Karlovačkom proizvođaču oružja HS Produktu u ponedjeljak je dodijeljena nagrada Financijske agencije (Fina) Zlatna bilanca za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2017. godini, kao i Zlatna bilanca za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti prerađivačke industrije.

Zlatna bilanca je nagrada koju Fina dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u pojedinoj djelatnosti, prema ukupnom rangu 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija i to prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Ukupni pobjednik izabire se prema tim kriterijima te ima najvišu ocjenu financijskog rejtinga prema Fininoj metodologiji.

HS Produkt je, navedeno je tijekom svečane dodjele priznanja, drugi najveći izvoznik oružja iz država EU-a u SAD.

U izbor za Zlatnu bilancu za 2017. godinu, od 120.081 poduzetnika obveznika poreza na dobit – trgovačkih društava bez banaka i osiguravajućih društava, ušlo je 3.785 poduzetnika, od čega 200 mikro, 2.478 malih, 902 srednjih i 20 velikih, koji su zadovoljili ekonomske i financijske kriterije za ulazak među 11 najboljih tvrtki, koje je definirala Fina.

Uz HS Produkt, nagrade su dobili tvrtka Sunčane šume iz Đakova kao najuspješniji poduzetnik u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, potom Kamenolom Gorjak iz Gornjeg Jesenja u rudarstvu i vađenju, zagrebački Termoservis u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija te Spectra-media iz Zagreba u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

Među građevinarima nagrađena je tvrtka Forset iz Zagreba, Bauhaus je najuspješniji trgovac, a tvrtka Trade Air iz Velike Gorice najuspješniji poduzetnik u prijevozu i skladištenju.

Fininu Zlatnu bilancu dobila je i splitska tvrtka Helios kao najuspješniji poduzetnik u turizmu i ugostiteljstvu, te osječki Inchoo za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti informacija i komunikacije.

U djelatnosti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti dobitnik je Zagrebinspekt.

Ukupna dobit 21,9 milijardi kuna

Fina je predstavila i financijske rezultate poslovanja hrvatskih poduzetnika za 2017. godinu, u kojoj je njihova konsolidirana neto dobit iznosila oko 21,9 milijardi kuna, rast od 8,5 posto.

Podaci se odnose na 120.081 hrvatska poduzetnika – obveznika poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i drugih financijskih institucija, koji su Fini podnijeli godišnji financijski izvještaj za statističke i druge potrebe i u svrhu javne objave.

Od tog broja 80.947 bili su dobitaši, a 38.134 gubitaši.

Prema podacima Fine, ukupni prihodi hrvatskih poduzetnika prošle su godine rasli za 9,5 posto, na 678,4 milijardu kuna.

Osim što su ostvarile veću dobit, hrvatske su tvrtke lani povećale i broj zaposlenih – za 5,2 posto, na ukupno 882.894 zaposlenih.

Finina analiza pokazuje i da je izvoz poduzetnika lani rastao za 16,6 posto, na 137,8 milijardi kuna, a pritom je najviše povećan izvoz mikro poduzeća za 49,6 posto u odnosu na godinu ranije, na nešto više od 10,1 milijardu kuna.

Lani smo imali i oko pet tisuća više poduzeća nego godinu ranije, dok su privatne investicije lani porasle za oko 7 posto.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je tijekom svečanosti da će set zakona vezan uz građane s blokiranim računima do kraja lipnja ići na sjednicu Vlade, a potom i pred Sabor, kako bi se sve uspjelo raspraviti i usvojiti do ljetne stanke.

Marić je rekao i da se intenzivno radi i na sljedećem krugu administrativnog, neporeznog i poreznog rasterećenja kako bi se i treću godinu smanjivali porezi u Hrvatskoj.

“Na to gledam vrlo pozitivno, jer to i je smjer Vlade da se kontrolom rashoda, svođenjem proračuna na uravnoteženu razinu i smanjivanjem javnog duga dodatno stvori prostor za novi val poreznog rasterećenja koji će zahvatiti najveći broj hrvatskih građana, poreznih obveznika a tako i poduzetnika”, naveo je Marić.