Ekonomski institut, Zagreb povećao je procjenu pada BDP-a za ovu godinu, s 0,5 na 0,9 posto

Ekonomski institut, Zagreb u ovoj godini očekuje pad realnog BDP-a 0,9 posto, a za 2014. godinu prognozira oporavak uz rast BDP-a od 1 posto, navodi se u novom broju Croatian Economic Outlook Quarterlyja.

Sadašnje su prognoze snižene u odnosu na one od prije tri mjeseca (pad 0,5%), zbog gospodarskih prilika koje su nepovoljnije od očekivanih, prvenstveno zbog velikog pada izvoza, navode iz Ekonomskog instituta.

Pod utjecajem slabe potražnje za radnom snagom u uvjetima kontinuiranog pada gospodarske aktivnosti, u ovoj se godini očekuje rast stope nezaposlenosti na preko 20 posto. To će dovesti do smanjenja dohotka stanovništva te smanjenja osobne potrošnje. Gubitak tržišta članica CEFTA-e, na hrvatsku međunarodnu razmjenu mogao bi imati veći učinak nego što se mislilo, napominju.

Projekcije ukazuju na pad ukupnog izvoza roba i usluga od 2,8 posto. Kod investicija već bi u ovoj godini moglo doći do preokreta višegodišnjeg negativnog trenda uz rast od 1,5 posto.

“Iako većina pokazatelja upućuje na nastavak nepovoljnih gospodarskih kretanja, čini se kako se negativni trendovi postupno jenjavaju i da je recesija blizu svog dna. Bude li turistićka sezona dobra, to bi, zajedno s poslovnim optimizmom zbog ulaska u EU, mogao biti temelj za promjenu negativnih trendova već krajem ove godine te postupan oporavak iduće godine. Oporavak će, međutim, biti slab i nestabilan, ponajprije zbog postojećih neravnoteža u gospodarstvu i ovisnosti o gospodarskim kretanjima u EU-u”, navode iz EIZ-a.

Analitiĉari Ekonomskog instituta, Zagreb očekuju da ulazak Hrvatske u EU neće imati značajniji kratkoročan učinak na povećanje cijena jer su cijene u Hrvatskoj već relativno visoke ali i zbog relativno slabe potražnje. Stoga se u ovoj godini očekuje smanjivanje stope inflacije na prosječnih 2,7 posto, a u idućoj godini na oko 2 posto. Tečaj bi trebao ostati stabilan. (Banka.hr)