Coca-Cola preuzima banjalučki MB Impex

Kompanija “Coca-Cola” planira da kupi banjalučko preduzeće “MB Impex”, koje se bavi proizvodnjom voćnih rakija i likera te žestokih alkoholnih pića.

Plan o kupovini i preuzimanju je objavljen na internet stranici Konkurencijskog savjeta BiH, kojem je prijavljena koncentracija, što je obavezno po Zakonu o konkurenciji.

Naime, koncentracija nastaje promjenom kontrole ili udruživanjem poduzeća, a zabranjena je u slučaju da narušava tržišnu konkurenciju.

Prema podacima iz prijave koncentracije, ona će imati efekt u okviru tržišta alkoholnih pića, točnije voćnih likera, brendija i aperitiva na području Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

“Zbog toga pozivamo sve zainteresirane subjekte koji djeluju na tržištu alkoholnih pića i na drugim tržištima na kojima bi predmetna koncentracija mogla imati efekte, te druge institucije ili udruženja koji imaju relevantna saznanja o navedenom tržištu, da mogu dostaviti pisane primjedbe i mišljenja”, navodi se u obavijesti Konkurencijskog savjeta BiH.

Prijava koncentracije je inače stigla sredinom srpnja ove godine, a prema njoj poduzeće iz Banjaluke bi postalo dio “Coca-Cola HBC” iz Srbije.

U pitanju je partnerska punionica kompanije “Coca-Cola” koja ima licencu za punjenje, distribuciju i prodaju pojedinih proizvoda ovog velikog brenda.

Pored klasičnog i svjetski poznatog napitka proizvode i Coca-Cola Zero, Fantu i Sprite, kao i razne druge vrste gaziranih i negaziranih napitaka te vodu.

Sa druge strane, iz “MB Impexa” nismo uspjeli dobiti više informacija o ovom udruživanju jer su, kako nam je rečeno u telefonskom pozivu, svi rukovodioci na poslovnom putu.

U pitanju je tvrtka osnovana 1996. godine koja prema podacima iz Privrednog registra RS zapošljava 39 radnika, a svoje proizvode izvoze u 13 zemalja svijeta. Posjeduje vlastite voćnjake i proizvodni prostor s godišnjom proizvodnjom od oko 500.000 litara.

Prošle godine su s podružnicom “Coca-Cola HBC BH” potpisali ugovor o distribuciji rakija i likera na tržištu BiH i postali prva tvrtka s prostora bivše Jugoslavije s takvim ugovorom. (SEEbiz)

Prethodni članakU Zagrebu predstavljen novi Huawei Mate 10 PRO inteligentni telefon
Sljedeći članakRuža Tomić Fontana – Coca-Cola HBC Adria