Međunarodna transportna i logistička tvrtka Gebrüder Weiss razvija se u stručnjaka za Put svile. Logističar je 30. srpnja otvario ured u uzbekistanskom glavnom gradu Taškentu. “Time se osnažuje lokalna prisutnost u srednjoj Aziji. Na taj način našim kupcima otvaramo put na obećavajuće tržište, budući da umrežavanje između Europe i Azije postaje sve važnije”, kazao Thomas Moser, direktor i regionalni voditelj za Crno more/CIS u tvrtki Gebrüder Weiss. S 30 milijuna stanovnika Uzbekistan se ubraja među najveća tržišta srednje Azije.

Logističar poznat u industrijskoj grani za pionira na legendarnom trgovačkom putu te već raspolaže s više vlastitih poslovnica duž Puta svile – primjerice u Turskoj, Gruziji, Armeniji, Kazahstanu, Rusiji i Kini. Otvaranje novog ureda u Taškentu dodatna je kockica u mozaiku u poslovnoj strategiji logističara da se unaprijedi kopneni put između Europe i Kine. Za kupce u Taškentu i okolici od sada će skrbiti lokalni zaposlenici.

“Pored kopnenog transporta portfelj naših usluga obuhvaća i zračni i pomorski prijevoz“, objašnjava Thomas Moser. A te usluge trebaju biti sukcesivno proširene. Organizacijski je uzbekistansko predstavništvo tvrtke Gebrüder Weiss dodijeljeno podružnici u Almatiju, Kazahstan.

Prometno čvorište na Putu svile
Gospodarski gledano dvomilijunska je metropola Taškent poznata ponajprije kao industrijski grad i prometno čvorište na Putu svile. Više od 50 posto bruto domaćeg proizvoda ostvaruje se kroz različite industrijske grane. Poljoprivreda, građevinarstvo, transport roba i ljudi ubrajaju se jednako među nosive stupove gospodarstva kao i plin, nafta, zlato i uran. Ta rudna blaga, tekstilni proizvodi i živežne namirnice te automobili pripadaju među najvažniju izvoznu robu. Najveći vanjskotrgovinski partneri su Rusija, Kina i Kazahstan.