ACT Grupa iz Čakovca i Philip Morris Zagreb s nešto više od 423 tisuće kuna financirali su ove godine šest društveno korisnih poduzetničkih projekata mladih tvrtki i pojedinaca iz Hrvatske, a slično planiraju i za iduću godinu s 500 tisuća kuna, za što će od 24. studenoga do 15. prosinca provoditi natječaj.

Najavljujući taj drugi natječaj za potporu malom poduzetništvu, predstavnici ACT Grupe i Philip Morrisa u ponedjeljak na konferenciji za medije u Tehnološkom parku Zagreb istaknuli su da je riječ o projektu “Pokrenimo nešto svoje”, čime žele pomoći mladima u Hrvatskoj u razvoju i realizaciji poduzetničkih ideja, pri čemu je važan njihov učinak na život u zajednici.

Predstavljeno je i šest projekata koji su dobili financiranje:
– jezični modulni (inteligentni) softver za ‘chatanje’ tvrtke Erato;
– besplatna aplikacija s originalnom staklenom bocom za pronalazak izvora pitke vode Freewa istoimenog tima (već su mapirali oko dvije tisuće izvora pitke vode po svijetu);
– okvir za brdske bicikle tipa ‘downhill’ tvrtke HardCore Industry; pametni senzor Juvo za zaštitu djece u kući tvrtke Home Friend;
– maslinovo ulje od autohtonih maslina s Lastova OPG-a Zoltan Trojković;
– prototip seruma za kožu od bilja iz šibenskog zaleđa tvrtke Primitivance.

“Na prvi natječaj stigle su 432 prijave iz 109 mjesta u Hrvatskoj, što je znatno više nego što smo se nadali, a nakon što smo odabrali 31 projekt u uži krug, na kraju ih je šest dobilo financijsku potporu, pa je prosječni iznos po korisniku iznosio oko 70,5 tisuća kuna. U šest mjeseci timovi koji su dobili potporu su razvili projekte, te je sve zaključeno s tri novoosnovana poduzeća, dvije novozaposlene osobe, pet prototipova proizvoda, tri web i mobilne aplikacije, tri prodajne web stranice i jednom crowdfunding kampanjom”, naglasio je direktor ACT Grupe Teo Petričević.

ACT je zajednica društvenih poduzeća iz Čakovca, koja se, kako je objasnio Petričević, zalaže za promociju mikro poduzetništva i društveni povrat ulaganja. Izračuni povrata pokazuju da je na svaku uloženu kunu ostvarena dodatna vrijednost od 1,4 kune društvene vrijednosti.

Predstavnik tvrtke Philip Morris Stanko Kršlović naglasio je da i ta kompanija želi pomoći oživljavanju i razvoju mikro poduzetništva.

Organizatori vjeruju da će i drugi natječaj biti uspješan, a objavit će ga 24. studenog te se zainteresirani mogu javiti do 15. prosinca ove godine na web stranice “Pokreni nešto svoje”, s time da će provedba projekata biti od 1. travnja do kraja rujna iduće godine. (Hina)