Kras-hanzek-dujmovic-glavna ftd 777Rijetke se kompanije mogu pohvaliti proizvodima koje Hrvatsku predstavljaju u svijetu. Naslijeđe bogate tradicije vrhunskih slastica u kojima uživaju generacije još od 1911. godine, Kraš nastavlja beskompromisnom kvalitetom novih proizvoda u kojima spaja svima dobro poznate okuse

Slatka povijest Kraša, kompanije u čijim vrhunskim slasticama uživaju generacije potrošača, seže na sam početak 20. stoljeća, točnije 1911. godinu kada je s radom započela tvornica Union. Tvornica je 1920-ih godina započela s proizvodnjom čokolade i deserata, a konditori – tadašnji majstori zanata, razvili su cjelokupnu paletu čokolada s bogatim aromama.

Ujedinjenjem s tvornicom keksa Bizjak i nekoliko manjih proizvođača konditorskih proizvoda na području Zagreba, kompanija 1950. godine počinje djelovati pod imenom Josip Kraš. U godinama koje su uslijedile sustavno se ulagalo u proizvodnu tehnologiju, a generacije Kraševih stručnjaka uspješno su očuvale tradicionalne recepture, proizvodeći pritom sve tri grupe konditorskih proizvoda: kakao proizvode, kekse i vafle te bombonske proizvode.

Društveno se poduzeće 1992. godine transformiralo u dioničko društvo Kraš, a u kompaniji s ponosom ističu da vlasnička struktura u kojoj su upravo zaposlenici mali dioničari osigurava funkcioniranje kompanije kao jedne velike obitelji zasnovane na bogatoj tradiciji u kojoj se proizvodi žive svakoga dana.

lead1Omiljene slastice Kraš danas proizvodi u pet tvornica na tri lokacije: u proizvodnim pogonima u Zagrebu proizvode se sve tri grupe proizvoda, a tvornice u Osijeku i Prijedoru specijalizirane su za proizvodnju keksa i vafla.

Cjelokupna grupacija Kraš broji više od 2.000 zaposlenih, a u kompaniji navode kako su jedni od rijetkih igrača na tržištu koji nastavljaju sa zapošljavanjem, što je jasan rezultat kontinuiranog ulaganja u proizvodnju. Godišnje se u Krašu, ističu, proizvede više od 30.000 tona konditorskih proizvoda, od kojih gotovo polovina završava na brojnim svjetskim tržištima.

INOVIRANJE TRADICIJE
Malo je kompanija koje se, poput Kraša, mogu pohvaliti s tako širokom paletom uspješnih proizvoda. Naime, u Kraševu asortimanu nalazi se više od 350 proizvoda koji su snažno prisutni na tržištu pa tako gotovo svaka polica na prodajnim mjestima sadrži neku od brojnih Kraševih poslastica.

Brendovi poput Bajadere, Griotta, Fontane, Dorina čokolada, Životinjskog carstva, Bananka, Domaćice, Napolitanki, Petit Beurre keksa, Tortice, Ki-Ki i Bronhi bombona, najdraže su slastice i prigodni pokloni za brojne potrošače u Hrvatskoj, ali i širom svijeta.

“Raritet je da konditorska kompanija proizvodi tako širok asortiman proizvoda poput nas. U našoj se ponudi nalaze praktički sve kategorije, a djelomično imamo zastupljen i slani program”, pojašnjava nam direktorica Službe marketinga, Andreja Hanžek. Desetak je snažnih brendova koji su godinama neupitni lideri na tržištu u svojim kategorijama, a predvođeni su – Bajaderom.

U Krašu navode da je najpoznatija hrvatska pralina, stara 60 godina, stekla status ekskluzivnog deserta te postala simbolom Hrvatske u inozemstvu. “Poučeni brojnim iskustvima, znamo da je upravo Bajadera najčešći izbor ekskluzivnog proizvoda kada se Hrvatsku želi prikazati u inozemstvu”, dodaje Hanžek. Osim na domaćem, najjača su tržišta Bajadere u zemljama regije te Češkoj i Slovačkoj, a njena jedinstvenost prepoznata je i na dalekim tržištima Japana i Južne Koreje.

Receptura Bajadere strogo je čuvana poslovna tajna, no i danas se ova slastica proizvodi na isti način kao i na samim počecima. Nekada se Bajadera proizvodila ručno u kompleksu u zagrebačkoj Branimirovoj ulici, a širenjem i objedinjavanjem proizvodnih pogona na maksimirskim Ravnicama, Kraševi stručni timovi našli su se pred velikim izazovom.

