Ceker: Zdravlje pristupačno svima

Simpatična trgovina jednostavnog imena Ceker u asortimanu nudi svježu ponudu voća i povrća te ostalog prehrambenog asortimana, a ističu se i po vlastitoj maloj proizvodnji

Na putu do trgovine Ceker pratilo me tmurno i kišovito vrijeme, a takvo je otprilike bilo i moje raspoloženje budući da sam u tih desetak minuta hoda od redakcije uspjela pokisnuti do gole kože. Pa ti nemoj nositi kišobran!

Međutim, čim sam stupila unutra gospođa Marković, vlasnica trgovine, odmah me osvojila svojom pristupačnošću i jednostavnošću te praktično istoga trena popravila moje raspoloženje.

Ljubazno mi je ponudila hladni prešani sok te smo nastavile ugodno upoznavanje razgovorom o njenim poslovnim počecima i razvoju male trgovine i voćarne koja je sada njena glavna preokupacija u koju ulaže mnogo ljubavi, vremena i nadasve truda.

“NEŠTO SVOJE”
“Radila sam kod jedne gospođe u sličnoj trgovini pa sam se spontano i zaljubila u ovakvu vrstu posla radeći sa zdravim namirnicama, voćem, povrćem te smoothiejima. I sama sam bila na takvoj vrsti prehrane i životnom putu pa se sve nekako poklopilo”, započinje svoju priču Sonja i nastavlja: “Zatražila sam sredstva od Grada Zagreba za samozapošljavanje te iz drugog pokušaja dobila novčanu potporu i krenula u planiranje otvorenja, iako na početku nije sve bilo glatko budući da je moja partnerica odustala te sam morala sve realizirati sama uz malu pomoć supruga.” Uz dugogodišnje iskustvo u trgovini i ugostiteljstvu, gdje uvjeti zasigurno nisu laki, Sonja je oduvijek priželjkivala otvoriti nešto svoje.

“Željela sam stvoriti drugačiju, zdraviju atmosferu od one na koju sam navikla. Koncept kvartovske trgovine mi se činio sjajnom idejom, gdje ljudi posluju i djeluju opušteno, domaće i prijateljski prema zaposlenicima, a naravno i kupcima. To mi je bila glavna nit vodilja i cilj. S kupcima imamo prisan odnos, međusobno si pomažemo i djelujemo kao jedna mala zajednica”, ozareno govori Sonja. Posebnost njihove ponude i ono što ih razlikuje od konkurencije je segment zdrave hrane u formi smoothieja, hladnih prešanih sokova te sendviča, gotovih juha i salata iz vlastite proizvodnje.

“Uglavnom se i sami hranimo zdravo, koliko si to možemo priuštiti, pa naše navike nastojimo prenijeti i u poslovanje. Upravo to i jest naša nakana: priuštiti zdravlje svakom kupcu neovisno o kupovnoj moći pa smo u skladu s tim motom osigurali i pristupačnije cijene proizvoda iz naše proizvodnje, prvenstveno smoothieja, sendviča i salata”, objašnjava nam vlasnica.

POSEBNOST ASORTIMANA
Hladno prešani sokovi te smoothieji čine neobičnost i posebnost Cekerove ponude, a Sonja nam je objasnila kako se proizvode te koja je razlika između njih.

“Za izradu smoothieja potreban je poseban blender u koji se stavi oguljeno voće i povrće po izboru te se dodaje voda, a krajnji proizvod je gušći sok u kojem ostanu vlakna. Za razliku od njih, hladno prešani sokovi ne sadrže vlakna, već samo čisti sok iskorištenih namirnica. Poseban stroj sa sitom i vijkom istiskuje sirovine u njemu te na jednu stranu izlazi suha tvar, a na drugu čisti sok. To je upravo onaj krajnji rezultat zdravog proizvoda koji želimo dobiti”, detaljno nam je opisala Sonja.

U ponudi imaju otprilike 10 različitih smoothieja i 15-ak vrsta hladno prešanih sokova. Sendviči koje sami izrađuju nastali su iz neke doze kreativnosti i inspiracije te su dakako nešto što bih izdvojila iz ponude.

