agrokor-mercator-ftdNO NKBM-a odlučio je prodati svoj udjel u Mercatoru, NO NLB-a odgodio je odluku, a NO Pivovarne Laško o prodaji će odlučivati u petak zbog u međuvremenu pristigle ponude za preuzimanje celjske pivovare

Ugovor o kupoprodaji Mercatora ipak neće biti potpisan u srijedu. Nadzorni odbori prodavatelja Mercatora nemaju jedinstveni stav oko Agrokorovog preuzimanja.

Nadzorni odbor Nove kreditne banka Maribor odlučio je prodati Agrokoru 5,24% svojeg udjela u Mercatoru, NO Nove Ljubljanske banke (10,57%) odgodio je odluku, a NO Pivovarne Laško (23,34%) o prodaji će odlučivati u petak.

Danas je, naime, stigla ponuda Eaton Capitala iz Las Vegasa za preuzimanje Pivovarne Laško. Iako su čelnici Pivovarne već dali Agrokoru suglasnost, ne žele riskirati bilo kakve pravne posljedice.

Odgođena je tako jedna od najvećih akvizicija neke hrvatske tvrtke izvan granica zemlje. Agrokor, potpomognut međunarodnim partnerima, trebao je sutra potpisati ugovor o kupnji. Za Mercator su spremni dati 832 milijuna eura, 221 euro po dionici. To je mnogo više od njihove tržišne vrijednosti – 167 eura.

Obvezali su se da neće otpuštati radnike, da neće financijski opterećivati Mercator, da će ugovor s dobavljačima vrijediti još najmanje tri godine te da će robna marka Mercator sa sjedištem u Ljubljani opstati barem sljedećih pet godina.

Slovenski prosvjedi protiv Agrokora
Skupina građana u organizaciji slovenskog sindikata zaposlenih u trgovini održala je pred sjedištem vlade u Ljubljani prosvjed protiv namjere državnih banaka da prodaju svoje udjele u Mercatoru. Okupilo se pedesetak sindikalnih aktivista koji su pozvali vladu da preuzme aktivnu vlasničku ulogu u Mercatoru.

Predstavnici sindikata s prosvjeda su poručili da se protive prodaji Mercatora hrvatskom konkurentu te da u tome podupiru ministre financija i poljoprivrede, Franca Križaniča i Dejana Židana.

Od banaka traže da ne prodaju Mercator

Sindikalni prosvjednici tvrde da je Mercator, koji ima 24.000 zaposlenika, najveći slovenski poslodavac te da o njemu jako ovise domaća proizvodnja hrane i prehrambena industrija, što bi nakon prodaje moglo postati problematično.

Zato od uprave Mercatora očekuju da ne pristane na prodaju, a od vlasnika dionica da u pregovorima s Agrokorom, zbog zaštite radnih mjesta, osiguraju dodatna bankovna jamstva u iznosu od 50.000 eura za svako radno mjesto ako bi nakon preuzimanja Agrokor proveo masovna otpuštanja.

Packa slovenskim kolegama sindikalcima
Sindikat trgovine Hrvatske (STH) uputio je otvoreno pismo Savezu slobodnih sindikata Slovenije (SSSS). Podsjećaju da je Mercator prije nekoliko godina u Hrvatskoj kupio Getro, Presoflex, Slobodu iz Velike Gorice i dr., a da hrvatskim sindikatima nije padalo na pamet poduzimati bilo kakve akcije.

STH je prije 15 godina potpisao kolektivni ugovor s Agrokorom, kao i tvrtkom kćeri Konzumom te od tada smatra tu kompaniju jednim od najboljih poslodavaca.

S druge strane, u Mercatoru kao matičnoj kući tih kompanija u Hrvatskoj nastojali smo u tri navrata potpisati kolektivni ugovor, ali to do današnjeg dana nismo uspjeli učiniti, što govori o dvostrukim kriterijima prema hrvatskim i slovenskim radnicima, ističe STH. (HRT)