U fokusuZdrava prehrana - Postupnim promjenama do zdravijih životnih navika

Zdrava prehrana – Postupnim promjenama do zdravijih životnih navika

Teme održivosti i zdravlja, a prije svega zdrave prehrane, i dalje će biti u fokusu potrošača bez obzira na smanjenje kupovne moći koje nije svojstveno samo hrvatskom ili europskom tržištu. “Ljudi će biti spremni ulagati u zdravlje odnosno zdravije varijante proizvoda i spremni su vrednovati one trgovce, brendove i proizvode koji će ponuditi održivije artikle uz uvjet da nisu basnoslovno skupi”, kazao je predstavljajući promjene potrošačkih navika pod utjecajem rasta cijena na nedavno održanom Weekend Food Festivalu Ivan Junaković, voditelj razvoja poslovanja za istočnu Europu agencije za istraživanje tržišta NIQ.

Prehrana, i ona zdrava jednako kao i nezdrava, je uska specijalizacija znanstvene discipline nutricionizam koja se bavi hranom i njenim djelovanjem na ljudski organizam, a stručnjaci koji se njome bave nisu skloni terminima zdrava ili nezdrava hrana. “Još s fakulteta mi je ostala urezana rečenica da ne postoji zdrava i nezdrava hrana već trebamo razlikovati zdravu i nezdravu odnosno pravilnu i nepravilnu prehranu”, ističe nutricionistica Lucija Bakarić iz savjetovališta Nutri kutak pojašnjavajući kako pojam “zdrava hrana” ne bismo smjeli koristiti za namirnice bez aditiva, prirodnog podrijetla, voće, povrće i slično jer se on zapravo odnosi samo na hranu koja je zdravstveno ispravna što ujedno podrazumijeva da nezdrava hrana uopće ne smije biti na našim policama ni u hladnjacima.

Ključ zdrave i pravilne prehrane je u dobrom balansiranju kvalitetnih i nutritivno bogatih namirnica

Razjasnivši ovu moguću zavrzlamu nutricionistica naglašava kako je ključ zdrave i pravilne prehrane u dobrom balansiranju kvalitetnih i nutritivno bogatih namirnica te njeno prilagođavanje individualnim potrebama i zdravstvenom stanju svakog pojedinca. “Pravilnu prehranu najlakše možemo postići pridržavamo li se tri temelja, a to su raznolikost u izboru namirnica, umjerenost u njihovoj konzumaciji i ravnoteža jer ni jedna namirnica ne mora biti zabranjena ako dobro balansiramo obroke u danu”, nastavlja Lucija napominjući kako se među namirnicama često kao jednog od krivaca za debljanje ističe kruh koji je vjerojatno prvi na listi zabranjenih jela kod redukcijskih dijeta. “Ali i on može biti dio kvalitetne i zdrave prehrane samo treba biti svjestan razlike između kupovnog bijelog kruha i pekarskih proizvoda te kruha kojeg sami napravite kod kuće ili kupite u pekari s istaknutim sastojcima”, ističe nutricionistica napominjući kako je od izuzetne važnosti da je kruh koji konzumiramo nutritivno bogat vlaknima, mineralnim tvarima i zdravim masnoćama iz sjemenki, maslinovog ulja i integralnog brašna, te da istovremeno ne sadrži visoki udio soli, aditiva i zasićenih masnoća. Jednako važno kod konzumacije kruha jest da njegov sastav, primjerice sadržaj glutena, prilagodimo svom zdravstvenom stanju.

Kako bi svatko od nas uspio konzumirati balansirane obroke, treba slijediti nekoliko jednostavnih pravila sukladno pravilima dizajniranja tanjura My plate. Kao prvo, četvrtinu tanjura trebali bi činiti proteini neovisno o porijeklu pa tako treba predvidjeti ribu, meso, mahunarke kao što su grah, grašak, bob ili leća, te jaja ili sir. Druga četvrtina tanjura trebaju biti ugljikohidrati odnosno tjestenina, krumpir, batat, ječam, zob, riža ili integralni kruh te slične namirnice koje predstavljaju ovu skupinu nutrijenata. Preostala polovina tanjura odnosi se na povrće i to sezonsko, raznobojno, kuhano ili pečeno s manje masnoće.

Napunite tanjur bojama jer ćete tako biti sigurni da obrok obiluje vitaminima i mineralima

“Napunite tanjur bojama jer ćete tako biti sigurni da obrok obiluje vitaminima i mineralima. Osim toga, vodite se savjetima mediteranske kuhinje koja uključuje maslinovo ulje kao glavnu masnoću, orašaste plodove, fermentirane proizvode, sezonsko voće i povrće, ribu više puta tjedno na meniju, kuhane obroke bez prženja, čašu vina na dan i, naravno, neizostavnu svakodnevnu tjelesnu aktivnost”, napominje nutricionistica uz zaključak kako je u pravilnoj prehrani ne manje važna i kultura zajedničkih obroka.