Naime, suvremenu je tehnologiju u potpunosti trebalo prilagoditi tradicionalnom načinu proizvodnje, kako bi Bajadera zadržala prepoznatljiv okus koji joj je osigurao neizostavno mjesto u preferenciji potrošača.

Marko Dujmović, direktor Službe tehnološkog razvoja koji u Krašu radi već 13 godina, ističe: “Receptura prve Bajadere koja je izašla na tržište – ista je i danas. Riječ je o Kraševoj zaštićenoj recepturi koja se svih ovih godina ni po čemu nije promijenila.” O važnosti tradicije svjedoče i najpoznatiji Kraševi bomboni Ki-Ki i Bronhi, čiji su se slogani: “Bilo kuda Ki-Ki svuda” i “Kašalj manji ili veći Bronhi uspješno liječi”, osmišljeni davne 1935. godine, održali do danas. U istom su razdoblju stasali i bomboni 505 s crtom, za čiju su proizvodnju nabavljeni i specijalni strojevi koji su mogli izrađivati bombone s tamnom crtom. Kraševa poslovna filozofija zasniva se na tradiciji, kvaliteti i inovativnosti – a razvoj proizvoda je srce od kuda kreće priča svakog novog proizvoda.

PREPOZNATLJIVA KVALITETA
Za razvoj novih ili lansiranje inoviranih proizvoda na tržište, u Krašu su zadužene Služba tehnološkog razvoja i Služba razvoja ambalaže i pakiranja. U Službama radi tim od 15 zaposlenih stručnjaka. Svaka je Služba podijeljena prema pojedinim kategorijama proizvoda, a sve su dimenzije proizvodnje međusobno isprepletene, uz blisku suradnju i otvorenu komunikaciju sa Službom marketinga.

S obzirom na to da je Kraš prisutan na brojnim europskim i međunarodnim tržištima, unutar Službe razvoja djeluje poseban tim koji se isključivo bavi deklaracijama te prati domaću i inozemnu legislativu koja obvezuje konditorske kompanije.

“Možemo se pohvaliti timom stručnjaka koji prati domaće, pravilnike zemalja u regiji, ali i svjetsku legislativu. Deklaracije na našim proizvodima pišu upravo Kraševi stručnjaci i to na jezicima skoro svih zemalja na kojima poslujemo”, pojašnjava Dujmović. Ideje za razvoj proizvoda najčešće se javljaju i prenose internim kanalima među timovima stručnjaka, pri čemu se posebno vodi računa o željama i zahtjevima potrošača te potrebama tržišta.

“Iza svakog proizvoda koji se lansira na tržište stoji mnoštvo ideja i varijacija prije nego li se izbor suzi na pobjedničku ideju. Na svakom koraku osluškujemo tržište i provodimo istraživanja na našim potrošačima, za svaku kategoriju proizvoda i za svaki brend zasebno”, ističe Andreja Hanžek.

Direktor Službe tehnološkog razvoja dodaje da su tržišni trendovi od iznimne važnosti, s obzirom da Kraš ne proizvodi proizvode za specijalizirane niše, nego mainstream okuse koji će biti prihvatljivi većini njihovih potrošača. “U osmišljavanju, razvijanju i testiranju proizvoda važno je istaknuti da ne kopiramo druge proizvođače. Ono što izdvaja Kraš u odnosu na ostale konditorske kompanije jest kvaliteta koju svaki potrošač zna prepoznati”, zaključuje Marko Dujmović.

MODERNA PROIZVODNJA
Kompanija u ovom trenutku ima više od 50 proizvodnih linija visokog kapaciteta, koje su automatizirane i modernizirane, a svaka od njih slijedi operativni dio ručnog rada. “Na svakoj od tih linija pokušavali smo tradicionalne načine proizvodnje pretočiti u linije visoke produktivnosti kako ne bismo narušili jedinstvene okuse te kvalitetu i tradiciju proizvoda”, naglašava Dujmović.

bajadera pogon-krasKvaliteta se testira i ispituje na svakom koraku unutar kompleksnog procesa proizvodnje slatkih zalogaja, od sirovine do finalnog proizvoda koji će se naći na policama trgovina. Svaka sirovina koja ulazi u kompaniju Kraš mora biti prvoklasne kvalitete i zadovoljiti niz specificiranih parametara kako bi gotovi proizvodi opravdali svoju poziciju na tržištu. U svakoj od tvornica unutar grupacije djeluju laboratoriji za testiranje kvalitete u kojima se ispituje svaki sastojak prije nego što uđe u fazu proizvodnje. Stoga, niti jedan gotovi proizvod ne može izaći iz Kraša, a da nije prošao detaljnu kontrolu.

