Cigarettes in shopping cart isolated on white

Od 1. siječnja, kako su građani Bosne i Hercegovine već i navikli, cijene cigareta su više za oko 45 feninga (0,23 eura). Promjena cijena vrši se, kako su kazali u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UiOBiH), u skladu s cijenama koje su dostavili distributeri i proizvođači cigareta u toj zemlji.

Povećanje cijena cigareta je u skladu s novom odlukom o posebnoj ili minimalnoj trošarini na cigarete koja je na snazi od početka 2014. godine, a prema kojoj se trošarina obračunava proporcionalno u visini 42 posto od maloprodajne cijene i fiksna u iznosu od 0,90 KM (0,46 eura) po kutiji cigareta.

“To je nastavak usklađivanja trošarina na cigarete u BiH s EU. Cijeli taj proces smo počeli 2009. godine kada je i stupio na snagu Zakon o trošarinama u BiH i predviđeno je da se u periodu od 2009. do 2015. izvrši usklađivanje s EU. Ono što je važno napomenuti jeste da svi oni koji prometuju cigarete moraju 1. siječnja 2014,, prije prometovanja, izvršiti popis zaliha cigareta. Na tako utvrđene zalihe moraju izvršiti, odnosno obračunati, razliku trošarine u skladu s novom odlukom koja stupa na snagu početkom 2014. godine, a razliku trošarine moraju uplatiti na jedinstveni račun Uprave do 10. siječnja 2014. godine”, kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UiOBiH.

U prodaji se, i nakon 1. siječnja, do isteka zaliha mogu naći cigarete sa starim markicama na koje je obračunata razlika trošarine, ali nove maloprodajne cijene moraju biti istaknute na vidnom mjestu svakog maloprodajnog objekta. (Oslobođenje)