Čak 114 izlagača i 35 novih proizvoda rezime su ovogodišnjeg, 23. izdanja izložbe hrane i pića “Histria” koja se u pulskom Domu hrvatskih branitelja održala od 12. do 14. veljače.

Histria-sajam hrane i picaU organizaciji HGK Županijske komore Pula, “Histria” se profilirala u manifestaciju koja potiče kreativnost malih proizvođača, omogućuje educiranje o unapređenju poduzetničkih vještina i olakšavanju nastupa na tržištu te pruža različite oblike potpore proizvođačima kako bi bili konkurentni i na tržištima izvan Hrvatske.

Izložbu je otvorila predsjednica HGK Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić koja je istaknula važnost pružanja potpore malim domaćim proizvođačima, a posebno se osvrnula i na ovogodišnje izložene nove proizvode.

“Histria” je naime jedini sajam u Hrvatskoj koji dodjeljuje priznanje Novi proizvod za proizvode koji se po prvi puta predstavljaju na izložbi ili po prvi put stavljaju u prodaju, a koji nisu na tržištu dulje od godine dana. Čokoladni tartufi s uljem i proteinom konoplje, pašteta od dvije godine starog pršuta ili keksi od aronije samo su neki od novih proizvoda predstavljenih na ovogodišnjoj “Histriji”.

“Zahvalan sam Županijskoj komori Pula što nas pozove i što nam omogući predstavljanje na ovom sajmu. Nama je upravo „Histria“ prvo mjesto na kojem uvijek pokažemo svoje novitete i za nas je to jako bitno. Možda po broju posjetitelja to i nije izrazito veliki sajam, ali za nas on je važan jer je lokalan te se na taj način možemo predstaviti domaćim kupcima. Mi ne idemo na mnogo sajmova, ali Histria nam je uvijek neizostavna”,  kazao je Dražen Horvat, direktor tvrtke Delicia d.o.o. iz Buzeta koja se na ovogodišnjem izdanju izložbe predstavila linijom proizvoda ‘Delvit’ – ekskluzivnim malim pakiranjima čajnih peciva bez šećera.

Osim mnoštva radionica i stručnih prezentacija poput Sudjelovanje na sajmovima, Komunikacije s kupcima ili EU fondovi i ostali poticani izvori financiranja, ovogodišnja Histria ugostila je i 2. izdanje Foruma obiteljskog smještaja Istarske županije.

U ime organizatora Foruma, okupljene su pozdravili direktorica Sektora za turizam pri HGK Leila Krešić Jurić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Nedjeljko Pinezić te pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

U bogatom programu ovogodišnjeg Foruma, okupljenima je prezentiran nacionalni sustav za prijavu i odjavu turista eVisitor, zatim načini suradnje obiteljskog smještaja i agencija te mogućnosti za postizanje bolje vidljivosti na portalu Booking.com.

Od ostalih tema Foruma, valja izdvojiti prezentaciju ovlasti carinske uprave u nadzoru pružatelja usluga smještaja, sigurnosti s određenih aspekata policijskih poslova, ponudu turističkih kredita te prezentaciju o digitalizaciji i bike&bed ponudi.

A osim po bogatom programu, ovogodišnje izdanje “Histrie” specifično je i po predstavljanju projekta zaštite slastice “Pazinskog cukerančića” kojeg je na otvorenju izložbe predstavila Davorka Šajina iz Agroturizma “Ograde”.