Austrijska investicijska kompanija CID Adriatic Investments GmbH stekla je 38,8 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo za ukupno 41.618.655 konvertibilnih maraka (21.279.280 eura) putem obavezne ponude za preuzimanje.

Uz 39,9 posto dionica koje je CID kupio od Federacije Bosne i Hercegovine, CID sada posjeduje ukupno 78,8 posto dionica FDS-a. U skladu sa zakonskim propisima, dioničare FDS-a koji su se odazvali ponudi za preuzimanje će Registar vrijednosnih papira Federacije BiH isplatiti u roku od sedam dana od isteka roka trajanja ponude za preuzimanje.

CID-u je sredstva za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, jednako kao i za kupovinu dionica FDS-a na aukciji, osigurala kompanija British American Tobacco (BAT).

Kako je ranije najavljeno, po uspješnom zaključenju ponude za preuzimanje CID ulazi u ekskluzivne pregovore s British American Tobaccom o prodaji dijela duhanskog poslovanja FDS-a BAT-u.

Sporazum CID-a i BAT-a bit će podložan glasanju dioničara FDS-a, due diligenceu od strane BAT-a te svim propisima i regulatornim odobrenjima. (klix.ba)