Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH trebalo bi na idućoj sjednici donijeti odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2014., na osnovu koje će cigarete od početka iduće godine biti skuplje minimalno za 0,23 eura (45 feninga) po kutiji.

S obzirom na to da se ovih 45 feninga odnosi samo na porezno opterećenje, i da tu nije uračunato i eventualno povećanje cijena od proizvođača cigareta, moguće je da cigarete od iduće godine poskupe i više od tog iznosa.

U UIO su istaknuli da je Zakonom o trošarinama u BiH, koji se primjenjuje od 1. srpnja 2009. godine, predviđeno da se posebna trošarina na cigarete povećava od 2009. do 2014. minimalno za 0,08 eura (15 feninga KM) po kutiji cigareta. Povećanje fiksne trošarine prouzrokuje povećanje i proporcionalne trošarine koja iznosi 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te povećanje PDV-a po svakoj kutiji.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević istaknuo je da je BiH trebala postepeno povećavati trošarine na duhanske prerađevine, kako bi dostigla minimalnu trošarinu od 2,60 KM (1,33 eura) po kutiji do 2014. godine. (Oslobođenje.ba)