U studenome prošle godine u Hrvatskoj je promet u trgovini na malo pao 5,7 posto na godišnjoj razini, isto kao i mjesec dana prije, što je nešto blaži pad nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome prošle godine nominalno pao za 1,9, a realno za 5,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

To je nešto manji pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u studenome na godišnjoj razini za 5,9 posto. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 5,4 do 6,5 posto.

To je već deveti mjesec zaredom kako potrošnja pada, a u posljednja tri mjeseca taj se pad ustalio u rasponu od 5,7 do 6 posto.

“S obzirom da realni sektor još uvijek ne pokazuje naznake oporavka, nema oporavka ni tržišta rada, a time ni potrošnje, što potvrđuju posljednji podaci. Konačno izvješće o trgovini na malo, koje će biti objavljeno za tjedan dana, zasigurno će potvrditi pad potrošnje trajnih i luksuznih dobara, čiji udio u trgovini na malo neprestano pada od početka krize. S druge strane, evidentno je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, što se vidi u stalnom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Potrošnja već dulje vrijeme pada zbog rasta nezaposlenosti, pada realno raspoloživog dohotka i pesimizma potrošača.

“Negativna kretanja i pesimizam potvrđuje pogoršanje indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača te daljnji rast nezaposlenosti, odnosno pad zaposlenosti. Na razini cijele 2012. očekujemo realni pad trgovine na malo nešto ispod 4 posto. Rast zaposlenosti i raspoloživog dohotka ključni su čimbenici oporavka trgovine na malo. S obzirom na predviđene blage stope rasta gospodarstva, oporavak u trgovini na malo – pozitivne stope rasta i povratak na razine od prije krize – ne očekujemo niti u 2013. godini”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria. (H)