Iz Agrokora su potvrdili kako su zaprimili rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je odbijen njihov zahtjev da se u Bosni i Hercegovini (BiH) prizna postupak izvanredne uprave kao insolvencijski postupak te kažu da će uložiti žalbu, napomenuvši da ta sudska odluka neće utjecati na njihovo poslovanje u BiH, koje je stabilno.

“Agrokor je putem punomoćnika zaprimio rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je odbijen Agrokorov zahtjev da se u Bosni i Hercegovini prizna postupak izvanredne uprave kao insolvencijski postupak otvoren rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu dana 10. travnja ove godine. Sud kao glavni argument odbijanja Agrokorovog zahtjeva za priznanje navodi da bi takvo priznanje bilo suprotno javnom poretku BiH budući da njezin pravni sustav ne poznaje institut izvanredne uprave u trgovačkom društvu”, odgovorili su iz Agrokora na Hinin upit.

Agrokor će, kako navode, uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH u Sarajevu na to rješenje u propisanom roku. “Ta odluka Suda neće utjecati na poslovanje Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini koje je stabilno i odvija se redovno”, ističe se u izjavi izvanredne Uprave.

Također navode kako se “povratak Mercatora na tržište BiH, kao i dokapitalizacija Konzuma BiH, odvijaju prema planu.”

Sud u Sarajevu odbio priznati Lex Agrokor za područje BiH

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je priznati zakon o izvanrednoj upravi Agrokora za područje Bosne i Hercegovine, izjavio je za sarajevski Dnevni Avaz voditelj odvjetničkog tima Agrokora u Bosni i Hercegovini Branko Marić.

Marić smatra kako se radi o pravnom nonsensu, jer je i sud u Londonu priznao izvanrednu upravu Agrokora.

U obrazloženju suda navodi se da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo svake individue na parničenje, kaže Marić.

Pojasnio je kako takva odluka, na koju je najavio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, može u konačnici dovesti do komadanja kompanija u vlasništvu Agrokora u BiH.

“Vjerovnika Agrokora ima više od 12.000 i po pravomoćnosti odluke svi bi mogli tražiti naplatu svojih potraživanja. Priznavanjem (izvanredne uprave) je trebalo zaštititi prava domaćih gospodarskih društava. Ovako je otvoren put prema najgorem scenariju”, istaknuo je sarajevski odvjetnik za Dnevni Avaz.

Po njegovim riječima, sud je praktički omogućio da bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu Agrokora svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove koncerna iz Hrvatske. Marić smatra da bi to ugrozilo poslovanje svih bosanskohercegovačkih kompanija koje su u vlasništvu Agrokora i radna mjesta uposlenika.

“Shvatio bih ovakvu odluku da se radi o dugovima koje, na primjer, imaju Sarajevski kiseljak ili Konzum, ali ovdje je riječ isključivo o dugovima kompanija iz Hrvatske. Neshvatljivo mi je da to Kantonalni sud u Sarajevu nije prepoznao, jer donošenje pozitivne odluke isključivo je u interesu bosanskohercegovačkoga gospodarstva”, rekao je Marić.

Uz Ledo i Sarajevski kiseljak, u BiH djeluje i trgovački lanac Konzum koji zajedno zapošljavaju više od 4.000 radnika. (Hina)