Kako do sredstava iz IPARD pretpristupnih programa?

Dukat organizirao radionicu za kooperante KIM-a na temu IPARD pretpristupnih programa

U dvorani Obrtničke komore Karlovca održana je prva u nizu radionica namijenjena proizvođačima mlijeka na temu IPARD pretpristupnog programa Europske unije. Edukativnu radionicu organizirala je Dukat mliječna industrija za kooperante svojeg povezanog poduzeća KIM Mljekare Karlovac, dok predavanja na istu temu očekuju i ostale kooperante u sustavu Dukat mliječne industrije.

Svrha ovih radionica je informirati proizvođače mlijeka o IPARD pretpristupnim programima Europske unije i mogućnostima koje pretpristupni programi nude u dijelu primarne proizvodnje mlijeka, rekao je Antun Milić, direktor otkupa i razvoja primarne proizvodnje mlijeka Dukata.
IPARD programom predviđeno je sufinanciranje samoodrživih, profitabilnih projekata bespovratnim sredstvima u iznosu od 150 milijuna EUR od kojih se veći dio odnosi upravo na Mjeru 101, točnije na mljekarski sektor.

Prioriteti IPARD programa svrstani su u tri kategorije: poboljšanje tržišne efikasnosti i provedbe EU standarda, pripremne aktivnosti za provedbu poljoprivredno – okolišnih mjera te razvoj ruralne ekonomije.

Najveću vrijednost IPARD pretpristupnih programa vidimo upravo u dijelu poboljšanja tržišne efikasnosti proizvođača mlijeka kojima je IPARD-om ponuđena mogućnost bespovratnog sufinanciranja primarne proizvodnje mlijeka i prilagođavanje njihova poslovanja tržišnim uvjetima, dodao je Milić.