lasko-u-mercatoru-ftdDirektor Mercatora Žiga Debeljak objavio je kako su odlučili dati ponudu za preuzimanje 23,34 posto Pivovarne Laško

Uprava slovenskog Mercatora objavila je u četvrtak poslijepodne da je odlučila dati ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško (PL) koja je vlasnica 23,34 posto dionica Mercatora.

Kako se navodi u priopćenju direktora Mercatora Žige Debeljaka, o namjeri su izviješteni državni regulatori za tržišno natjecanje i predstavnik zaposlenih u PL-u. Mercator o svojoj namjeri još nije obavijestio dioničare preko informativnog sustava Ljubljanske burze.

Za preuzimanje Pivovarne Laško najveći slovenski trgovački lanac, i sam poprilično zadužen, trebao bi oko 500 milijuna eura koje namjerava prikupiti iz odobrenog vlasničkog kapitala, međunarodnih izvora i dezinvestiranjem na području nekretnina, javila je Slovenska televizija.

Na pitanje je li takva namjera realna ili je potez Mercatorove uprave smišljen kao protuudarac pokušajima da ga preuzme hrvatski Agrokor, predsjednik slovenske udruge malih dioničara Kristijan Verbič izjavio je za Slovensku televiziju da pozdravlja takvu odluku Mercatorove uprave i da je preuzimanje PL-a od strane Mercatora realno. Na taj bi se način, dodao je, stabilizirala i vlasnička struktura u Mercatoru.

Neki slovenski mediji u četvrtak ipak procjenjuju kako je i najnoviji potez uprave Mercatora koja se najviše opirala prodaji svojih dionica Agrokoru pokušaj dodatnog blokiranja Agrokorove ponude. Među ostalim podsjećaju da je Mercatorova uprava najavljivala i kupnju trgovačkog lanca za prodaju tehničke robe Merkur kojega je namjeravala pripojiti svojoj tehničkoj diviziji, ali je naknadno od toga odustala iako je u međuvremenu obavila i dubinski pregled Merkurova poslovanja.

Slovenska televizija navodi da uprava Pivovarne Laško odlazi u petak na kolektivni novogodišnji dopust, te da će namjeru Mercatora komentirati tek nakon nove godine jer Mercator za njenu konkretizaciju prema zakonu ima 30-dnevni rok.

Slovenska tiskovna agencija STA prenijela je izjavu za javnost uprave Pivovarne u kojoj se navodi da će odluku Mercatorove uprave da u roku 30 dana objavi ponudu za preuzimanje PL-a preciznije proučiti sljedećih dana, te “postupiti u skladu sa zakonima i mogućim odlukama nadležnih slovenskih institucija”.

Najveći pojedinačni vlasnik Pivovarne Laško je Nova Ljubljanska banka (NLB) s 23,9 posto njenih dionica, ali je i jedan od većih kreditora PL-a, prezadužene tvrtke s oko 400 milijuna eura kredita.

Dosadašnji direktor NLB-a Božo Jašović dao je u srijedu neopozivu ostavku nakon što je zbog političkih pritisaka banka kao koordinator konzorcija koji prodaje 52 posto dionica Mercatora odgodila odluku o prodaji svojih 10,75 posto dionica hrvatskom koncernu Agrokoru po cijeni 221 euro za dionicu.

Ostali veći vlasnici Pivovarne Laško su Hypo banka sa 7,2 posto dionica, Gorenjska banka sa 6,3 posto, Banka Celje s 2,1 posto i više drugih manjih slovenskih banaka. (Bankamagazin)