Na skupu Dani hrvatskog pršuta, koji će se 17. i 18. travnja ove godine održati u splitskom hotelu Le Meridien Lav, stručnjaci za pršutarstvo, sami proizvođači, kao i ugostitelji, trgovci, proizvođači sirovine i opreme raspravljat će o unaprjeđenju proizvodnje pršuta u Hrvatskoj, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare. Organizator manifestacije je klaster “Hrvatski pršut”.

pršut midiPredsjednik Klastera hrvatskog pršuta, inače organizatora tog skupa, Darko Markotić istaknuo je kako će na ovogodišnjim Danima hrvatskog pršuta svoje proizvode izložiti svih 25 proizvođača pršuta iz udruga istarskog, dalmatinskog, drniškog i krčkog pršuta koje taj klaster okuplja.

“Trenutačno pršutari okupljeni u klasteru proizvode oko 250.000 komada pršuta godišnje, što je 95 posto ukupno registrirane proizvodnje pršuta u Hrvatskoj, a imamo kapacitete za proizvodnju 500.000 komada.

Cilj nam je u idućih desetak godina podignuti proizvodnju na oko milijun komada pršuta godišnje”, kazao Markotić.

Dodao je kako se trenutačno od pršuta u Hrvatskoj uprihoduje oko 20 milijuna eura godišnje, dok je cilj da se pršutarstvom ostvari oko 100 milijuna eura prihoda godišnje.

“Kvaliteta hrvatskog pršuta je u ‘prvoj ligi’ europske kvalitete, no kod nas je proizvodnja pršuta tek u počecima. Primjerice, u Španjolskoj se godišnje proizvede između 40 i 45 milijuna komada pršuta, a u Italiji između 32 milijuna i 35 milijuna komada”, rekao je Markotić.

Po njegovim riječima, trenutačno u Hrvatskoj nema dovoljno sirovine, tj. svinja za proizvodnju pršuta te se one moraju uvoziti za tu namjenu.

Naglasio je kako je planirano da se angažmanom hrvatskih veleposlanstava i hrvatskih zastupnika u EU parlamentu omogući brži i lakši izvoz naših pršuta na međunarodno tržište.

“Jedan od sudionika na okruglom stolu u sklopu Dana hrvatskog pršuta bit će i zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula, koji je svojim angažmanom doprinio promociji naših pršuta”, rekao je Ante Madir, izvršni direktor Klastera.

Po njegovim riječima, Dani hrvatskog pršuta imat će i ocjenjivački karakter, pošto će biti proglašeni najbolji pršuti.

“U Hrvatskoj su zaštićena četiri pršuta: istarski ima zaštitnu oznaku izvornosti, a dalmatinski, drniški i krčki zaštitu zemljopisnog podrijetla. Očekujemo zaštitu naših pršuta i na europskoj razini”, rekao je Madir.

Najavio je da će predstavnici hrvatskih pršutara sudjelovati na Svjetskom kongresu pršuta, koji će se u lipnju ove godine održati u Toulouseu u Francuskoj.

Uz prezentaciju pršuta, na dvodnevnim Danima Hrvatskog pršuta, kako je rečeno, upriličit će se predavanja, radionice i okrugli stol.

Ovo prvi put da se organiziraju Dani hrvatskog pršuta, a planirano je da se ona ubuduće održava svake godine u drugom gradu. (SEEbiz.ez/Hina)