Vajda u Čakovcu otvorila rekonstruirani pogon za preradu mesa

Kapacitet proizvodnog pogona povećat će se sa 30.000 kilograma gotovog proizvoda dnevno na 50.000 kilograma ili za 66 posto

Mesna industrija Vajda u petak je u Čakovcu otvorila rekonstruirani pogon za preradu mesa, u koji je uloženo 50 milijuna kuna, od čega 22,6 milijuna iz Programa ruralnog razvoja, a potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom je prigodom kazao kako je taj projekt školski primjer primjene EU fondova.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija i dogradnja objekta za preradu mesa, izgradnja novih rashladnih kapaciteta i prateće strojarnice, nabava nove opreme visokog stupnja automatizacije, a realizacijom tog ulaganja kapacitet proizvodnog pogona povećat će se sa 30.000 kilograma gotovog proizvoda dnevno na 50.000 kilograma ili za 66 posto.

Predsjednik Uprave Vajde Alen Kajmović kazao je kako je investicija, koja se prostire na 7.500 četvornih metara, vrijedna 50 milijuna kuna, od čega je 22,6 bilo osigurano kroz kroz mjeru M4 “Ulaganja u fizičku imovinu” Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020, čiji se kompletni završetak očekuje ove godine.

“Vajda se danas može pohvaliti jednom od najsuvremenijih klaonica ne samo u Hrvatskoj, nego i široj regiji”, istaknuo je, dodavši da su drastično podignuti kapaciteti pa tako Vajda može obraditi 180 svinja na sat u klaonici, 110 svinja na sat u hladionici, a temperature hlađenja mogu se spustiti i do -30 stupnjeva.

Uz proizvodnju i preradu mesa, Vajda, iz grupacije Pivac, ima i kooperaciju s oko 80 domaćih uzgajivača svinja, većinom u Slavoniji i Međimurju. U dvije godine broj svinja uzgojenih na farmama Vajdinih kooperanata porastao je s 40.000 na 150.000, a plan je do kraja 2019. godine tu brojku povećati na 200.000.

Osvrnuvši se na nedostatak sirovine u Hrvatskoj, Kajmović je rekao da ga veseli da se sve više mladih odlučuje baviti svinjogojstvom te da od toga vlasnici farmi mogu dobro zarađivati. Uz osiguravanje dostatnog mesa za cijelu grupaciju Pivac, cilj Vajde je, po njegovim riječima, stvaranje proizvoda potpuno proizvedenog u Hrvatskoj.

Podsjetio je kako su od ulaska Vajde u grupaciju Pivac drastično porasli prihodi te čakovečke mesne industrije, koji su u 2018. bili za 90 posto veći nego u 2016. U isto vrijeme plaće 200 radnika Vajde porasle su za 40 posto. Vajda je zadužena za primarnu proizvodnju i obradu sirovine na razini čitave Grupe Pivac, a cilj ove investicije bio je dodatno ojačavanje liderske pozicije u sektoru proizvodnje svježeg svinjskog i junećeg mesa u Hrvatskoj te daljnje jačanje suradnje s domaćim OPG-ovima.

Otvarajući rekonstruirani pogon ministar Tolušić je rekao da je Mesna industrija Vajda odličan primjer kako se unutar jedne tvrtke može zaokružiti cijeli poslovni proces od tova junadi i svinja do prodaje mesa u vlastitim maloprodajnim objektima.

“Nastavak stoljetne tradicije dijelom je omogućen i europskim sredstvima kojima ste uspjeli izgraditi nove objekte za preradu mesa, čime će se povećati postojeći proizvodni i skladišni kapaciteti”, istaknuo je Tolušić.

Istaknuo je da su poljoprivrednici i poduzetnici iz tog kraja sklopili su u posljednje dvije godine čak 8.427 ugovora za projekte koji su ostvarili sufinanciranje iz europskih poljoprivrednih fondova u vrijednosti od gotovo 400 milijuna kuna.

“Smanjivanjem administrativnih barijera, skraćivanjem rokova i pojednostavljenim procedurama postigli rekordno korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja. Raspisujemo i obrađujemo po 30 natječaja godišnje, a do sada smo samo iz mjere 4 ugovorili više od 1.500 projekata koje sufinanciramo s više od 3,5 milijardi kuna. I ovo je jedan takav projekt koji je školski primjer primjene EU fondova“, izjavio je Tolušić.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, pohvalio je uvođenje novih tehnologija u proizvodne kapacitete, jer se time povećava proizvodnja, u konačnici rastu i plaće. „To će utjecati na smanjenje vanjskotrgovinskog deficita u poljoprivrednoj razmjeni, ali pohvalno je da izvozimo više gotovih mesnih proizvoda nego što ih uvozimo i tome treba težiti“, rekao je.

Predsjednik PPK-a Karlovac (članice grupacije Pivac) Igor Miljak najavio je dodatna ulaganja u Vajdu sljedećih godina, u visini od 30 milijuna kuna. (Hina)