zaposliti što više radnika koji će imati dobru plaću, a neće raditi nedjeljom”, govori Mario.

zabac-infoOsim širenja po Hrvatskoj, Mario planira i koncept pokretne trgovine koja bi dolazila do samih kupaca. “Ideja je kupiti bus ili šleper, nakrcati ga lom, štok i rok robom te obilaziti manja mjesta, festivale i sajmove.

To je tek u povojima jer zahtjeva veliku investiciju, ali ako se sve odvije kako smo planirali i naša mobilna trgovina će zaživjeti, nadamo se već 2017. godine.

Jozo Knez
jozo@jatrgovac.hr

 

 

Prethodni članakStudeni 2016.
Sljedeći članakJanez Rebec – Pivka perutninarstvo d.d.