NUTRITIVNA STRATEGIJA
Svjesni važnosti svakodnevne pravilne prehrane i zahtjeva potrošača koji idu u smjeru nutricionistički uravnoteženih obroka, proizvođači, a jednako tako i trgovci, poduzimaju razne kampanje i poteze kojima daju vlastiti doprinos toj temi. Nutritivnu strategiju čiji glavni postulat kaže kako je najvažnije osvijestiti svakog pojedinca da prehranu treba promatrati ne samo kroz pojedini proizvod nego i kroz cjelokupni način prehrane tijekom dana, tjedna ili mjeseca zagovara globalna kompanija Nestlé koja o alternativnim odabirima i namirnicama potrošače želi educirati i potaknuti da razmišljaju od malih nogu.

“Svaki proizvod može naći mjesta na našem jelovniku ako se držimo osnovnih smjernica pravilne prehrane, a to su raznolikost, ravnoteža i umjerenost. Zato sugeriramo potrošačima i odgovorne porcije, način serviranja, kombiniranje što većih količina povrća ili voća, mahunarki i žitarica. Kao proizvođač, posvećeni smo inovacijama i renovacijama proizvoda što veće hranjive vrijednosti i stoga već više od 10 godina smanjujemo sastojke od javno zdravstvenog interesa u svojim proizvodima: sol, šećer, zasićene masne kiseline i trans-masti. S druge strane, povećavamo udio kvalitetnih sastojaka kao što su žitarice cjelovitog zrna, povrće ili voće, začini, začinsko bilje, mahunarke, a istovremeno izbacujemo pojačivače okusa, konzervanse ili umjetne boje”, napominje Koraljka Novina Brkić, regionalna nutricionistica za Adriatic regiju u toj kompaniji.

Za svaku od navedenih strategija Nestlé je postavio jasne kratkoročne i dugoročne ciljeve od kojih su neki doveli do razvoja novih tehnoloških rješenja u proizvodnji kako bi se zadovoljili visoki kriteriji potrošača. Kao primjer navode Nestlé pahuljice za doručak koje su konstantnim poboljšanjem receptura, sastojaka i primjenom nove tehnologije uspjele poboljšati nutritivni profil do razine Nutri-Score A ili B. Ponosni su na svoje edukativne inicijative i zelene projekte, među kojima posebno ističu “Vrtim Zdravi Film” koji je dio globalne inicijative “Nestlé for Healthier Kids”, školski program za djecu usmjeren na promicanje zdrave, uravnotežene prehrane i tjelesne aktivnosti, a kontinuirano se provodi više od 12 godina i to bez komercijalnih poruka. Program je samo u ovoj školskoj godini obuhvatio 192 škole i više od 16.000 učenika. Ne manje važna im je i kampanja sprječavanja nastanka otpada od hrane.

“U zadnjih više od pet godina svi proizvodi prošli su kroz jednu ili više reformulacija u svrhu poboljšanja nutritivnog profila. Zalažemo se i za jasno komuniciranje nutritivnog profila proizvoda na prednjoj strani pakiranja, kako bi svatko od nas unutar pojedinih kategorija mogao donijeti odluku o kupnji nutritivno kvalitetnijeg proizvoda”, ističe nutricionistica Novina Brkić pojašnjavajući kako se značajno mijenja i cjelokupni kontekst proizvodnje hrane pa on sada obuhvaća i smanjenje emisija stakleničkih plinova, zaštitu okoliša, održavanje kvalitete i sigurnosti hrane te poboljšanje društvene i ekonomske održivosti.

ODRŽIVE ODLUKE
Činjenice da proizvodnja hrane može imati i negativni društveni i ekološki utjecaj svjesni su i u Lidlu pa taj trgovački lanac želi smanjiti navedeni učinak i svojim kupcima ponuditi asortiman za zdrav i održiv način života. “Lidl Hrvatska svakog dana dopire do velikog broja kupaca i svojim proizvodima doprinosi njihovoj prehrani. Osviještena prehrana dio je Lidlovog strateškog područja promoviranja zdravlja, ali i pozitivno utječe na brojna druga područja djelovanja”, napominju iz ovog trgovca dodajući kako je sigurnost hrane temelj njihove strategije osviještene prehrane te najznačajnije strateško područje. Za nju se brinu tako što pažljivo biraju dobavljače koji moraju imati potrebne certifikate te temeljito testiraju vlastite robne marke.

