Tjestenina – Promotivna prodaja u porastu

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

U odnosu na 2021. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama lani je zabilježila rast od 36,8%, dok je prodaja promotivnih pakiranja ostvarila rast od čak 51,1%.

Prodaja tjestenine tijekom 2022. godine zabilježila je vrijednosni i količinski rast po stopama od 21,7% i 0,9%. Unutar promatrane kategorije tjestenine ukupno je 38,4% vrijednosne prodaje proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje, uočava se rast u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje od 4,3%.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 99,1% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju preostalih 0,9%. U odnosu na 2021. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 36,8%, dok je prodaja promotivnih pakiranja ostvarila rast od čak 51,1%.

Prethodni članakUnatoč padu tržišta, Kofola uspijeva ostati na planu
Sljedeći članakIAB Croatia izdao smjernice za Digital Out-of-Home oglašavanje