Prošle je godine PIK Vinkovci bilježio prihod od 364 milijuna kuna, što ukazuje na oporavak s obzirom na početak krize 2009. godine kada su im prihodi pali na 292 milijuna kuna.

U kolovozu je u Lipovcu otvoreno novo paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća Agrokorove tvrtke PIK Vinkovci. Skladište površine 2500 četvornih metara i kapaciteta 5000 tona namijenjeno je skladištenju luka, PIK-ova najpoznatijeg brenda.

Godišnja proizvodnja konzumnog luka u Lipovcu zadovoljava potrebe četvrtine hrvatskog tržišta, a u 2011. ostvareni su rekordni prinosi luka u visini 9300 tona.

Kvaliteta
“Novo skladište omogućava nam duži period skladištenja tako da će uvoz luka iduće godine biti sveden na minimum. Također, omogućava nam da tijekom cijele godine, sve do nove proizvodnje, možemo skladištiti i plasirati našu domaću proizvodnju. Proizvodni su kapaciteti maksimalno iskorišteni te osiguravaju potpunu popunjenost skladišta tijekom cijele godine. Cilj nam je što više raditi na povećanju prinosa i kvaliteti proizvoda”, govori Vladimir Džaja, direktor PIK-a Vinkovci.

Sveukupni uvoz crvenog luka u Hrvatsku je 2009. iznosio 4,1 milijun američkih dolara, a 2010. drastično se povećao na 7 milijuna dolara, ali 2011. se brojka smanjila na vrijednost od 6,1 milijuna dolara. S obzirom na to da je Agrokor veliki uvoznik, vlastito skladište trebalo bi se odraziti i na brojke sveukupnog uvoza luka u Hrvatsku.

Ukupna vrijednost investicije u novo skladište iznosi više od 17,5 milijuna kuna, a samo skladište sastoji se od šest moderno opremljenih komora koje osiguravaju očuvanje vrhunske kakvoće proizvoda, a sadrže ukupno 5000 “box” paletnih mjesta. Danas se tako dnevno u Lipovcu može upakirati 150.000 kilograma povrća.

“Novo paletno skladište napravljeno je prema uzoru na najsuvremenija skladišta za sušenje i skladištenje povrća. Prednosti se nalaze prije svega u mogućnosti odvajanja robe prema raznim kriterijima uz mogućnost različitih režima ventiliranja i hlađenja te u mogućnosti aktivnog hlađenja koje osigurava dobar proizvod kroz duže razdoblje skladištenja te plasman boljeg i kvalitetnijeg proizvoda. Svakako očekujemo da će navedene prednosti biti prepoznate tržišnom cijenom te da će se pozitivno odraziti i na financijski rezultat iduće godine”, kaže Džaja.

Utjecaj suše
Od 1994. godine, otkada PIK Vinkovci posluje u sustavu Agrokor koncerna, pokrenute su velike investicije u povrtlarstvo radi razvoja domaće proizvodnje i povećanja prodaje domaćih proizvoda na hrvatskom tržištu.

Ukupne investicije Agrokor koncerna u tvrtku PIK Vinkovci prelaze iznos od 500 milijuna kuna, od čega je 43 milijuna kuna uloženo u objekte i opremu pogona u sustavu tvrtke.

Osim spomenute proizvodnje luka, u PIK-u Vinkovci proizvode i kukuruz, šećernu repu, pšenicu, soju, suncokret i druge povrtlarske kulture. Dio vlastite pšenice i kukuruza i dio proizvodnje iz regije melju za krušno brašno te poslije plasiraju na police pod imenom Mlineta. No ove godine bit će manje mljevenja.

“Ova godina u pogledu vremenskih prilika bila je dosta nepovoljna za nas poljoprivrednike; nezapamćena suša i nedostatak oborina u razdoblju dužem od tri mjeseca uzeli su svoj danak na poljoprivrednim kulturama. Sve je to rezultiralo smanjenjem prinosa, od žitarica na koje u kritičnim razdobljima suša nije imala koban utjecaj te je njihov prinos planski, do šećerne repe, uljarica i kukuruza čiji je prinos suša gotovo prepolovila”, ističe Džaja.

Ipak, optimističan je u vidu planova i zatvaranja financijske konstrukcije. Spominje kako će novim investicijama i ambicioznim poslovnim planovima nastojati zauzeti još bolju poziciju u povrtlarskoj, ratarskoj, mlinarskoj i stočarskoj proizvodnji.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, PIK iz Vinkovca je 2011. zapošljavao 563 ljudi, a 2008. je imao oko 330 zaposlenih. Ujedno je 2008. za PIK Vinkovce bila i rekordna s prihodima većim od 462 milijuna kuna, dok je samo godinu dana prije prihod bio na razini 259 milijuna kuna.

Godine 2011. PIK Vinkovci je prihodovao 364 milijuna kuna, što pokazuje oporavak s obzirom na početak krize 2009. kada su im prihodi s rekordnih pali na 292 milijuna kuna.

Šansa
Ulazak u EU trebao bi im donijeti još deblji bankovni račun. Kažu kako su u proteklom razdoblju intenzivno radili na prilagodbi PIK-a na predstojeću eurointegraciju.

Na pitanje jesu li potpuno spremni za ulazak u EU, Džaja odgovara: “Naše tržište odavno je liberalizirano, stranci su imali subvencije za izvoz u Hrvatsku kao nečlanicu Unije, a nama je njihovo tržište bilo zatvoreno. Ulaskom u EU očekujemo slobodan pristup jedinstvenom tržištu EU koje za nas predstavlja novi izazov i priliku za poboljšanje uspješnosti, rast i razvoj.”

Napominje kako su osigurali certifikate ISO 9001, HACCP i GLOBALGAP, kojima omogućavaju sljedivost svoje proizvodnje, što je preduvjet za poslovanje u Europskoj uniji.

Sva zemlja PIK-a Vinkovci se navodnjava
PIK Vinkovci navodnjava svih tisuću hektara površina na kojima u toj tvrtki proizvode povrće. Vodu crpe iz Spačve i Bosuta, no kako im je i to malo, morat će sustav prebacivati djelomično i na Dunav.

Zbog dobrog navodnjavanja prinos luka je visok pa je ove godine iznosio 60 tona po hektaru. Crveni luk zasadili su na 271 hektar, a na oko 240 hektara zasađen je grašak te na 300 hektara kukuruz.

Godišnja proizvodnja konzumnog luka u Lipovcu zadovoljava potrebe četvrtine hrvatskog tržišta te iz PIK-a Vinkovci najavljuju kako će s novim proizvodnim pogonima i skladištem utjecati na smanjenje uvoza luka u Hrvatsku. (Poslovni dnevnik)