“Na temelju ‘Planetarno zdrave prehrane’, zdravstveno utemeljenog režima koji se bazira pretežito na namirnicama biljnog podrijetla i promiče konzumaciju proizvoda s niskim ugljičnim otiskom, Lidl je postavio ciljeve putem kojih svojim kupcima želi ponuditi najbolji asortiman proizvoda za osviješten i održiv način života. Mjere koje taj plan uključuje su proširenje asortimana biljnih proizvoda i postupno povećavanje udjela cjelovitih žitarica u proizvodima vlastitih robnih marki. Nadalje, u sklopu promicanja osviještene prehrane, Lidl od siječnja 2023. djeci ne reklamira hranu bogatu masnim kiselinama, šećerom ili soli, već se promovira zdrav i održiv način prehrane”, poručuju iz ovog trgovca. Zaključuju kako će, da bi potaknuli kupce na održive odluke o kupnji na sve proizvode vlastitih robnih marki postupno aplicirati Nutri-Score, sustav koji označava hranjivu vrijednost namirnice.

Kako bi svojim kupcima pomogli da budu aktivniji i pravilnije se hrane, i u Konzumu im nastoje osigurati širok i informiran izbor prilikom kupnje te stoga ponudu proizvoda šire u koordinaciji s dobavljačima i partnerima. Vjeruju kako su njihovi napori u tom području osobito vidljivi kod razvoja proizvoda vlastitih robnih marki. “Potrošači novih generacija više paze na izbor namirnica, raznovrsnije se hrane i još veću pozornost pridaju kvaliteti. U skladu s tim je i promicanje osviještene prehrane dio naših kontinuiranih aktivnosti usmjerenih na dobrobit kupaca”, ističu iz ovog trgovačkog lanca dodajući kako je dobar primjer za to program vjernosti Zdravoljupci koji se provodio s ciljem promicanja pravilnih prehrambenih navika, a fokus joj je bio na redovitoj konzumaciji voća i povrća kod kupaca svih generacija, ali ponajprije najmlađih.

Iz Konzuma podsjećaju kako u ponudi asortimana privatne marke imaju nekoliko linija osmišljenih za kupce koji njeguju zdrave životne stilove. Među njima je linija Active zone PROTEIN+ namijenjena ponajprije svima koji vode aktivan život, vode računa o pravilnoj i balansiranoj prehrani, a uz nju nude i liniju FIBER+ koja sadrži i visok udio vlakana. Liniju Bio Zone kreirali su pak za sve poklonike organske proizvodnje i uzgoja. Za potrošače koji žive užurbano nude liniju orašastih plodova, sušenog voća, raznovrsnih sjemenki, ali i različitih grahorica pod markom Garden Good, a u suradnji s vodećim domaćim ribarima i uzgajivačima, linijom Adria Mare nastoje podsjetiti potrošače da ne moraju živjeti na obali našeg mora da bi jeli domaću morsku ribu svaki dan. Tu je i linija Ocean, sa smrznutim ribljim proizvodima provjerenog podrijetla koji predstavljaju i vrijedan izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina, mineralnih soli i vitamina skupine B, poručuju iz ovog trgovačkog lanca naglašavajući kako će i dalje nastaviti obogaćivati svoju ponudu u skladu sa željama i potrebama potrošača.

PROMJENA RECEPTURE
Održivom asortimanu i osviještenoj prehrani posebnu pažnju posvećuje i Kaufland radeći na povećanju udjela proizvoda koji su bolji i za potrošače i za planet. Kroz društveno odgovorni projekt “Kaufland škola voća i povrća” osnovnoškolcima svaki tjedan tijekom cijele školske godine osiguravaju svježe voće i povrće čime žele podići svijest o zdravoj prehrani među djecom te im osigurati zdrave obroke za školarce.
Na podizanju svijesti o važnosti osviještene prehrane rade i tako što kupcima nude sve veći broj vegetarijanskih i veganskih proizvoda u svim robnim grupama. Kaufland svojim kupcima nudi i velik izbor domaćih proizvoda kao što su voće, povrće, mliječni proizvodi i suhomesnati specijaliteti, a ponuda varira ovisno o regiji i sezoni dok kratkim transportnim putevima čuva klimu i jača lokalne proizvođače. Kroz već poznati projekt “Naše mi najbolje paše” surađuju s više od 60 domaćih proizvođača, a od prošle godine uvode i “Model ugovorene proizvodnje voća i povrća”. U 2021. godini pokrenuli su i veliku kampanju “Reci neću hrani u smeću” kroz koju su radili na podizanju svijesti o bacanju namirnica i potrebi boljeg planiranja potrošnje u kućanstvima.