“Provode se mikrobiološka, analitička i organoleptička testiranja kvalitete, a imamo i poseban laboratorij za senzoriku u kojemu dvadesetak licenciranih senzoričara, koji su završili odgovarajuću obuku, ocjenjuju kvalitetu proizvoda”, objašnjava Dujmović. U kompaniji ističu kako je većina sirovina hrvatskog porijekla, osim dakako onih sastojaka koji se u Hrvatskoj ne proizvode ili proizvodni kapaciteti nisu dostatni za Kraševe potrebe. Štoviše, i sam Kraš razvija vlastite nasade lješnjaka i višanja kako bi u što većoj mjeri potaknuo domaću proizvodnju potrebnih sirovina.

“Osim naših timova unutar Kraša, razvili smo blisku suradnju s domaćim i inozemnim proizvođačima sirovina, a ponekad nas upravo inovacije na području sirovina potaknu da napravimo neki novi proizvod”, zaključuje direktor Službe tehnološkog razvoja.

GODINA PREPUNA NOVITETA
Do kraja 2015. godine Kraš će na tržište lansirati ukupno 30 novih ili inoviranih proizvoda, od kojih će 18 proizvoda tržištu predstaviti u posljednjem tromjesečju ove godine kada je i najveća potražnja za konditorskim proizvodima. Poseban sjaj postojećem Kraševom asortimanu, na oduševljenje svih ljubitelja pralina, dala je prva ekstenzija popularne Bajadere – Bajadera Amarus, koja je svoju pretpremijeru imala na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, a široko tržište će je upoznati tijekom listopada.

“Na Bajaderi Amarus, koja nam je radi Bajaderine povijesti izrazito važna, pažljivo smo radili punih godinu dana. Razvoj proizvoda pratili smo istraživanjima na nacionalno reprezentativnom uzorku potrošača koji konzumiraju praline kako bi bili sigurni da ćemo s novim proizvodom pogoditi točno ono što naši potrošači žele. Cilj nam je bio proizvesti pravu i dostojnu ekstenziju ovog prestižnog brenda”, kaže direktorica marketinga Andreja Hanžek te dodaje kako je kvaliteta za zaposlenike Kraša bezuvjetna i tu ne postoji prostora za kompromis.

Novi smjer u tržišnim komunikacijama Kraš bazira i na povezivanju te sinergijskom učinku popularnih brendova pa su, sukladno takvom strateškom pristupu, na tržište lansirane kombinacije poznatih okusa – spojem legendarnih Napolitanki i Dorine nastala je nova čokolada obogaćena dobro poznatim vaflima, jednako kao što je s Dorinom u kombinaciji s Čokoladnim napolitankama stvorena vrhunska premium čokolada. A Dorina s Domaćicom je garantirani užitak za svakog sladokusca.

“Jake smo brendove htjeli pretočiti u nove koncepte spajanjem dvaju odličnih proizvoda. S obzirom da su u fazi istraživanja potrošači sjajno reagirali na novoosmišljene koncepte, odlučili smo zasebne proizvode povezati u jedinstveni spoj okusa. Za one najmlađe tu je kombinacija Ki-Ki bombona i Čokse te Tortica Jadro jer smo djeci htjeli ponuditi nešto sasvim drugačije. Naravno, brendovi se međusobno podudaraju i nose iste vrijednosti”, objašnjava Hanžek marketinški pristup koji stoji iza ovih noviteta.

lead3Kako bi novi okusi bili i oku privlačni, poseban se trud ulaže u dizajn ambalaže. Ideje i prvotni koncepti ambalaže, koja u prvom redu mora zadovoljiti odgovarajuće parametre sigurnosti, javljaju se unutar samog Kraša.

Jednom kada su postavljeni osnovni koncepti, operativni dio posla prenosi se na vanjske agencije, međutim finalna je odluka uvijek interna.

Prepoznatljiv dizajn Kraševih proizvoda prepoznala je i struka pa su nekoliko puta bili nagrađivani za inovacije u ambalaži. A o onom što se krije ispod nove ambalaže prosudite sami uskoro. Tradicija i inovativnost u svim parametrima poslovanja dio su poslovne tradicije Kraša koja se i danas pažljivo njeguje.

Kako nešto tradicionalno i svima poznato učiniti novim, atraktivnim i poželjnim nije lagan zadatak. No, sudeći po svemu onome što smo i sami imali priliku kušati prilikom razgovora s Kraševim stručnjacima, čini se kako nam slijedi mnogo ugodnih iznenađenja u ovom nastupajućem predblagdanskom periodu. Na radost svih ljubitelja slatkih zalogaja.

Daria Rendulić
redakcija@jatrgovac.hr