soja midiNa informativno-edukativnom predavanju o intenziviranju proizvodnje soje u dunavskoj regiji organiziranom od strane Županijske komore Osijek u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom Vuka – Dunav i Organizacijom “Danube soja” Beč govorilo se o ekspanziji soje na području Republike Hrvatske.

“Površine pod sojom povećale za oko 40 posto u odnosu na prethodno desetljeće, pa je ove godine organizirana proizvodnja soje na 70.000 hektara”, istaknula je dr. sc. Aleksandra Sudarić s osječkog Poljoprivrednog instituta.

“Republika Hrvatska ima velike resurse za proizvodnju soje, a najvažnije što imamo i što nam daje komparativnu prednost u odnosu na druge je kvalitetan domaći sortiment. Upravo Poljoprivredni institut Osijek ima najznačajniju ulogu u kreiranju domaćih sorti soji koje zauzimaju 73 posto tržišta u RH, a prepoznate su i izvan granica i stoga što nije genetski modificirana”, naglasila je dr. Sudarić, ističući da se Poljoprivredni institut uključio u rad udruženja “Dunav soja” od samog početka 2012. Institut u okviru “Dunav soja” programa ima multidisciplinarnu ulogu i kroz znanstvenu djelatnost i kroz komercijalnu djelatnost.

“Program ‘Dunav soja’ daje svim našim proizvođačima priliku da budu i prepoznatljivi i konkurentni na europskom tržištu. Razvoj projekta ide postupno, ali nakon tri godine se polako pokazuju rezultati u povećanom interesu proizvođača soje, a oni koji su se uključili u taj lanac zadovoljni su”, ocijenila je dr. sc. Sudarić.

Interes za sojom jako je porastao jer je Europa do 2012. godine uvozila 97 posto svojih potreba za sojom s tržišta SAD-a, Argentine i Brazila na kojima se dobrim dijelom radi o GMO soji.

soja1“I tu naši proizvođači mogu naći svoju priliku jer ova certificirana soja postiže višu cijenu na tržištu i već imamo lijepih primjera u praksi, koji su usmjereni na izvoz koji se plaća po kvaliteti, a ne po urodu”, ističe dr. Sudarić naglašavajući da je isto tako itekako važno da se ojača prerađivačka industrija u Hrvatskoj koja će stvarati finalni proizvod.

Prvi koji su dobili certifikat kvalitete “Dunav soja” u Hrvatskoj su proizvođači okupljeni uz tvrtku Seges iz Županje, čiji je direktor Miroslav Jurić, organizirao proizvodnju ove soje na 3000 hektara sa 100-tinjak proizvođača županjskog kraja.

“U projekt ‘Dunav soja’ uključeni smo već treću godinu zaredom i svu robu plasiramo isključivo na zapadno tržište, u Austriju, Švicarsku, Njemačku, Belgiju i Italiju, gdje uspijemo postići nešto veću cijenu. Soju prerađujemo u Mađarskoj, ali planiramo izgradnju vlastitih postrojenja za preradu soje međutim nismo prošli na natječaju za EU fondove ovaj put jer to nije bio prioritetni sektor”, kaže Jurić.

Silvia Sponza, menadžerica za inovacije i znanost projekta, istaknula je kako ovaj projekt danas okuplja 170 članova od poljoprivrednih proizvođača do velikih trgovačkih lanaca za koje je brend “Dunav soja” sinonim za kvalitetnu soju.