I dok su u 2017. godini tipovi promocije snižene i redovne cijene imali identične udjele (po 45%), lani je ipak došlo do promjene u korist redovne cijene koja je zauzela 47% udjela na kraju godine, dok je tip promocije snižene cijene pao na 42%.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Sredstva za pranje posuđa” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija sredstava za pranje posuđa (ručno i strojno) u 2018. u odnosu na 2017. godinu.

PET DVOZNAMENKASTIH
Brendovi dominiraju u broju promocija ove kategorije s 96% udjela u obje promatrane godine. Prvi među njima je Likvi s 20% udjela, koliko ima i Jar, ali je ipak Saponijin brend ostvario za 0,73% veći udio pa je stoga na čelu poretka. Oba vodeća brenda minimalno su rasla u odnosu na raniju godinu. Minimalan pad ostvarila su sljedeća tri brenda: trećeplasirani Čarli sa 16%, Somat na četvrtom mjestu s 13% te Pur s 11% udjela. Ovih pet brendova zaključuju listu dvoznamenkastih udjela u broju promocija. Relativno blizu te granice smjestili su se Finish sa 7% (-1% u odnosu na lani) i Violeta sa 6% (+1% u odnosu na lani), dok su vrijedni spomena još i marke Woosh i W5, koje su zabilježile po 1%, dok je Aro imao nešto manje od pola postotka u 2018. godini.

U poretku trgovaca prilično se uvjerljivo na vrhu pozicionirao Metro s 15% udjela u broju promocija zabilježivši rast od 2% u odnosu na prethodnu godinu. Uz minimalan rast do drugog se mjesta s 9% udjela u broju promocija probio Spar (uključuje kataloge i letke za Spar supermarkete i Interspar hipermarkete), dok je svojih 8% udjela zadržao trećeplasirani KTC. Tommy je s drugog u 2017. kada je imao 9% pao na četvrto mjesto u 2018. godini sa 7% udjela, dok je Konzum ostvario minimalan rast i sada ima 5% udjela. Po 4% zauzeli su Plodine i Kaufland (prvi ostao na istome, drugi trgovac izgubio 1% udjela na međugodišnjoj razini), a po 3% udjela u obje promatrane godine zabilježili su dm i Metss. Svi ostali trgovci kumulativno su zauzeli 41% udjela, što je za 2% manje u usporedbi s godinom prije.

I dok su u 2017. godini tipovi promocije snižene i redovne cijene imali identične udjele (po 45%), lani je ipak došlo do promjene u korist redovne cijene koja je zauzela 47% udjela na kraju godine, dok je tip promocije snižene cijene pao na 42%. Istodobno, ostali tipovi promocije rasli su s 9% na 11% udjela. Prema mjernim jedinicama mililitar je vodeći s 42% udjela, svega 1% manje nego u godini prije, a isti trend minimalnog pada bilježio je i litar koji je godinu zaključio s 28% udjela u broju promocija. Ostale mjerne jedinice zabilježile su pak rast s 28% na 30% udjela u broju promocija.