Španjolska odgađa naplatu PDV-a na osnovne namirnice

Vlada je 1. siječnja obustavila naplatu 4-postotnog PDV-a na osnovne namirnice kao što su kruh, sir, mlijeko, voće i povrće i žitarice jer su cijene hrane teško pogodile kućne budžete Španjolaca

Španjolska neće naplaćivati porez na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne namirnice sve dok cijene ne budu “prikladnije”, izjavila je ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

Vlada je 1. siječnja obustavila naplatu 4-postotnog PDV-a na osnovne namirnice kao što su kruh, sir, mlijeko, voće i povrće i žitarice jer su cijene hrane teško pogodile kućne budžete Španjolaca. Mjera je dio 10 milijardi eura vrijednog paketa, usvojenog u prosincu, a trebala je ostati na snazi do kraja lipnja.

Vlada neće naplaćivati PDV na osnovne namirnice ni nakon isteka tog roka, a analizira i koje bi još mjere mogle ostati na snazi, izjavila je Calvino u ponedjeljak.

“Mogu potvrditi da ćemo zadržati mjeru obustave PDV-a na osnovne životne namirnice sve dok ne postignemo primjerenije razine cijena”, rekla je ministrica.

“Španjolska je zemlja s najsnažnijim padom (stope) inflacije, za pet (postotnih) bodova u pet mjeseci, i sada je među zemljama s najnižom inflacijom”, dodala je.

“Sada smo već na oko tri posto, čak i niže kada uzmemo podatke usklađene sa cijelom Europom, a trend slabljenja inflacije nastavit će se, barem tako govore svi podaci, i u lipnju”, dodala je.

Inflacija je u svibnju kliznula na 3,1 posto, sa 4,0 posto u travnju, izvijestio je u utorak statistički ured INE. Cijene hrane bile su više za 12,0 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 12,9 postotnog skoka u travnju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakNema ponuda za Fortenova grupu zbog sankcioniranog suvlasništva
Sljedeći članakU Hrvatskoj ove godine planira ljetovati 72% ispitanika