Brojni proizvođači i trgovci već godinama provode kampanje usmjerene na poticanje zdravih prehrambenih navika

U svom poslovanju mišlju da dobrobit zajednice, između ostaloga, uključuje i usvajanje zdravih stilova života koji su neodvojivi od pravilne i uravnotežene prehrane korisne za zdravlje, vodi se i trgovački lanac Spar. “Kao trgovac prehrambenim proizvodima nastojimo pozitivno utjecati na navike naših kupaca nudeći im bogat asortiman kvalitetnih namirnica koji im pruža izbor u skladu s preporukama za pravilnu i zdravu prehranu”, napominju iz Spara naglašavajući kako brinu o svježini namirnica iz domaćeg uzgoja, raznolikosti, širokoj paleti bio namirnica, bogatoj ponudi veganskih proizvoda te proizvoda s manjim udjelom soli i šećera, a za promicanje osviještene prehrane koriste sve komunikacijske kanale. Jedna od inicijativa na koju su usmjereni jest i smanjenje udjela šećera u proizvodima vlastitih robnih marki zbog čega su pokrenuli kampanju

“Manje šećera, više zdravlja” kako bi podigli svijest o riziku koji prekomjerna konzumacija šećera može imati na organizam. Od početka ove inicijative (koja i dalje traje) do konca prošle godine promijenili su recepture za više od 150 artikala vlastite robne marke u raznim kategorijama, a količinu šećera u tim proizvodima smanjili za više od 350 tona.

Smanjenje udjela šećera u proizvodima je samo jedna stepenica na putu ka uravnoteženoj prehrani, a važan faktor su i informiranost te osviještenost. Stoga Spar u svom časopisu “Dobar tek” redovito informira o proizvodima s manjim udjelom šećera, inicijativama i novitetima vezano uz zdrav životni stil i uravnoteženu prehranu donoseći recepte i savjete kojima kupcima pomaže da smanje konzumaciju šećera, a da to ne bude nauštrb okusa i užitka. U Sparu također kontinuirano šire bio asortiman proizvoda vlastite robne marke Spar Natur pur koja je na tržištu više od 25 godina kao i asortiman proizvoda eko certificiranih proizvođača.

Kupci će i dalje, neovisno o krizi, biti spremni ulagati u zdravlje odnosno zdravije varijante proizvoda

Imajući na umu kako lokalno uzgojena hrana ne donosi prednosti samo za zdravlje, nego i okoliš, kontinuiranim uvrštavanjem proizvoda hrvatskih dobavljača u svoj asortiman Spar stavlja naglasak na hrvatsku kvalitetu i značajno doprinosi domaćem gospodarstvu. Podršku domaćim proizvođačima prati kampanja “Da! Domaće je!”, a pod Spar robnom markom “Vrtovi Hrvatske” kupcima pak nude svježe proizvode 100% domaće proizvodnje.

Ovaj trgovac također već niz godina podržava međunarodnu inicijativu “Meatless Monday” nudeći kupcima vegetarijanske i veganske proizvode robne marke Spar Veggie uz popust od 15 posto ponedjeljkom potičući time potrošače na odricanje od mesa barem jednom u tjednu. Također, odgovorno je pristupio i segmentu vlastite proizvodnje kruha i peciva, a u razdoblju od 2018. do kraja prošle godine Interspar pekare smanjile su udio soli u svojim pekarskim proizvodima za sveukupno više od 56 tona.

Sve u svemu, mijenjanje prehrambenih i životnih navika nije jednostavno, ali zahvaljujući, među ostalim, i našim trgovcima i proizvođačima, može biti lakše. “Važno je ne zacrtati sebi prevelika očekivanja i voditi se popularnim restriktivnim dijetama jer to često vodi u odustajanje i razočarenje zbog neuspjeha. Ako ne postoje zdravstveni razlozi, nema potrebe zabranjivati sebi namirnice ili cijele skupine namirnica”, savjetuje nutricionistica Lucija Bakarić uz preporuku kako je najjednostavnije krenuti malim koracima, što u početku može biti samo uvođenje doručka ili dodavanje povrtnog priloga u ručak. Već i na temeljima takvih relativno malih pomaka može se izgraditi vlastita verzija zdravije prehrane prilagođene osobnim zahtjevima, preferencijama i zdravstvenom stanju. Cilj je zadržati dugoročno zdravije navike, a to možemo postići postepenim uvođenjem promjena i slušanjem svog tijela i njegovih potreba.

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...