PharmaS je u srijedu predstavio prvi u nizu proizvoda koji će razvijati i proizvoditi u pogonu u Popovači, a planirano je i plasiranje na druga tržišta, počevši od Srbije

Farmaceutska kompanija PharmaS u srijedu je predstavila prvi bezreceptni lijek koji su razvili njezini stručnjaci – dodatak prehrani PharmaS PROBalans koji će se proizvoditi u novoizgrađenoj tvornici u Popovači i očekuje se da će postati uspješan izvozni proizvod.

Predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić naglasio je da ovime PharmaS započinje dualni način poslovanja – uz nastavak poslovanja s generičkim lijekovima na recept kompanija ulazi u Consumer Healthcare segment (CHC segment), odnosno bezreceptne proizvode, segment za kojim u svijetu postoji sve veća potražnja. Iduće godine kompanija će raditi na razvijanju još četiri bezreceptna proizvoda.

Inicijalna ulaganja u CHC iznosila su pet milijuna kuna, što će se razvojem novih proizvoda u sljedećoj godini značajno povećati. “Inicijalna sredstva uložili smo u opremanje razvojno-analitičkog laboratorija, pogona za proizvodnju dodataka prehrani te u razvoj prvog proizvoda”, istaknuo je Jerko Jakšić.

Prva zemlja u koju će izvoziti PROBalans bit će Srbija nakon čega kompanija planira širenje na istok.  “Paralelno radimo na novim proizvodima – jedan proizvod je dovršen i trebao bi na tržištu biti u proljeće sljedeće godine, a još dva su u završnoj fazi razvoja”, rekao je direktor CHC-a Tomislav Maričević.

Jakšić je pojasnio kako će u 2014. i dalje veliku većinu PharmaSovih proizvoda predstavljati lijekovi na recept, dok će se u srednjoročnom razdoblju broj CHC proizvoda značajno povećati. Također, naglašeno je kako u okviru CHC divizije PharmaS neće razvijati samo svoje proizvode već će ubuduće plasirati niz OTC proizvoda, odnosno bezreceptnih lijekova kao i medicinskih proizvoda drugih farmaceutskih kompanija. (Banka.hr)