nestle - midiŠvicarski prehrambeni div Nestle snizio je u petak godišnju prognozu nakon što je u devetomjesečnom razdoblju zabilježio blagi pad prihoda zbog povlačenja proizvoda u Indiji i dodatnih troškova vezanih za popuste u američkom odjelu Skin Health.

Ukupni su prihodi u devetomjesečnom razdoblju do kraja rujna manji 2,1 posto nego u istom razdoblju prošle godine i iznose 64,9 milijardi švicarskih franaka (59,8 milijardi eura). Time je Nestle u promatranom razdoblju ostvario organski rast od 4,2 posto, u odnosu na 4,5 posto zabilježenih u prvoj polovini godine.

Organski rast isključuje utjecaj valutnih tečajeva, akvizicija i prodaje imovine.

U kompaniji su snizili prognozu ovogodišnjeg organskog rasta s pet na oko 4,5 posto, što znači da neće dosegnuti dugoročno zacrtani raspon od pet do šest posto.

“Nakon dobrog rezultata u prvoj polovini godine na naše su rezultate u trećem tromjesečju utjecali izvanredni događaji, uključujući onaj s tjesteninom Maggi u Indiji i prilagodbu popusta u ogranku Nestle Skin Health”, tumači u priopćenju izvršni direktor Paul Bulcke.

Tjestenina je povučena s indijskog tržišta zbog bojazni za sigurnost potrošača.

U SAD-u je zabilježeno poboljšanje prodaje smrznute hrane nakon preustroja brenda Lean Cuisine ali je u Kini prodaja posustala, uz sporiji oporavak, kazao je Bulcke.

Povlačenje tjestenine Maggi u Indiji ponovo je u značajnoj mjeri negativno utjecalo na rast u regiji južne Azije, napominju iz Nestlea.

U odjelu Skin Health Nestleovi su popusti na lijekove na recept premašili rezervacije, što je rezultiralo dodatnim troškom u trećem tromjesečju.

U Europi je prodaja mliječnih proizvoda i sladoleda smanjena na godišnjoj razini za 350 milijuna franaka, na 11 milijardi franaka, unatoč prognozama da će kupci s obzirom na vruće ljeto pojačano kupovati sladolede. U segmentu vode zabilježen je pak u devetomjesečnom razdoblju organski rast od 7,1 posto. Viša je stopa, od 7,8 posto, zabilježena samo u segmentu slatkiša. (SEEbiz.eu/Hina)