kupnja-preko-granice-midiUsporedba istraživanja o navikama hrvatskih potrošača kada je riječ o odlasku u kupovinu u susjedne zemlje, koje je agencija GfK provela u prosincu 2011. i ožujku ove godine, pokazalo je kako povećanje PDV-a u Hrvatskoj domaće potrošače nije nagnalo da češće idu u kupnju ‘preko granice’.

Naime, dok je u prosincu 16% ispitanih građana navelo da odlaze u kupovinu preko granice, u ožujku se taj postotak čak i smanjio pa u nabavku u susjedne zemlje odlazi 15% potrošača.

Povoljne uvjete kupovanja u susjednoj zemlji u ožujku su najbolje koristili potrošači u Istri/Primorju, te u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj, a najmanje oni iz Zagreba s okolicom, te iz Dalmacije. Kućanstva s niskim primanjima očito ne mogu iskoristiti prednost blizine granice, dok ona s višim ukupnim prosječnim primanjima kućanstva to bolje koriste, navodi se u istraživanju GfK.

Početkom ove godine najviše se u drugim / susjednim zemljama kupovalo:
– odjeću i obuću (65%),
– bezalkoholna pića, meso i mesne prerađevine (po oko 42%),
– mliječne proizvode, sredstva za pranje/čišćenje u kućanstvu (po oko 39%),
– proizvode osobne higijene, kavu, cigarete (po oko 32%),
– alkohol (25%),
– i drugo.

Istraživanje je obavljeno u četiri vala u prosincu 2011. i ožujku 2012. u kojima je sudjelovalo po 1.000 ispitanika starijih od 15 godina.