Deloitte: Promet vodećih maloprodajnih lanaca porastao za 5,5 posto

trgovina-maloprodaja-ftd1Usprkos jednoj od najžešćih ekonomskih kriza u posljednjih nekoliko desetljeća, vodeći globalni maloprodajni lanci uspjeli su povećati svoj promet za 5,5 posto. Tako je 250 najvećih svjetskih maloprodajnih lanaca u protekloj fiskalnoj godini ostvarilo ukupni promet od 3,8 bilijuna dolara, ističe se u izvještaju konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte “Globalna snaga maloprodaje u 2010.

Izvještaj pokazuje da je globalna recesija ipak utjecala na profitabilnost poslovanja, koja se u sektoru maloprodaje smanjila s 3,7 posto u proteklom razdoblju na 2,4 posto u ovom.

U grupi deset najvećih maloprodajnih lanaca, koja ostvaruje preko 30 posto ukupne prodaje na listi Top 250, nema iznenađenja. Na vodećem mjestu i dalje je američki Wal-Mart, a slijedi ga francuski Carrefour. Na treće mjesto se uspeo njemački maloprodajni lanac Metro koji je, uvelike zahvaljujući povoljnijoj tečajnoj razlici u odnosu na američki dolar, na toj poziciji smijenio britanski Tesco.

Prodaja preko interneta i dalje zauzima skroman segment ukupne maloprodaje, svega 6,6 posto među Top 100 maloprodajnih lanaca. No, očekuje se daljnje povećanje tog postotka budući da sve više tvrtki razvija kapacitete za e-trgovinu. Brojni maloprodajni lanci s tržišta u razvoju postupno postaju igrači na globalnoj sceni, uspješno se pritom noseći i s međunarodnim korporacijama na vlastitom tržištu. Sljedeći njihov korak će biti investicije u razvijena tržišta.

Među maloprodajnim lancima koji su objavili svoju konačnu bilancu, dvije trećine je već u 2008. zabilježilo pad neto profitne margine, a čak 30 posto ih je poslovalo s gubitkom. Taj je trend utjecao na maloprodajne lance u gotovo svim robnim kategorijama. No, dok su maloprodajni lanci u Europi i Sjevernoj Americi zabilježili pad profita, njihovi su bliskoistočni konkurenti ostvarili porast profitabilnosti. Profit maloprodajnih lanaca specijaliziranih za prodaju odjeće se prepolovio, a smanjen je i profit onih specijaliziranih za prehrambene proizvode. (SEEbiz)

Prethodni članakMetro u minusu zbog gubitaka u Istočnoj Europi
Sljedeći članakRat cijenama nastavlja se, promet u maloprodaji i dalje drastično pada?