“Prvo je nastao sendvič ‘Mali ceker’ koji u sebi sadrži namaz od avokada, malo češnjaka, sirovu papriku, korabicu ili tikvicu. Sami radimo kombinacije i kreiramo nazive i to nas iznimno veseli”, govori Sonja. Cijena spomenutog sendviča je 8 kuna, što nije puno s obzirom da sadrži zdrave namirnice i vrlo je zasitan.

Osim spomenutih proizvoda iz vlastite proizvodnje, na koje su iznimno ponosni i koji se zasigurno ističu, najveći dio ponude odlazi na voće i povrće koje nabavljaju s više strana, ali najviše sa Zelene tržnice.

“Ostali dio ponude koji broji 300-tinjak proizvoda odlazi na mliječne proizvode naših obiteljskih poduzetnika poput Mini mljekare Veronika i OPG-a Jurkas koji radi sir i vrhnje, zatim imamo vegetarijanske proizvode kao što su tofu, humus, seitan i slično. Od pekarskih proizvoda zasad su nam u ponudi kruh iz krušne peći bez aditiva, polubijela i ražena peka te polubijeli kruh s himalajskom soli i beskvasni polubijeli. Uskoro ćemo taj dio asortimana proširiti s proizvodima iz pekarnice Stil koja od nas uzima sokove pa ih preprodaje, a mi planiramo uvesti njihove fine bučnice, kiflice i pite”, entuzijastično će Sonja.

Uz spomenuto u asortimanu se još može pronaći domaće maslinovo ulje poznatog proizvođača Marija Raka, proizvodi od rajčice, chia sjemenke, himalajska sol, tjestenina, med, brašno, čaj, začini, orašasti plodovi, mahunarke i grahorice.

Novitet u ponudi za već pridošli ljetni period su sladoledi Gelati d’Oro koji se proizvode na Krku, a specifični su po tome što sadrže svega 6% mliječne masti, a neki su u potpunosti bez šećera i glutena. Sonja ističe kako se trude svaki mjesec uvesti neki novi proizvod u asortiman.

IZAZOVI I PLANOVI
“Najveći izazov koji smo do sada imali je bilo isporučiti 400 voćnih salata”, kroz smijeh će Sonja i dodaje: “Radili smo cijeli dan i noć i naposljetku ipak uspjeli izvršiti dostavu. Zadovoljni smo kad su nam kupci zadovoljni, trudimo se ispoštovati dogovor i surađivati na najboljoj razini. Evo, nedavno smo primili upit od jedne informatičke tvrtke možemo li svaki četvrtak dostaviti oko 50 smoothieja za njihove zaposlenike. Poslali smo ponudu i nadamo se najboljem”, pozitivna je vlasnica.

Ako im se proizvodnja s vremenom poveća planiraju preseliti samu proizvodnju na neku drugu lokaciju budući da im je trenutna kuhinja premala i teško se snalaze kad imaju veće narudžbe. Najviše vremena i angažmana, ističe, odlazi upravo na proces proizvodnje.

Što se tiče planova za budućnost razmišljaju o ideji zdravih dječjih rođendanskih zabava koje bi imale kreativan koncept i na kojima bi se djeci prezentirala zdrava hrana, a također se nastoje i malo više angažirati u izradi i dostavi poklon paketa s njihovim neizostavnim smoothiejima i ostalim zdravim proizvodima iz ponude.

“Jedina negativna stavka u poslu je što si suprug i ja ne možemo priuštiti stalnog radnika pa smo tako uvijek u trgovini i nemamo slobodnog vremena za odmor. Ako ne punimo trgovinu robom, onda proizvodimo ili održavamo prostor, dakle posla uvijek ima”, govori Sonja.

Ono što ih iz dana u dan pokreće je ljubav prema poslu i njihovi stalni kupci koji su im na prvom mjestu. Kupci dolaze ne samo po zdrave proizvode, već i na “čašicu” toplog razgovora. I sama sam se uvjerila u srdačnost vlasnika kao i originalnost proizvoda te svima toplo preporučujem da posjete ovu trgovinu-voćarnu. Ceker pod ruku, trebat će vam!

Prethodni članakRusija na žitu lani zaradila više nego na oružju
Sljedeći članakPorasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima